Köpvärd bemanning
Köp Proffice. På börsen är all världens problem redan intecknade. Så skrev Affärsvärlden i november när aktiekursen låg och skvalpade på runt 10 kronor. Aktien bottnade därefter på 8 kronor och med en 110-procentig uppgång under 2009 tillhör Proffice så här långt toppskiktet på Stockholmbörsen.
Den stora vändningen kursmässigt kom i början på maj när bolaget presenterade sitt starkaste första kvartal i hittills. Aktiekursen rusade med över 20 procent. Trots sämre marknadsförutsättningar steg volymerna i sin helhet med 4 procent under första kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol. På den svenska marknaden som står för närmare tre fjärdedelar av verksamheten lyckades Proffice med konststycket att växa 14 procent samtidigt som marknaden i stort föll med 20 procent.
Skeptikerna har hållit sig borta från bemanningsbranschen med motiveringen att sektorn är starkt konjunkturkänslig men Proffice tog redan i höstas höjd för lägre volymer genom att lansera ett besparingsprogram som väntas spara 120 miljoner kronor på årsbasis. Frågan är om nedgången för bemanningsbranschen kan bli lika kraftig som under IT-kraschen i början på 2000-talet. Mycket talar för att så inte är fallet.
Nedgången i ekonomin är förvisso bredare och djupare än under den senaste krisen men samtidigt har företagen denna gång varit extremt snabba med att “dra i bromsen”. Diskussionerna ute på företagen handlar redan nu i stor utsträckning om hur man ska klara bemanningen när marknaden väl vänder upp igen. Oavsett marknadsutveckling finns bemanningsföretagen där som kundernas “ventil” på personalsidan.
Proffice är inte heller så konjunkturkänsligt som marknaden vill göra gällande. Ett antal affärsområden inom personaluthyrning så som vård och life science är nästan okänsliga för konjunktursvängningar. Verksamhetsområdets omställning är direkt kontracyklisk och växte med 313 procent under första kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol. Industri och logistik som är Proffices mest konjunkturkänsliga affärsområde tappade 28 procent av omsättningen och utgör numera bara en fjärdedel av koncernen. Andelen torde också fortsätta minska framgent i takt med att Proffice fortsätter att ta marknadsandelar. Bolaget har nästan fördubblat sin svenska marknadsandel under de senaste tre åren och räknar med att det normalt är lättare att ta marknadsandelar under en lågkonjunktur.
På 17 kronor känns Proffice rätt värderat, men i nästa uppgångsfas talar mycket för att bolaget kan närma sig sitt långsiktiga mål om en rörelsemarginal på 6 procent. En viktig kugge är bolagets satsning på ökad specialisering och skulle detta lyckas kan Proffice komma att handlas runt 23 kronor per aktie.
Kortsiktiga triggers för aktiekursen utgörs av att svenska staten kommer lägga ut uppdrag på företag som Proffice för sammanlagt 1 miljard kronor för att göra arbetsförmedlingsjobb. Ersättningen för uppdragen är fast och Proffice är med sina 66 kontor väl positionerat för att ta hem större order. Därtill har bolaget iscensatt besparingsprogram som gör att den norska verksamheten kan överraska positivt under årets andra halva.
Affärsvärlden tror att det är dumt och byta bort en aktie som är en tidig vinnare när konjunkturen vänder. Rekommendationen köp kvarstår och riktkursen justeras upp till 20 kronor per aktie.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.