Köpvärd färgtillverkare

Danska färgtillverkaren Flügger har haft det tufft i några år. Nu ligger en bättring i korten, vilket i kombination med en pressad värdering gör aktien intressant.

I mitten av april köp­rekommenderade vi den finska färgtillverkaren Tikkurila som är marknadsledare i Sverige med varumärken som Alcro och Beckers. Denna gång har turen kommit till danska konkurrenten Flügger som säljer färg, färgtillbehör och tapeter i de nordiska länderna samt i Polen och Kina.

I Danmark är bolaget etta med cirka 30 procent av marknaden och i Sverige och Norge tvåa med cirka 20 procents respektive cirka 10–15 procents marknadsandel. Tillväxtmarknaderna Polen och Kina står för 11 procent av koncernens totala omsättning på dryga 1,8 miljarder danska kronor. Om Tikkurila är kvalitetsbolaget i sektorn är det danska familjeföretaget med anor från 1890 just nu att betrakta som ett turnaround-case. Flüggers historik är emellertid inte alls särskilt tokig.

Sedan tidiga 1990-talet har tillväxten legat på strax över 5 procent i genomsnitt. Röda siffror har lyst med sin frånvaro då rörelsemarginalen har pendlat mellan 2 procent och 11 procent med ett genomsnitt på knappt 7 procent. Likt många familjeföretag drivs företaget med en konservativ balansräkning, i den senaste kvartalsrapporten låg nettokassan på 106 miljoner.

Åren före finanskrisen 2008 var starka med en rörelsemarginal kring 10 procent under en rad år. Därefter har marginalen mer än halverats till nivåer kring 4 procent. En viktig förklaring är en mycket svag utveckling på den danska marknaden som backat med över 25 procent. Trots detta har koncernen lyckats växa, främst tack vare en bra utveckling på andra marknader, däribland Sverige och Norge.

Lönsamhetssvackan ledde till ett vd-byte under fjolåret då Peter Røpke tog över. Uppdraget är att ta omsättningen från knappt 2 miljarder till 3 miljarder samt att lyfta rörelsemarginalen till 8–10 procent. Som jämförelse kan nämnas att det mer stabila Tikkurila långsiktigt levererat en marginal på knappt 10 procent i genomsnitt. Någon tidsram för Flüggers mål har inte angivits. Enligt vd är en av Flüggers brister att bolaget blivit för spretigt, varför en viktig del i åtgärdsprogrammet är att bli mer fokuserat såväl inom produktutveckling som på varumärkessidan. Ledningen har också flaggat för att omsättningen kan påverkas negativt när bolaget lämnar olönsamma affärer.

Peter Røpkes start har dock blivit tuff. Försvagningen av den norska och svenska kronan gentemot den danska har skapat en hård valutamotvind. Dessutom resulterade ett affärssystembyte i slutet av fjolåret i betydande leveransproblem. Effekterna på försäljning och resultat väntas bestå under ytterligare några kvartal. I rapporten för det första kvartalet spår ledningen ändå en omsättning kring 1,9 miljarder för 2015/2016 med ett rörelseresultat på knappt 100 miljoner.

Kortsiktigt framstår Flügger-aktien som sval, men i ett längre perspektiv ser vi ett turn­around-case med bra potential till förhållandevis låg risk. Balansräkningen är urstark och värderingen väldigt låg, där en rörelsemarginal på bara 6 procent, klart under ledningens mål och även under det långsiktiga snittet, ger ett p/e-tal på bara drygt 11. Bolaget har samtidigt en ny ledning som håller på att genomdriva förändringar för att skapa en mer effektiv koncern. Lägg därtill till det faktum att Flügger har starka marknads­positioner på en marknad som över tid är stabil. Oligopolstrukturen på marknaden gör samtidigt att motståndskraften vid volymfall är förhållandevis god. Addera slutligen intressanta tillväxtmöjligheter i Polen och Kina där omsättningen senaste kvartalet växte med fina 16 procent samt att försäljningen i Danmark började vända upp senaste kvartalet (+3 procent).

Den stora svagheten i Flügger är aktiens dåliga likviditet, vilket gör den ointressant för kortsiktiga placerare. Långsiktiga placerare med ett perspektiv på 3–5 år kan däremot försöka bygga en position på nivåer under 400 kronor. Direktavkastningen på 4,2 procent (15 DKK) i kombination med ett lönsamhetslyft på sikt ger goda chanser till tvåsiffrig årlig avkastning till låg risk. På dagens dyra börs är det klart attraktivt.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.