Köp miljömärkt aktie
Vi skrev om miljöprojekt med hög risk för lite drygt ett år sedan. Gissningen var att Tricorona skulle få sitt genombrott under 2008. Vår förhoppning var att resultatet skulle explodera till 225 miljoner kronor efter skatt. Utfallet blev 225,5 miljoner före skatt. För ett bolag med ett börsvärde på drygt 800 miljoner kronor är naturligtvis resultatet i sig bra, men det centrala är att Tricorona äntligen lyckas visa att det faktiskt kan tjäna pengar på sin affärsidé. De aktieägare som har varit med från början blir nu rikligt belönade när bolaget för första gången ger utdelning. Tricorona delar i vår ut 70 öre per aktie, motsvarande goda 13 procent i direktavkastning.
Fast inte ens ett företag med Tricoronas inriktning är okänslig, för finanskrisens kyliga vindar. Priset på utsläppsrätter har rasat i takt med att efterfrågan minskat. Krisen har också gjort det svårare att få finansiering till projekt som kan generera nya utsläppsrätter. Tricoronas aktiekurs styrs på kort sikt i hög utsträckning av priset på utsläppsrätter, och ett lägre pris påverkar Tricorona på dubbelt vis.
Marginalen som bolaget kan ta ut försämras när utsläppsrätter säljs vidare från miljöprojekt, och därtill varierar värdet på företagets portfölj med utsläppsrätter vartefter priserna svänger. En utsläppsrätt ger rätt att släppa ut ett ton koldioxid. För närvarande kostar en utsläppsrätt kring 11 euro och priset var nyligen nere och bottnade på 7 euro. Ungefär den nivå där Tricorona börjar tjäna pengar på sina projekt. Skulle priserna ligga kvar på en låg nivå försvinner vinstmarginalen samtidigt som många projekt försenas eller rent av inte blir av.
Samtidigt finns det ett politiskt tryck som kräver utsläppsrättspriser på runt 20-25 euro för att systemet de facto ska leda till minskade utsläpp av koldioxid. Tricorona har dessutom redan sålt 2,4 miljoner utsläppsrätter som kommer att levereras under 2009 till en prisnivå som ligger i paritet med genomsnittpriset för 2008. Tricorona kan därför i lugn och ro skjuta verifiering och leveranser av utsläppsrätter framåt i tiden tills priserna förhoppningsvis har repat sig.
Värderingsmässigt har Tricorona, som sagt, ett börsvärde på drygt 800 miljoner och en nettokassa på 280 miljoner kronor före utdelningen på 100 miljoner. Aktien är lågt värderat räknat på traditionella nyckeltal. I stället är det den politiska risken som kan ställa till det. I Tricoronas fall kommer klimatmötet i Köpenhamn i december att spela en avgörande roll. Det är då som förhandlingarna om ett nytt internationellt klimatavtal efter 2012 ska vara avslutat. Utgången kan komma att påverkas kraftigt beroende på hur stora länder som Kina, Indien och USA väljer att agera. För närvarande regleras handeln med utsläppsrätter inom ramen för Kyotoavtalets första period, ett avtal som USA valt att inte skriva under. Men oavsett utgång finns det inget i nuläget som talar för att systemet inte kommer att permanentas och byggas ut ytterligare.
Förutsatt att konjunkturen förbättras och att inga politiska spektakel sätter käppar i hjulet för Tricoronas affärsmodell är bolaget ett bra köp på lite sikt, särskilt för investerare som vill ha ett miljömässigt rent samvete. Risken i bolaget är emellertid fortfarande att betrakta som hög och utfallet för 2010 är högst osäkert. Samtidigt har aktien halverats sedan i höstas och Affärsvärlden ändrar därför den kortsiktiga säljrekommendationen och föreslår åter köp.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.