”Köpläge i Saudiarabien”

East Capitals Peter Elam Håkansson om vad som lockar med Saudiarabien, vilka bolag som är mest intressanta samt nästa generations tillväxtmarknader.


Är strategin att hitta nästa generations tillväxtmarknader?

– Ja, tanken är att dra nytta av vad vi på East Capital har lärt oss av att investera på liknande marknader under 17 år. En stor del av de nya frontier-marknaderna ligger i Östeuropa, som vi känner till väl sedan vi startade. Det handlar om att kunna applicera det vi lärt oss på nya marknader.


Vad kan det vara?

– Vårt stora investeringstema går ut på att försöka fånga medelklassens tillväxt i hela världen. Vi vill hitta bolag som riktar sig mot den nya framväxande medelklassen som börjar konsumera på allvar.


Du skrev nyligen i en rapport att Saudi­arabien är en lovande marknad som ni satsar mycket på. Vad lockar?

– Bolagen. Vi ser en hel rad intressanta börsnoterade bolag som uppfyller vår kravprofil och som vi har besökt på plats. Det finns en ung, snabbväxande medelklass som börjar konsumera mer och mer.


Vilka bolag är mest intressanta?

– Klädeskedjan Al-Hokair och livsmedelsföretaget Almarai tror vi mycket på. Andra större innehav är utbildningsföretaget Al Khaleej Training and Education, snabbmatskedjan Herfy Food Services och konsumentelektronik- och bokförsäljaren Jarir.


Och snart kommer de saudiska bolagen att ta större plats i viktiga aktieindex?

– Ja, som det är nu har man till exempel noll procents vikt i New Frontiers index, på grund av de definitioner som gäller. Men nu håller dörren på att öppnas för dem att komma in i MSCI:s olika globala index. Det blir troligen även tillåtet med direktägande av aktier. Så det kommer säkert in flera nya investerare på marknaden under det närmaste året.


Och det kommer betyda en värdestegring?

– Ja, jag tror det. Men det beror ju givetvis på den aktuella värderingen när bolagen kommer in i index. Generellt sett så tror jag att det kommer att vara ett stort fokus på den här marknaden under det närmaste året.


Det är stort fokus på Saudi­arabien i Sverige sedan det militära samarbetsavtalet sagts upp. Påverkar det era investeringar på något sätt?

– Nej. Vår strategi är att hitta bra investeringar i emerging och frontier markets, där ingår Saudiarabien, men också övriga länder i Mellanöstern, Afrika, Östeuropa och Asien.


Hur ser du på det etiska dilemmat? Ska man göra affärer med diktaturer?

– Företagens samhällsansvar är jätteviktigt för oss när vi tittar på om vi ska investera i ett bolag. Det är framför allt viktigt att förstå hur bolagen hanterar de här frågorna. Om vi har en stor andel av fondens innehav i Saudiarabien så beror det inte på att vi tycker att Saudiarabien är ett fantastiskt land utan på att det finns många intressanta saudiska bolag. Jag tror att det är bättre att vara med och försöka påverka än att isolera sig eller dra sig ur den här typen av länder.


Finns det en risk att den allmänna debatten gör att allmänheten avskräcks från att investera i fonden?

– Nej, det här är ju ingen fond som är ­riktad mot Saudiarabien specifikt utan mot frontier-marknader globalt. Just nu har vi knappt 20 procent av fonden i Saudi­arabien. Men portföljvikten ändras snabbt eftersom vi har en väldigt aktiv investeringsstil. Till exempel har fonden nyligen gått in i telekombolaget Sonatel i Senegal. Det beror inte på att vi tycker att Senegal är världens bästa land, utan på att bolaget är intressant. När vi bygger våra portföljer fokuserar vi framför­ allt på analys av bolagen.


Hur kommer det att gå för fonden i år?

– Bra, eftersom värderingen generellt sett är låg på tillväxt- och frontiermarknaderna. Men man ska alltid investera på 5–10 års sikt.


Hur placerar du dina egna pengar?

– I våra fonder, inte minst i den här nya fonden. Sedan har jag köpte en hel del aktier i vårt noterade bolag East Capital Explorer det senaste året. Det beror på att bolaget har handlats med en stor rabatt gentemot substansen. Jag känner ju väl till de underliggande tillgångarna eftersom vi sköter förvaltningen av dessa.

Peter Elam Håkansson

Förvaltar: East Capital (Lux) Frontier Markets Fund.

Förvaltat kapital: Cirka 60 miljoner euro.

Utveckling: +9,2 procent i år.

Utveckling sedan start (12 dec 2014): +12,8 procent.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.