Köpläge i pressat Svedala

Det pressade Svedala ligger rätt till för den som vill placera i konjunkturkänsliga aktier. Rationaliseringar och möjliga storaffärer gör aktien intressant.

I januari har de konjunkturkänsliga aktierna haft det tungt. Fokus har legat på tillväxtaktier med tungviktarna Ericsson och Nokia i spetsen. Men många fondkommissionärer och större kapitalförvaltare har börjat tala om en uppvärdering av de konjunkturkänsliga aktierna. Vad som dock talar emot många företag inom denna grupp är att traditionella nyckeltal, såsom kurs/JEK och p/e-tal, trots allt ligger på traditionellt höga nivåer efter fjolårets uppgång.

Fritt fall för aktien

Ett företag inom denna grupp vars nyckeltal knappast kan sägas vara överdrivet höga är gruv- och anläggningsutrustningstillverkaren Svedala. Aktiekursen har inte repat sig efter dess fria fall i samband med den svaga niomånadersrapporten i höstas. VD-bytet där Tomas Oldér skall lämna plats för Alf Göransson från Cardo gav inte mer än en tagg i den trista kurvan.

Det är uppenbarligen så att aktiemarknaden har likställt Tomas Oldérs avgång med att huvudägarna, i första hand Custos, är besvikna över företagets utveckling.

Saknar trovärdighet

Den allmänna uppfattningen på aktiemarknaden är att Svedala-ledningen har lovat för mycket. Företaget har helt enkelt inte kunnat leva upp till de förväntningar som ledningen har varit med att bygga upp. Svedala har därmed själv straffat ut sig från verkstadsaktiernas kvalitetsgrupp; de som håller vad de lovar.

I linje med detta saknades trovärdighet för det trots allt ambitiösa rationaliseringsprogrammet i Svedala som presenterades så sent som i december. Huvudnumret i programmet går ut på att samordna och renodla produktionen så att en produkt i de flesta fall endast tillverkas på ett ställe. Rationaliseringarna ska leda till att kostnaderna sänks med 365 miljoner kronor om året, utöver de åtgärder som vidtogs förra året och som ska ge en resultateffekt på 60 miljoner kronor.

Och visst finns det fog för kritiken av Svedalaledningen när det gäller dess informationsgivning. Utifrån betraktat verkar också åtgärdsprogrammet ha kommit något sent med tanke på att vissa delar, exempelvis tillverkningen av processutrustning, har visat stora förluster under fjolåret.

Men samtidigt är det svårt att tro att huvudägaren Custos inte har haft förtroende för Oldér. Hade Custos velat bli av med Oldér hade företaget knappast varit med och rekryterat Oldérs kronprins inom Svedala, Kjell Åkeson, till sitt portföljbolag Bilia.

Klarat krisen bra

Problemen i Svedala kan nog istället till största delen förklaras av de mycket dåliga marknadsvillkoren för framför allt gruvsidan under förra året. Men Svedala och dess svenska kollegor Atlas Copco Construction and Mining Technique och Sandvik Mining and Construction har trots allt klarat denna recession mycket bra. Det är bara att jämföra med den parallella utvecklingen hos leverantörerna av utrustning till pappers- och massaindustrin, vilka har upplevt samma tvärstopp på nybeställningar. Hos dessa leverantörer har resultaträkningarna varit mycket blodiga. Det amerikanska företaget Harnischfeger, som hör till de större leverantörerna av utrustning till både skogsindustrin och gruv- och anläggningsindustrin gick ju också i konkurs under fjolåret.

Även om Svedala väntas toppa sin vinst sent i konjunkturen så lär nybeställningarna ta fart i den takt som metallpriserna återhämtar sig. Med ett nytt och renodlat produktprogram ser Svedalas vinstförutsättningar bra ut. Dessutom finns det en stor potential på den viktiga och lönsamma eftermarknaden när många lokala producenter har gallrats bort.

Kommande storaffärer

Mycket talar också för framtida storaffärer där Svedala kan vara inblandat. Det finns stora rationaliseringsgrepp att göra i industrin. Uppgifter till Affärsvärlden gör också gällande att det har förts sådana diskussioner med Svedala under hösten, men att de inte kunde slutföras. Bland de nämnda motparterna i en strukturaffär finns det amerikanska verkstadskonglomeratet Ingersoll & Rand, som bland annat tillverkar borriggar och annan tung anläggningsutrustning, liksom Atlas Copcos nämnda affärsområde.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase