”Köpläge i Skanska”

Ulric Grönvall, som förvaltar Danske Bank Sverige Fokus, diskuterar bostadsmarknaden, banksektorn och börsåret 2018.

Mellandagsstiltjen rubbades av nyheten om att Cevian säljer sitt innehav i tunga fordonstillverkaren AB Volvo till Geely, och Volvo är ju den här fondens största innehav. Hur ser du på den affären?

– Den är intressant, Geely är utan tvekan en mer industriell ägare än Cevian. Det är fortfarande lite oklart vad Geely har för ­ambitioner, om de vill gå upp mer i ägande eller om de nöjer sig med Cevians post. Men jag tror att det är en affär som kan underlätta för Volvo att ta marknadsandelar i Kina och Asien när man får en kinesisk ägare som är en tydlig partner.

Direkt när affären annonserades steg Volvo-kursen, men sedan föll den tillbaka. Vad tror du det beror på?

– Det finns två faktorer som motverkar varandra, dels förhoppningen om att Geely vill köpa mer och kanske till och med lägger ett bud, dels att Cevian har varit ägare i Volvo ganska länge och att marknaden oroar sig för att Christer Gardell ser något runt hörnet som gör att han tycker att det är dags att kliva av. Jag tror att kursen kommer att slå lite upp och ner under den närmaste tiden, tills bilden klarnat mer.

Ett annat större innehav är Skanska, en aktie som haft det lite kämpigt i år. Vad ser du för möjligheter med det inne­havet?

– Vi har köpt in Skanska under andra halvåret i år. Förväntansbilden på bolaget har fått sig en rejäl törn efter rapporterna för andra och tredje kvartalet, vilket gjort att aktien nu är lågt värderad. Skanska är ett klassiskt byggbolag som brukar rapportera på det här viset med jämna mellanrum, men det brukar alltid rätta till sig, så vi tyckte att det var ett bra tillfälle att ta in aktien i portföljen.

Har Skanska smittats av det negativa sentiment som drabbat bostadsutvecklarna?

– Möjligen. Men tittar man på hur Skanskas bostäder ser ut så ligger de i det billigare segmentet av bostadsmarknaden och det är ju framför allt de mer lyxinriktade bostadsutvecklarna som har problem, som Oscar Properties och Tobin Properties. Det tror jag aktiemarknaden mer och mer börjar inse. Ett annat relativt nytt innehav i portföljen är JM, där kursen nästan halverats från toppen i våras och där vi anser att marknaden nu fullt prisat in en rejäl nedgång i bostadspriserna.

Förra gången vi intervjuade dig hade du Nordea, SEB och Swedbank i portföljen. Har du kvar samma exponering mot banksektorn?

– Jag har dragit ner en del på bankinnehaven. Det beror delvis på oron för hur bostadsmarknaden ska utvecklas fram­över, eftersom det brukar sätt press på bank­aktierna. Nu tror jag i och för sig inte att det kommer att påverka bankernas resultat i någon större utsträckning på sikt, men aktierna riskerar ha en trög utveckling under en period.

Ett annat innehav som du nämnde senast var Oriflame. Finns det fortfarande kvar?

– Ja, det har blivit en riktig långkörare. Och jag tror fortfarande att det finns potential i aktien genom att bolaget är starkt i de regioner som växer mest, som Kina och ­övriga Asien. Deras direktförsäljningsstrategi verkar dessutom fungera bra då den flyttar över alltmer online.

Om vi blickar framåt mot börsåret 2018, vad tror du det är som kommer att påverka aktiemarknaden mest?

– Inför 2017 var det mycket fokus på geopolitiska faktorer, så jag tror inte att det blir 2018 utan att fokus flyttas mer mot klassiskt konjunkturfokus: hur de ledande indikatorerna kommer att utvecklas från dagens höga nivåer och hur centralbankerna kommer att agera. Bland annat finns Riksbankens signal om att den räknar med att börja höja räntan i mitten av året och den tidpunkten rycker närmare.

Ulric Grönvall

Förvaltar: Danske Bank Sverige Fokus.

Förvaltat kapital: Cirka 1,1 miljard kronor.

Utveckling 2017: Cirka +10 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.