Köper aktie med rejäl rabatt

Tre utdelningar och ett bakslag för Swedish Match. Så summeras senaste veckan för Avkastningsportföljen som nu tar position i ett högintressant marginalcase.

Stockholmsbörsen har piggnat till lite senaste veckan, medan Avkastningsportföljen i princip stått still. Avståndet mot index sedan start har minskat från drygt 6 till 4,5 procentenheter. Nedan visas läget i portföljen vid stängning på fredagen:

avkport_13april_close.PNG 

TRE UTDELNINGAR
Under veckan har inte mindre än tre innehav handlats exklusive rätt till utdelning: Telia, Nobia och Swedish Match.

Telia delar numera upp uppdelningen i två delar som distribueras vår och höst, vilket innebar 1,15 kronor i vår och 1 725 kronor till portföljens kassa.

Nobia bjöd på en generös extrautdelning för totalt 7 kronor per aktie. Således har 7 000 kronor adderats till kassan.

Även Swedish Match delade ut extrapengar till aktieägarna. Utdelningen på 16,60 kronor per aktie innebar att 4 980 kronor lagts till kassan.

För Avkastningsportföljens del återstår under våren tre mindre utdelningar i Getinge, Arjo och Lindab.

Observera att ingångskurserna i tabellen ovan sänkts med utdelningsbeloppet för att avkastningssiffran bättre ska spegla avkastningen på innehavet. Utdelningen läggs till kassan så fort aktien handlas exklusive rätt till utdelning.

EU-BESVIKELSE I SWEDISH MATCH
Tidigare i veckan publicerade Affärsvärlden Analys+ en intervju med Swedish Matchs kommunikationsdirektör inför förhandsbeskedet om snusförbudet i EU.

På torsdagen kom så beskedet från EU-domstolens generaladvokat att förbudet ligger kvar. Det slutliga beslutet från EU-domstolen väntas i sommar och går högst sannolikt på generaladvokatens linje.

Aktien föll initialt på beskedet, men stängde ner 12,70 kronor på torsdagen. Givet att aktien handlades utan rätt till 16,60 kronor i utdelning steg alltså aktien trots det negativa beskedet. Den starka kursutvecklingen i aktien på sistone har alltså inte handlat om någon spekulation om ett slopat EU-förbud, utan om tillväxtpotential för ZYN i framförallt USA och en bättre utveckling för snuset i Skandinavien.

ETT NYTT BOTTENFISKE
Hotellbolaget Rezidor har varit en riktig besvikelse sedan bolaget gjorde entré på Stockholmsbörsen hösten 2006. Aktien har mer än halverats sedan dess. Avkastningsportföljen ser dock ett intressant läge i aktien.

1. Låt oss börja med att konstatera att Rezidor just nu handlas med en extremt stor rabatt mot större och mer välskötta branschkollegor på analytikerkollektivets konsensusprognoser.

 

2. Rabatten förklaras till viss del av Rezidors skrala marginalhistorik, där bolaget efter finanskrisen 2007 haft svårt att leverera en uthålligt god lönsamhet. Notera dock att ebitda-marginalen legat hyftsat stabilt i flera år. På ebit-nivå har resultatet tyngts av diverse omstruktureringskostnader.

 

3. En nyckel i turnaroundcase är ofta att det behövs nytt ledarskap. I fjol tog spanske Federico J. González över på vd-posten. Dessförinnan gjorde han ett bra jobb på noterade spanska hotellbolaget NH Hotels. Han var vd från november 2012 till juni 2016 och lyckades förbättra lönsamheten rejält. Det är en liknande resa han behöver göra på Rezidor. I mitten av januari lanserade ledningen en ambitiös femårsplan som ska förbättra lönsamheten i Rezidor. Bland annat ser bolaget potential till 14 procents ebitda-marginal 2022.

4. 2016 köpte kinesiska konglomeratet HNA upp amerikanska Carlson, som var huvudägare i Rezidor. Följaktligen blev HNA ny huvudägare i Rezidor. Sedan dess har det figurerat uppgifter i media om att HNA är finansiellt pressat, vilket skapat en stor osäkerhetsrabatt i Rezidor. I januari skrev exempelvis Bloomberg att HNA planerade att sälja stora tillgångar under första halvåret. I början av april såldes exempelvis en storpost i amerikanska Hilton. Frågan är hur HNA ser på sitt ägande i Rezidor. Vill de köpa upp hela Rezidor eller är deras storpost på nära 69 procent till salu?

I fjol tvingades HNA lägga ett budpliktsbud på 34,86 kronor per aktie (>50 procent över nuvarande börskurs) som Rezidors styrelse inte rekommenderade. HNA gick ändå upp i ägande, men flera storägare valde att rata budet, däribland amerikanska Fidelity som dessutom ökade sitt ägande varje månad under andra halvåret i fjol, enligt ägartjänsten Holdings. Fidelity har nu 7,5 procent av aktierna. Tillsammans med Nordea Fonder på 2,0 procent och andra ägare lär det inte vara några problem att skapa en stark minoritet med en corner.

5. Rezidors huvudägare må vara finansiellt pressad, men i Rezidor är den finansiella risken låg. Bolaget hade vid årsskiftet en nettoskuld på knappt 32 miljoner euro, motsvarande 0,4 gånger fjolårets ebitda-resultat.

6. Potentialen i Rezidor är uppenbar. Dels finns en rejäl uppsida i en omvärdering, dels finns stor potential i att lyfta lönsamheten. Med en ny ledning och en ambitiös plan på plats, i kombination med starka finanser, är det svårt att inte lockas av aktien även om det finns en osäkerhet på ägarsidan.

Affärsvärldens Avkastningsportfölj tar långsiktig position i Rezidor och köper 5 000 aktier till fredagens stängningskurs 22,95 kronor.

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

!function(e,t,n,s){var i=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(t)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(s)&&(s=d+s),window[i]&&window[i].initialized)window[i].process&&window[i].process();else if(!e.getElementById(n)){var a=e.createElement(t);a.async=1,a.id=n,a.src=s,o.parentNode.insertBefore(a,o)}}(document,”script”,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.