Köpläge efter raset

Vitvarutillverkaren Electrolux har problem. Av tillfällig natur. Utnyttja kursraset till att köpa aktier i det 99 år gamla företaget.

KÖP. Electrolux har av gammal vana haft ett komplicerat förhållande till analytiker, kunder och inte minst ägare. Bakgrunden är Electrolux ovana att redovisa en del utgifter som extraordinära, ett förfarande som betyder att den vanliga verksamheten, den ordinära, framstår som mer lönsam än vad den egentligen är.

Men vid det senaste vd-skiftet, när Jonas Samuelson tog över för drygt två år sedan, kom beskedet att nu var det slut på de extraordinära redovisningsmetoderna. Nu skulle Electrolux nå sitt viktigaste finansiella mål, en rörelsemarginal på 6 procent. Punkt.

Den nya strategin visade sig lyckosam. Electrolux lyckades med en rörelsemarginal under 2017 på 6,1 procent nå upp till och överträffa målet. Senast bolaget levererade en så pass ovanlig överraskning var 2010 och 2003 då bolaget nådde rörelsemarginaler på 6,1 respektive 6,2 procent.

Visst kan man vara ofin och i ljuset av det just sagda lyfta fram det faktum att för de flesta stora verkstadsjättar är det en målsättning som inte framstår som särskilt ambitiös. Andra Wallenberganknutna verkstadsföretag, som Atlas Copco och SKF, redovisar regelmässigt högre rörelsemarginaler, som nu under årets första kvartal då just de här två bolagen nådde en lönsamhet på 22 respektive 12 procent.

När Electrolux kvartalsrapport presenterades häromveckan visade det sig ännu en gång att kylskåp och spisar är notoriska lågmarginalprodukter och att höjda kostnader slår rakt in i resultatet. Electrolux har, visar det sig, drabbats av de aviserade amerikanska skyddstullarna på stål och aluminium redan innan de trätt i kraft.

Produktionen av spisar i Nordamerika, där Electrolux använder stora mängder stål, kan tjäna som exempel. De aviserade skyddstullarna har höjt stålpriserna i USA. Priserna har höjts inte bara på importerat stål utan också på inhemskt producerat stål, eftersom de amerikanska stålverken tagit chansen att höja priserna när importpriserna stigit.

Electrolux förklarade redan när USA-president Donald Trump aviserade de nya tullarna att effekterna på sikt skulle bli att företagets USA-fabrik för spisar skulle komma att stängas och att spisar för USA-marknaden framöver byggs i Mexiko.

Enligt Jonas Samuelson väntas kostnaderna för råmaterial som stål, men också plast och transporter, öka med upp till 1,8 miljarder kronor i år. Med en halverad rörelsemarginal på nivåer kring 2,5 procent under första kvartalet kan 2018 därför redan nu betraktas som ett förlorat år.

Bra då att problemen i hög grad är isolerade till affärsområdet Vitvaror Nordamerika, koncernens största affärsområde som står för ungefär en tredjedel av gruppens försäljning. Och även om de övriga affärsområdena klarat sig ganska bra är det inte mindre än ett chockbesked att gruppens sammantagna resultat under kvartalet slutade nära 800 miljoner kronor sämre än under motsvarande period 2017.

Kursen störtdök, ner 11 procent eller 30 kronor, till nya bottennivåer. Vad hjälpte det att Samuelson i vd-ordet, på klassiskt Electroluxmanér, försäkrade att exklusive dessa kostnader var rörelseresultatet i linje med föregående år.

Aktien har inte tillhört våra favoriter på länge och den som följde vår säljrekommendation från förra hösten har all anledning att vara nöjd. Nu har aktien kommit ned till nivåer där fallet inte gärna kan fortsätta. För i år och nästa år handlas aktien till 12,7 respektive 11,5 gånger respektive års vinst. Köp med riktkurs 274 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.