Köpet av Cell Ventures nitlott för New Media Spark
Cell ICD var moderbolag i Cell-koncernen fram till maj 1999 då IT-konsultbolaget Linné Group köpte dotterbolaget Cell Consulting Group. Konsultverksamheten har sedan dess slagits ihop med Mandator och heter numera Cell Network.
Efter affären drevs den kvarvarande kuvös- och riskkapitalverksamheten i Cell Ventures vidare. Bland ägarna fanns välkända riskkapitalbolag som Ledstiernan och IT-provider men också privatpersoner som entreprenören Christer Sturmark.
I september 1999 gick GE Equity in som delägare i verksamheten och ett drygt halvår senare, i mars tidigare i år, såldes Cell Ventures till brittiska riskkapitalbolaget New Media Spark för 1,2 miljarder kronor. I portföljen fanns då hypervärderade e-handelsbolag som Bid2Day (sedan dess sammanslaget med Tradera och Mr Bid), Paletten, Pricerunner och musik- respektive tv-bolagen Dx3 och Etv.
Av de tidigare delägarna i Cell Ventures ingår Per Lundberg på Ledstiernan numera i New Media Sparks styrelse. Christer Sturmark sitter i styrelsen för det svenska dotterbolaget.
New Media Spark tvingas nu göra stora nedskrivningar av det bokförda värdet i de svenska portföljbolagen. Tidigare under hösten har Kjell Spångbergs bolag Emerging Technologies gjort samma sak.
På onsdagen presenterade New Media Spark halvårsrapporten för perioden april till och med september i år och där görs nedskrivningar med 550 Mkr kopplade till verksamheten i Sverige. Nedskrivningar med ytterligare 90 Mkr görs för de övriga bolagen i portföljen.
”Det är klart att det inte är roligt att gå ut till aktiemarknaden och berätta om gigantiska nedskrivningar. Men det finns ett nedskrivningsbehov eftersom värdet på bolagen har gått ner framför allt bland e-handelsbolagen”, säger Pär-Jörgen Pärson vd för New Media Sparks svenska bolag.
Förklaringen är att affären i mars gjordes när värderingarna var som mest uppskruvade i internetsektorn. New Media Spark köpte huvudsakligen Cell Ventures med egna aktier för 770 Mkr, men Cell-ägarna lyckades också förhandla fram en kontantdel på 420 Mkr.
Detta var ett lyckodrag. Cell-ägarnas aktier i New Media Spark, som inte får säljas innan inlåsningstiden går ut i mars nästa år, har fram till idag gått ner med nästan 80 procent på London-börsen. Aktierna värderas nu till omkring 180 Mkr.
New Media Spark skriver i delårsrapporten att flera portföljbolag kan komma att slås ut under de kommande månaderna. Riskkapitalbolaget kommer inte att lägga mer pengar på de investeringar som bedöms vara hopplösa fall. Pär-Järgen Pärson säger att det framför allt är e-handelsbolagen som är hotade.
Problemen i portföljen har inte avskräckt New Media Spark att göra flera uppköp i riskkapitalbranschen. I oktober lades ett bud på brittiska konkurrenten Internet Indirect. Affären slutförs inom kort och betyder att New Media Spark stärker kassan med 980 Mkr.
På den svenska marknaden har New Media Spark investerat drygt 5 Mkr i Göteborgsbaserade Safelogic under hösten. Lika mycket pengar går bolaget inom kort in med i Freesourcing som ingår i konkurrenten Speed Ventures portfölj.
New Media Spark har också varit delaktigt i sammanslagningen av svenska auktionstjänsterna Bid2Day, Tradera och sedemera också Mr Bid.
För en dryg vecka sedan köpte New Media Sparks nätemissionsbolag EO den svenska konkurrenten Epo.com.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.