Kraftiga problem för Mix solcellsbolag: Olyckor, skulder och toppchefer som flyr

Sveriges största solcellsinstallatör har kraftiga problem. Verksamheten blöder pengar, de har en av landets största skatteskulder, toppchefer lämnar och Arbetsmiljöverkets folder med anmälningar växer sig allt tjockare. Huvudägaren Altor gick nyligen in med en räddningsemission, kan Afv avslöja.
solceller installatörer på tak svea solar
Sveriges största solcellsinstallatör är tyngd av problem. Foto: TT

Våren 2021 faller en solcellsinstallatör ned från ett villatak i Vaxholms kommun. Fallet på ett par meter resulterar i en fraktur i ena handen samt ett mildare slag mot huvudet.

Det är dock inte första gången en anställd hos Sveriges största solcellsinstallatör, Svea Solar, faller på sin arbetsplats. Totalt finns det sex ärenden hos Arbetsmiljöverket om personer som fallit på arbetet som anställd av Svea Solar, som till 37% ägs av Harald Mix riskkapitalbolag Altor.

Fallolyckor ska dock inte kunna inträffa i Sverige då vi har rigorösa lagkrav. Fallskydd bestående av byggnadsställningar och selar ska användas vid arbete över två meter. Arbetsmiljöverket har dock stoppat arbetet hos Svea Solar hela 27 gånger för att inte tillräckligt fallskydd har funnits på plats.

Arbetsmiljön är dock inte Svea Solars enda huvudvärk.

Subventioner som ryker

DI rapporterade nyligen om att två av bolagets toppchefer lämnat och att det finns ett internt missnöje med en omorganisation samt flytt av huvudkontoret från Vasastan till Bromma.

Svea Solars grundare, Erik Martinsson och Björn Lind. Foto: press

I samma artikel uppger Svea Solars ena grundare Erik Martinsson att marknaden för solceller är ned 40% i år och att bolaget därmed inte har en chans att återvända till lönsamhet i år. Nyligen kom dessutom beskedet att regeringen sänker skattesubventionen för installation av solceller från 20 till 15%. Utöver det försvinner ett skatteundantag för små solcellsanläggningar. Förändringarna väntas pressa efterfrågan på installation av solceller ytterligare.

HAVERERAD LÖNSAMHET

Fram till och med 2018 var Svea Solar ett lönsamt företag. 2019 vände bolaget till förlust vilket förklarades med att bolaget ökat sina kostnader för att uppnå tillväxt. 2020 accelererade förlusten vilket förklarades med pandemin.

Finansiellt ser det tufft ut, och förmodligen är detta ändå en försköning. Svea Solars lönsamhet kan vara sämre än i grafiken ovan då bolaget gör stora aktiveringar av utvecklingskostnader. Det innebär att Svea Solar i sin bokföring klassat en viss del av sina kostnader som investeringar som inte ska belasta årets resultat. De aktiverade kostnaderna skjuts alltså på framtiden. I fjol förbättrades resultatet med 35 Mkr på grund av denna bokföringsmanöver.

För Afv upplevs detta som märkligt. Affärsidén att sälja och installera solcellsanläggningar borde inte kräva att bolaget behöver några större overheadkostnader med exempelvis ett stort huvudkontor. Den absoluta merparten borde snarare vara direkta kostnader direkt hänförliga till varje affär. Det är därför något anmärkningsvärt att Svea Solar har gjort stora förluster de senaste åren.

Altor till undsättning

Afv har under en längre tid sökt Svea Solar för en intervju. De hänvisar dock till att de “nyligen svarat på liknande frågor” från annan media.

Svea Solar hade vid senaste årsskiftet endast 369 Mkr i kassan och i runda slängar bränner de 600 Mkr om året. Då marknaden, enligt VD, ska vara ned 40% i år lär resultatet i år till och med bli ännu sämre än i fjol.

Ägartillskott lär behövas, och huvudägaren ska ha kommit till undsättning. 

Herman Korsgaard, partner hos huvudägaren Altor uppger för Afv att ägarna skjutit till pengar till Svea Solar under året. Hade bolaget inte fått detta kapitaltillskott hade Svea Solars kassa högst sannolikt nu varit tom.

EN AV SVERIGES STÖRSTA SKATTESKULDER

Svea Solar är ett av de företag som har en de största skatteskulderna hänförliga till uppskoven som gavs företagen under covid-pandemin.

Svea Solar är skyldig Skatteverket runt 200 Mkr för dessa anstånd. Sista dag att betala denna var 12 september men Svea Solar har fått en avbetalningsplan av Skatteverket som sträcker sig till och med 2027, bekräftar Skatteverket för Afv.

GRUNDADES AV MILJÖINTRESSERADE STUDENTER

Svea Solar är ledande inom installation av solceller i Sverige men har även verksamhet i en rad europeiska länder. Bolaget grundades 2014 av Erik Martinsson och Björn Lind som då precis tagit var sin civilingenjörsexamen från Linköpings Universitet.

Grundarna var intresserade av miljöteknik och letade efter olika affärsidéer inom förnyelsebar energi men landade till sist i solcellsinstallation då kapitalet som krävdes för att komma igång där var lägst. Grundaren Erik Martinsson talar om att han har en vision om ett elsystem med 100% förnyelsebart där sol står för cirka 75-80% globalt.

Grundarnas ambitioner var höga. Målet var från början att nå 2 miljarder kr i omsättning år 2022, åtta år efter starten. Svea Solar har sedan dess vuxit kraftigt och 2021 omsatte bolaget 2,1 miljarder. Koncernen omsatte i fjol 2,5 miljarder och har nu drygt 1 000 anställda. Målet för 2025 är att Svea solar ska omsätta 10 miljarder kronor.

internationella expansionen

2020 köpte Svea Solar ett bolag med verksamhet i Belgien, Nederländerna och Tyskland. De har även startat egna dotterbolag i Italien och Spanien och är nu verksamma i Sverige, Belgien, Italien, Nederländerna, Spanien och Tyskland.

Harald Mix riskkapitalbolag Altor kom in som ny huvudägare i Svea Solar 2022 och äger idag 37% av bolagets aktier. Det innebär att Mix kan skriva upp ytterligare ett bolag i hans bolagsportfölj som lär vara i stort behov av kapitaltillskott. Det är sedan tidigare känt att Vargas-innehaven Northvolt och Polarium har stora kapitalbehov.

En annan näringslivskändis i ägarlistan är Evolution Gaming-grundaren Fredrik Österberg som äger 10% av aktierna i Svea Solar. Näst största ägare i Svea Solar är grundaren Erik Martinsson med 36%.

En viktig försäljningskanal för Svea Solar är IKEA som marknadsför bolagets solcellsanläggningar.

Rättelse: Texten har uppdaterats för att korrigera ett fel angående aktivering av utvecklingskostnader.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold