Köp börsens nya doldis

Det växande renoveringsbehovet och demografiska förändringar ger växtnäring åt börsens nykomling. Affärsvärlden trycker på köpknappen.

KÖP En av sommarens börsnykomlingar är modulhusuthyrningsbolaget Adapteo, som knoppades av från finländska Cramo och noterades på Stockholmsbörsen i juli. Kortfattat levererar bolaget modulsystem, exempelvis baracker och paviljonger, till kunder inom typiskt sett den offentliga sektorn. Skolverksamheter svarar för över hälften av Adapteos omsättning.

I och med fjolårets uppköp av Nordic Modular Group (NMG) förstärkte Adapteo sin närvaro i Sverige, och numera har det finländska bolaget sin huvudmarknad här. Adapteo har nu två verksamhetsområden: Rental space och Permanent space. Uthyrningsverksamheten är störst och uppskattas till 84 procent av den totala omsättningen. Bolaget är här en av de ledande aktörerna på hyresmarknaden i Norden, med en marknadsandel på 26 procent.

Övriga 16 procent av intäkterna kommer från försäljning och långfristig leasing av modulsystem. Det har varit NMG som sedan länge haft en etablerad försäljningsverksamhet i Sverige, men på senare tid har Adapteo även gått in på leasingmarknaderna i Norge samt Finland.

Sedan noteringen i Stockholm har aktien tappat drygt 8 procent, där delårsrapporten i mitten av augusti var det som fick aktien på fall. Jämfört med första halvåret 2018 minskade vinsten från 11,8 till 7,1 miljoner euro, då jämförelsestörande poster på 5,1 miljoner euro tyngde. Bolaget fortsätter dock att växa. Trots ett hack i kurvan under årets andra kvartal ligger den organiska tillväxten på 2,9 procent hittills under 2019.

Säsongsmönstret talar därtill för en extra tillväxtskjuts under andra hälften av året, då efterfrågan på bolagets modulbyggnader historiskt sett har ökat vid skolstart i augusti. Bolagets vinsttillväxtmål är att växa ebitda-resultatet tvåsiffrigt. Efter att bolaget justerat för jämförelsestörande poster har målet nåtts redan under årets första halvår, och även på ojusterad basis är målet inom räckhåll. Samtidigt visade ebita-resultatet, det vill säga efter vissa avskrivningar, nolltillväxt, vilket vittnar om ett stort investeringsbehov för att behålla modulflottans värde.

Samtidigt är skuldsättningsmålet om en justerad nettoskuld/ebitda-kvot på max 4,5 gånger i högsta laget, bedömer Affärsvärlden. Nu är den ojusterade kvoten över 7, vilket är ännu högre men ändå i linje med det amerikanska jämförelsebolaget Willscot. Adapteo har ingen direkt konkurrent på Stockholmsbörsen, men vid en grov jämförelse med noterade återförsäljare och leasingbolag landar genomsnittskvoten runt 3.

Bortsett från den tunga skuldsättningen finns flera uppsidor med Adapteo. Ett växande modulbehov och en stabil kundgrupp i den offentliga sektorn gör verksamheten relativt lågcyklisk, vilket är klart positivt om man vill investera i bolag med exponering mot byggsektorn.

Dessutom finns det stort utrymme för Adapteo att växa. Bolaget har 13 procent av den adresserbara hyresmarknaden i Nordeuropa, och är tydliga med att de vill fortsätta att växa i Tyskland. Vidare har Adapteo en nyttjandegrad på dryga 85 procent, vilket sett till branschen är bra, men här ser Affärsvärlden ändå ytterligare förbättringspotential, via effektiviseringar inom leverans och montering, steg som i dag håller tillbaka uthyrningen.

Som börsnykomling värderas Adapteo i dag till en nätt p/e-multipel på 11,8 och ev/ebit på 16,6 på nästa årsvinst. Det är inte dyrt för en etablerad verksamhet med fina tillväxtutsikter. Köp.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.