Köper aktie inför halvårsrapporten

På ett drygt halvår har Avkastningsportföljen lyft med över 15 procent. Nu tar ett ifrågasatt bolag tar plats i portföljen inför halvårsrapporten.

Avkastningsportföljen har utvecklats väl sedan den senaste uppdateringen den 12 juli. Räknat från starten i mitten av december i fjol är avkastningen nu uppe i 15,4 procent och försprånget mot index är nära 8 procentenheter.

Hela sex av innehaven har lämnat halvårsrapport sedan förra uppdateringen. Dessutom har Allgons BTA stämplats om till vanliga aktier. Innehavet i Allgon redovisas nu som ett innehav där den genomsnittliga köpkursen är drygt 6,78 kronor.

Nedan en kort summering av rapporterna:

ELANDERS
Aktien steg kraftigt på en rapport som visade att bolaget är på väg att lägga problemprojekten bakom sig. Addera mycket god organisk tillväxt (+10 procent), främst drivet av nya kärnverksamheten Supply Chain Solutions, och positionen framstår som given att behålla.

ARISE
Initialt föll aktien tungt på en rapport som visade på röda siffror på sista raden. Caset i Arise handlar emellertid inte om bolagets befintliga vindsnurror utan om projektverksamheten som är under uppbyggnad.

Bolaget har ett par projekt som lär säljas under andra halvåret. Den totala projektportföljen är på omkring 1 000 megawatt (MW) och motsvarar investeringar på över 10 miljarder. De höga elpriserna ger aktien ytterligare medvind.

CONSTI
Finska bygg- och renoveringsfirman Consti har varit i en snarlik situation som Elanders, med några problemprojekt som tyngt verksamheten. Andra kvartalet bjöd på sämre siffror än motsvarande kvartal i fjol, men visade på en hygglig lönsamhet som indikerar att bolaget är på rätt väg. Vid återställd lönsamhet är aktien riktigt billig.

RADISSON HOSPITALITY
Även turnaround-caset Radisson Hospitality, tidigare Rezidor, är på rätt väg. Andra kvartalet bjöd på en kraftig resultat- och lönsamhetsförbättring, med ebitda-resultatet upp 42 procent och ebitda-marginalen upp 4,7 procentenheter till 15,9 procent. Mycket av fokus kring bolaget ligger dock kring ägarsituationen där kinesiska HNA uppgavs ha sitt innehav på säljlistan.

Givet att HNA inte fick i igenom sitt budpliktsbud på 35 kronor i fjol samtidigt som bolaget operativt utvecklas åt rätt håll borde prislappen hamna ytterligare en bit upp. På konsensusprognoserna från Factset handlas aktien till ev/ebit på 10,4 respektive 8,5 för 2018 respektive 2019. Avkastningsportföljen ser alltjämt mer potential än risk.

ESSITY
Hygienkoncernen Essity uppvisade stabila siffror, trots hård råvarumotvind. Den organiska tillväxten var nära 3 procent och ebita-resultatet ökade med 9 procent. Risken är uppenbar att råvarupressen gör aktien sval ytterligare en tid, men i ett längre perspektiv ser aktien klart atttraktiv ut på nuvarande nivåer.

LINDAB
Läget i Lindab påminner om det i Essity med press från ökade råvarupriser, i Lindabs fall på stål. Nye vd:n Ola Ringdahl talade dock om stabiliserade råvarupriser under tredje kvartalet, vilket är positivt för Lindab.

Avkastningsportföljens bild är att när Lindab väl “hinner ifatt” med sina prishöjningar kan det bli “proppen ur” för denna mycket lågt värderade aktie. Lägg därtill att något kan hända närsomhelst på struktursidan med Building Systems och övrig icke-ventilationsrelaterad verksamhet.

Även om uppgången kan dröja något kvartal till så lockas Avkastningsportföljen av en klart attraktiv risk/reward.

NYTT BOTTENFISKE…
Avkastningsportföljen lockas av förvärvskonglomeratet Volati som utvecklats riktigt svagt på börsen senaste året (-45 procent).

I halvårsrapporten möter bolaget enkla jämförelsetal och till nuvarande kurs är värderingen så pressad att aktien borde kunna studsa upp ganska bra på en hygglig rapport.

Att ledningen slog till med ett nytt förvärv, betong- och naturstensbolaget S:t Eriks, i mitten av juli signalerar självförtroende. Vi gillar också att såväl grundarna som vd sitter på rejäla aktieinnehav i bolaget.

Affärsvärlden köprekommenderade aktien i slutet av maj och lockades då av tvåsiffrig vinsttillväxt till låga multiplar. Sedan dess har Volati-aktien backat 7 procent på en närmast oförändrad Stockholmsbörs.

Portföljen köper 2 600 aktier till måndagens stängningskurs 40,90 kronor.

Halvårsrapporten redovisas den 17 augusti.

…FINANSIERAS MED EN EXIT
Brist på likvida medel gör att Volati-förvärvet måste finansieras med en försäljning av något annat innehav. Valet föll på Clas Ohlson, som hittills utvecklats väl och avyttras med en vinst på 14,6 procent.

Clas Ohlson-aktien framstår som intressant i ett längre perspektiv, men risken är att frukterna ligger väl långt fram i tiden då bolaget är i början av en omvandlingsresa. Dessutom vill Avkastningsportföljen hålla nere exponeringen mot den pressade detaljhandeln (Akademibokhandeln är en stor del i Volati).

Nedan summerar läget i portföljen per stängning måndag 30 juli:

port30juli_close.PNG 

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF