Kortsiktig press ger köpläge
Den svenska skolan ligger högt upp på dagordningen för väljarna i höstens riksdagsval, och Internationella Engelska skolan (IES) lyfts relativt ofta fram i debatten som ett positivt exempel. IES är en populär friskola med 161 000 elever i kö till 24 000 platser, motsvarande knappt sju sökande per plats. Senaste kvartalet växte bolagets omsättning med 12,6 procent, i princip enbart tack vare ett högre elevantal.
Sedan slutet av januari har dock aktien tappat hela 25 procent. Bakom kurspressen ligger materialiserandet av flera av de risker som vi lyfte fram i vår analys för ett år sedan och som nu pressar lönsamheten.
Det statliga läxhjälpsbidraget drogs oväntat in för IES för 2018, vilket motsvarar cirka 20 miljoner kronor per år. Likaså blev uppräkningen av den kommunala skolpengen lägre än väntat. Under det brutna räkenskapsårets andra kvartal ökade intäkten med 3,1 procent per elev samtidigt som personalkostnaden per elev steg med 8,2 procent. Den rävsaxen innebär press på rörelsemarginalen det närmaste året.
Teoretiskt ska skolpengen spegla resursåtgången i de kommunala skolorna enligt lika villkor-principen. I praktiken är det inte alltid så, framför allt i kommuner som gått med underskott. De olika kommunernas skolpengsbeslut för kalenderåret 2018 kompenserar inte på långa vägar de kraftigt stigande lärarlönerna. IES har – liksom skolkollegan Academedia – överklagat flera av dessa beslut. Reepalu-risken, det vill säga risken för införande av vinsttak, bedömer vi som fortsatt som låg givet majoriteten i riksdagen.
Utöver ovanstående faktorer pressades rörelsemarginalen, från 9,7 till 6,8 procent under första halvåret i IES brutna räkenskapsår, även av uppstartskostnader för fyra nyöppnade skolor som normalt sett innebär förlust det första verksamhetsåret. IES har ansökt om flera nya skolor för 2019, bland annat en expansion till de nya årskullarna F-3 i flera befintliga skolor (som alla är årskurs 4–9). Det är ett effektivt sätt att öka skalfördelarna i nuvarande relativt kostnadspressade läge.
Lönsamhetspressen lär fortsätta i närtid, vilket kan hämma aktien. På våra prognoser för nästa räkenskapsår (2018/2019) värderas aktien till p/e 14,8 och ev/ebit 10,9, vilket ändå är ett helt okej ingångsvärde i detta kvalitetsbolag som har fortsatt mycket goda tillväxtmöjligheter på sikt. Dessutom finns en nettokassa på 175 miljoner kronor för att förvärva och diversifiera verksamheten. Köp med riktkurs 78 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.