Köpläge i Pyrosequencing

Bioteknikföretaget Pyrosequencings aktiekurs har fått omotiverat mycket stryk. Bolaget är lägre värderat än flesta konkurrenter, samtidigt som bolaget har försäljningsframgångar.

Pyrosequencing är ett ungt forskningsföretag från Uppsala, som inte bara har ett krångligt namn utan också en ganska svårbegriplig verksamhet.

Sommaren år 2000 börsintroducerades Pyrosequencing till aktiekursen 100 kronor. Bolagets karriär som börsbolag började visserligen bra med en viss kursuppgång. Men sedan vände det brant nedåt. I skrivande stund kostar aktien 28 kronor, trots att ingenting negativt hänt i bolaget.

Till viss del beror kursfallet på att utförsäljningspriset var för högt. Affärsvärlden avrådde därför från teckning eftersom priset på aktierna var högre än för motsvarande bolag i framförallt USA. Nu har dock aktiekursen fallit alldeles för mycket och därmed är det idag ett bra köpläge av Pyrosequencingaktier.

Bolaget bildades 1997 och är uppbyggt kring en uppfinning att analysera och tolka genetisk information. Det var ett mycket hett område år 2000 när kartläggningen av den mänskliga arvsmassan gick in i slutspurten.

Kartläggning av gener

Under sommaren 2000 kunde det internationella Hugo-projektet och det amerikanska företaget Celera gemensamt presentera genkartan. Ett glödhett företag vid denna tid, utöver Celera, var dess systerbolag Applied Biosystems (ABI) som tagit fram de instrument som möjliggjorde kartläggningen. Aktiekurserna för både Celera och ABI steg därför kraftigt. Men när kartläggningen var klar gick luften ur aktierna. ABI har sedan dess befunnit sig i en utförsbacke som nästan exakt ser ut som Pyrosequencings.

Det går dock inte att jämföra ABI med Pyrosequencing. ABI var pionjär genom att ta fram instrument för att läsa långa DNA-sekvenser, där generna med våra arvsanlag ligger utspridda. Pyrosequencing däremot är ledande på instrument för att analysera korta DNA-sekvenser.

Denna teknik behövs inom det växande område som kallas tillämpad genetisk analys. Här studeras exempelvis genetiska variationer mellan individer av samma art, SNP-analys. Det går också att identifiera och typbestämma bakteriestammar och virus.

ABI:s instrument passar inte särskilt bra för tillämpad genetisk analys. Därför befinner sig bolaget i en omvandlingsfas. Pyrosequencing har däremot instrument färdiga att sälja och har fått ett gott mottagande. På marknaden finns nu 150 system installerade, med instrument och reagenser. Priset ligger kring 1 miljon kronor per system.

Pyrosequencing har bara varit i gång två år med sin försäljning, som förra året uppgick till 108 miljoner kronor (46 miljoner kronor året innan). Kostnaderna är höga därför att en internationell marknadsorganisation håller på att byggas upp. Dessutom är forskningskostnaderna fortfarande betydande, i fjol var de till och med större än omsättningen.

Välfylld kassa

De 875 miljoner kronor som Pyrosequencing drog in i samband med börsintroduktionen kommer sannolikt att räcka fram tills verksamheten når vinst. De flesta analytiker räknar med ett nollresultat 2003 och en vinst 2004.

Instrumentförsäljare brukar ha tvära kast i sina resultat, beroende på när beställarna, läkemedelsbolag och forskningsinstitut, lägger sina order. Typiskt är att omsättningen är ovanligt stor under det andra och fjärde kvartalet. Men dessa svängningar kan utjämnas om försäljningen av reagenser, alltså de kemiska ämnen som behövs för att instrumenten ska fungera, ökar. Med fler instrument installerade ökar basen för reagensförsäljningen. I dag motsvarar reagenserna 20-25 procent av omsättningen, men kan om två, tre år utgöra 50 procent.

För närvarande värderas Pyrosequencing till 700 000 dollar per anställd. Även om några få liknande företag värderas lägre handlas flertalet bolag till en börskurs som motsvarar 1 miljon dollar per anställd.

Pyrosequencing har därför en omotiverat låg värdering. Särskilt med tanke på att företaget fått ett så gott mottagande för sina produkter. Även om det var motiverat med en nedjustering från den höga utförsäljningskursen så har nedvärderingen nu gått för långt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.