Korrigering eller börsras – det avgörs i morgon

Börsexperterna som i Affärsvärlden nyligen spådde en nedgång fick rätt. Men om gårdagens börsfall på närmare fyra procent var en tillfällig korrigering eller början på en djupare nedgång avgörs i morgon, enligt Peter Malmqvist, analyschef på Nordnet.

Samtidigt som börsoptimisterna så sent som i måndags tycktes dominera på marknaden har det funnits en och annan pessimist som varnat för att förväntningarna på börsbolagens vinster skruvats upp orimligt högt.

Peter Malmqvist, analyschef på Nordnet, är en av dem. Så sent som för två veckor sedan hävdade han i en intervju i Affärsvärlden att börsen är övervärderad. Frågan är bara om gårdagens börsnedgång var en tillfällig korrigering eller början på en djupare nedgång.

– Just nu skulle jag kalla det en tillfällig korrigering som beror på att vi har haft en extremt stark börs, nästan utan någon rekyl sedan mitten av juli. Ju längre en sådan uppgång håller på desto mer turbulent blir det när rekylen kommer, säger Peter Malmqvist.

Hur mycket ska börsen ned innan det vänder?
– När det gäller normala rekyler så brukar det maximalt handla om 8-9 procent från toppläget. Men just nu kan jag inte besluta mig för om det blir 10 eller 20 procent. Det som blir intressant att se är vad som händer imorgon. Ganska ofta brukar det blir två turbulenta dagar och sedan en tredje när det antingen blir en kraftig rekyl uppåt på 3-4 procent eller så blir det stiltje. Om det blir det senare är det nog fortsatt nedåt som gäller.

Hur slutar börsåret 2007?
– Det avgörs av statistiken som kommer från USA. Jag har en ganska mörk bild av utvecklingen i USA. Fallet i bostadsbyggandet, fallet i bilförsäljningen och avmattningen i detaljhandeln är ganska tydliga signaler på en nedgång. Och går USA ned går också resten av världen ned. Jag tror att det här året kommer att sluta på plus minus noll och det styrs av en sämre global konjunktur och sämre vinstutveckling än vad marknaden i genomsnitt räknat med, säger Peter Malmqvist.

En annan pessimist bland många optimister på Stureplan var Lars Söderfjell, strategichef på ABG Sundal Collier. Han tror dock inte att gårdagens börsfall är början på ett större ras.

– Vad jag tror hände igår var att man ökade riskpremien väldigt snabbt för så kallade emerging markets. De nordiska marknaderna, inklusive Sverige, har en tendens att följa dessa väldigt nära eftersom vi har en stor andel konjunkturkänsliga bolag, säger Lars Söderfjell.

Samtidigt rasade Dow Jones med 3,3 procent?
– Det var mer än vad jag trodde, men det pratades om en felaffär i terminsmarknaden som bidrog till att det gick ned så pass mycket.

Hur slutar börsåret 2007?
– Jag har svårt att tro att gårdagen var början på en större nedgång eftersom det ser hyfsat ut i de flesta stora ekonomier. Däremot tycker jag att korrigeringen visar på att uppsidan inte är så fantastiskt stor. Vi kommer att sluta året ungefär där vi började. Men vi kommer att få ett år med större svängningar än vad vi sett tidigare. Vi kan få se börsen gå ned 10 procent, och säkert också upp med lika mycket. Fokus kommer att ligga på makroekonomiska data från USA.

Vilka sektorer finns det anledning att varna för?
– Riskerna är relativt stora i konjunkturkänsliga sektorer som råvaror, metaller, stål- och verkstadssektorn. Jag vill inte beskriva det som rasrisk, men gårdagens kursras i exempelvis Boliden och SSAB visar att det inte krävs mycket för att vi ska få stora rörelser nedåt. När det gäller till exempel verkstadssektorn är förväntningarna väldigt höga. Om man tittar på Sandvik så förutsätter dagens värdering att bolaget kan växa med lite drygt 8 procent de närmaste 10 åren. Då undrar jag var uppsidan är från de nivåerna?

Finns det några hyfsat “säkra hamnar”?
– Det finns definitivt aktier som är värda att äga på lång sikt, exempelvis inom läkemedelsindustrin. Astra Zeneca ser fortfarande billig ut, och både Nokia och Ericsson ser attraktivt värderade ut.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase