Råvaror
Kopparbaronen: Kan bli akut brist på basmetaller 2023-24
Skagen Fonder samlade den 11 januari ett antal internationellt erkända experter digitalt för att diskutera utsikterna för det kommande året. Kopparbaronen Robert Friedland, grundare av och storägare i det börsnoterade kanadensiska kopparbolaget Ivanhoe Mines, menar att världen står inför ett skifte. Om den hållbara ekonomin ska infinna sig måste världen elektrifieras i snabb takt och ställa om från fossilt till återvinningsbart.
Världen har ett skriande behov av koppar för denna omställning. Kopparn är den nya oljan, menar Friedland. När fordon och flyg elektrifieras kommer gruvindustrin att få rollen som olje- och gasindustrin tidigare haft. Men den koppar som finns låter sig inte utvinnas på ett miljömässigt bra sätt i länder som exempelvis Chile och Peru.
”De kommande tre åren kommer lika mycket koppar brytas i världen som gjorts de senaste 1000 åren”, säger Robert Friedland.
Sysselsätter tusentals
Friedland pekar på hur en vanlig bil kanske innehåller några kilo koppar medan en Tesla uppåt 100–200 kilo. De kommande tre åren kommer lika mycket koppar brytas i världen som gjorts de senaste 1000 åren. Det är här Ivanhoe Mines kommer in i bilden, som Friedland menar på ett hållbart sätt kan utvinna koppar i Demokratiska republiken Kongo på ett otraditionellt sätt. Målet är att bli den mest miljövänliga producenten i världen.
I Kongo byggs hela samhällen upp kring gruvorna av Ivanhoe. Med skolor, hållbara jordbruk och fiskproduktion och med kvinnor på ledande positioner, en ovanlighet i gruvindustrin. I Kongo, ett vidsträckt land som är lika stort som hela Europa och med en befolkning på 90 miljoner invånare, sysselsätter Ivanhoe mer än 8 000 människor.
”Vi anställer många kvinnor i ledande positioner vid våra gruvor. De är mer pålitliga än män”, säger Robert Friedland.
Robert Friedland var vän med Steve Jobs
Friedland, som fick upp intresset för gruvindustrin i projekt han genomförde i ungdomen med sin vän den avlidne Apple-grundaren Steve Jobs, ser ljust på framtiden.
Han varnar dock för att en akut bristsituation riskerar att uppstå för koppar och andra metaller 2023-24. Och han är oroad över den ”balkanisering” han ser av världen som fick extra fart med president Trump vid rodret. Där länder i stället för att samarbeta går sina egna vägar. Han prisar emellertid svenska företag som Sandvik och Epiroc, men även svenska och andra skandinaviska länders regeringar som hjälpt till att facilitera gruvinvesteringar Ivanhoe genomfört i Kongo.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.