”Köpte utbombade Vardia”
– Fonden har ganska få innehav, mellan 10 och 15. Just nu har jag 10. Det betyder i praktiken att ett par innehav kan styra utvecklingen, både på upp- och nedsidan. I år har Transmode, Byggmax och finska teknikkonsulten Pöyry bidragit starkt till den fina utvecklingen. Även D. Carnegie och Hoist har gått bra.
– Absolut. Jag behöver inte välja bort särskilt många case, på grund av att man måste ta hänsyn till storlek, andra ägare eller andra omständigheter. Eftersom jag inte är en aktivist så tycker jag att det bara är bra med en dominerande likasinnad ägare i innehaven. Så är det bland annat i D. Carnegie och Spectrum.
– Min bild är att det inte går att skapa kraftig uppgång på lång sikt och samtidigt små vinster på kort sikt. Skulle fonden få en för retailartad kundbas med många som köper och säljer andelar varje månad skulle jag bli tvungen att lägga en hel tid på att hantera likviditeten. Lägg därtill att det kan försvinna pengar ur fonden vidfel tillfällen. Jag vill i stället ägna min tid åt att hitta bra bolag, det är det jag kan.
– Nej. Egentligen är det enkelt: för att kunna slå index måste du avvika från index. Det är enkelt och självklart, men ändå bygger de flesta förvaltare inte en portfölj som kan slå index. Vår active share ligger väl på över 99 procent. Jag investerar i knappt en procent av de nordiska börsbolagen. Vi kan plocka russinen ur kakan och skapa bra odds för att hitta bolag som inte prissätts till sitt verkliga värde.
– Vardia är ett norskt försäkringsbolag som jobbar med hem- och bilförsäkringar. De har en bevisad affärsmodell där de hittar kunder som är lönsamma och statistiskt inte benägna att behöva använda försäkringarna. När bolaget var tvunget att redovisa sina kundanskaffningskostnader på ett nytt sätt var bolaget tvunget att göra en nyemission, vilket fick kursen att rasa. När aktien var helt utbombad köpte jag in mig. Vi har flaggat för att vi äger mer än fem procent av bolaget. Samma vecka gjorde Öresund samma sak.
– D. Carnegie som äger 16 000 lägenheter, företrädesvis i Stockholm. Jämfört med Vardia är det en mycket tryggare placering, men kanske inte heller med samma potentiella uppsida. D. Carnegies läghenheter ligger i miljonprogrammen och värderas till låga 10 000 kvadratmetern. När någon flyttar så renoveras lägenheten, vartefter de kan ta 40–45 procent mer i hyra. Givet bostadssituationen i Stockholm känns risken begränsad.
– Orexo säljer ett preparat som heter Zubsolv som behandlar beroende av opiater. Marknaden i USA är mycket intressant. Av de 300 miljoner människorna som bor där bedöms fem miljoner vara beroende av någon form av opiater, oftast värktabletter. Av dem får 500 000 adekvat behandling för sitt beroende. Orexos Zubsolv fungerar bra, och nu har trycket på politiker och myndigheter ökat när det gäller att fler ska få ta del av behandlingen. När priset på aktien kom ner efter temporära motgångar blev jag intresserad.
– I den egna fonden och min bostad.
Tomas Meerits
Förvaltar: Lancelot Avalon.
Förvaltat kapital: Drygt 400 miljoner kronor.
Utveckling: +23 procent under 2015.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.