”Köpläge inför rapporterna”
Om några veckor drar rapportsäsongen igång på allvar och de bolag som har anledning att vinstvarna, bör göra det inom de närmaste veckorna.
Igår meddelade Trelleborg att bolagets resultat kommer att tyngas av höjda priser på råmaterial. Det är framför allt de kraftigt ökande priserna på naturgummi och
aluminium under det andra kvartalet som drivit upp kostnadstrycket. Men att verkstadsbolagets vinstvarning kommer att följas av många fler tror inte analytikerna.
– En del småbolag vinstvarnar och Hexagon och finska Nokia Tyres skulle kunna få sig en smäll, annars tror jag att det kommer att bli väldigt tunt på vinstvarningsfronten, säger Rodney Alfvén, analyschef på Chevreux.
Rolf Elegeti på ABN Ambro är inne på samma spår.
– Jag tror att tillväxten kommer att fortsätta i Europa och har ganska positiv syn på läget för de flesta sektorer. Jag ser ingen större risk för vinstvarningar i år. Analytikernas prognostiserade siffror är ganska låga. Dessa bör kunna överträffas.
Stark efterfrågan
Inte heller Mats Liss, verkstadsanalytiker på Swedbank, är överdrivet oroad.
– Efterfrågan tickar på bra och jag förväntar mig att resultaten kommer att bli starka. Samtidigt finns det ett utrymme för överraskningar med anledning av de höga råvarupriserna. Men Atlas Copco har exempelvis outsourcat mycket av tillverkningen vilket minskat exponeringen mot råmaterial, och bolag som SKF har lyckats föra prishöjningarna vidare till kunderna på ett hyfsat sätt, säger Mats Liss.
Arvid Böhm, aktiestrateg på Swedbank, höjer dock ett varningens finger.
– Det finns risk för fler vinstvarningar, och Trelleborg har ställt frågan på sin spets. Samtidigt som året inletts med kraftigt stigande råvarupriser befinner sig företagen allt högre upp i graden av kapacitetsutnyttjande. Ju högre kapacitetsutnyttjande de har, desto svårare brukar det vara att plocka ut produktivitetsvinster och effektivisera för att hantera kostnadsökningarna. Därför har vi också generellt en lägre vinstillväxttakt i våra prognoser jämfört med fjolåret, säger Arvid Böhm.
Vad tror du om rapportperioden?
– Givet marknadens skeptiska hållning finns det anledning att se an rapportperioden med viss tillförsikt, säger Böhm.
Samtidigt oroar förstärkningen av kronan inför de kommande kvartalen.
– Den starkare kronan har inte hunnit slå igenom i den omfattning som den kommer att göra framöver. Den valutasituation som varit kommer att vara ett stort stöd för företagen under andra kvartalet, sedan blir det mer osäkert under hösten. Förstärkning kommer att bli en utmaning för företagen framöver.
Vad anser du om börsen generellt?
– Vi tycker att värderingarna ser attraktiva ut och när det gäller rapportsäsongen tror jag att det finns en överraskningspotential på uppsidan. Långsiktigt kan man förvänta sig en bra avkastning från de här nivåerna. Samtidigt ser vi också en hög volatilitet i marknaden och ur det perspektivet kan man vara tveksam till börsen på mycket kort sikt. Man har en känsla av att börsen lika gärna kan gå upp, som ned, med tre procent en enskild dag, säger Arvid Böhm.
Även Rodney Alfvén på Chevreux tror på börsen.
– Utvecklingen på de nordiska börserna har varit ganska rejält mycket sämre än på de europeiska börserna. Och jag tror att det är väldigt likviditetsdrivet. Vi har haft ett stort utflöde ur aktiefonder, många hedgefonder har släppt sina långa positioner och förmodligen har många försäkringsbolag också börjat sälja av. Vår uppfattning är att kursreaktionerna varit lite överdrivna och det talar för att – om rapporterna kommer in som förväntat – så bör det bli en viss lättnad.
Han får medhåll av Rolf Elegeti på ABN Ambro.
– Jag är allmänt positiv eftersom jag tror att företagen kommer att fortsätta leverera bra vinster och ser därför ett bra köpläge.
Fokus under rapportsäsongen kommer dock att ligga mindre på andra kvartalets resultat och mer på vad företagen tror om framtidsutsikterna.
– Det finns en genuin osäkerhet om hur länge konjunkturen kommer att hålla i sig. Vårt scenario är att Europa-konjunkturen kommer att hålla i sig åtminstone 12-15 månader till. Asien likaså, samtidigt som USA kommer att nå toppen ganska snart. Å andra sidan har USA en tendens att överraska på uppsidan, säger Rodney Alfvén, analyschef på Chevreux.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.