KB Components
Kontraktstillverkarens VD om tullarna: Tryck att etablera i USA
"På lång sikt vinner det som är industriellt rätt. Det kan inga tullar ändra på", säger bolagets VD Stefan Andersson till Affärsvärlden.

Den svenska kontraktstillverkaren KB Components, med en omsättning på 2,5 mdr kr, är främst en underleverantör till fordonsindustrin. De fem största kunderna är Rivian, Volkswagen, Volvo Cars, Stoneridge och Scania. Bolagets största marknad är Nordamerika där man har 58% av försäljningen och man har fabriker i bland annat Mexiko, Kanada och USA.
På kort sikt menar bolagets VD Stefan Andersson att KB inte påverkas av Trumps tullbesked. Han berättar att till exempel 80% av deras verksamheten i Mexiko går direkt till mexikanska kunder. Resterande del, som ska till USA, hämtar de amerikanska kunderna i fabriken i Mexiko. De får själva ta hand om tullen. Detsamma gäller för fabriken i Kanada.
“Så på kort sikt påverkar det inte oss. Men i det långa perspektivet, om det skulle fortsätta så här, så kan det komma att bli tryck på oss att etablera mer lokal produktion i USA”, säger Stefan Andersson till Affärsvärlden.
I dagsläget har bolaget en fabrik i Dallas som mestadels levererar lokalt in till kunder i USA.
Amerikanska konsumenten tar smällen
På lång sikt spår VD:n att KB Components kan komma att påverkas.
“Det blir dyrt för kunderna att stå för införtullningskostanden. Men framför allt kommer slutkundsmarknaden att påverkas negativt.”

Det blir den amerikanska konsumenten som får ta smällen?
“Ja. Och efterfrågan över tid kommer antagligen att minska tror jag.”
Om ni flyttar mer verksamhet till USA på grund av tullarna kanske Trumps mål blir verkligt?
“Jo, men man ska ju också ha i medvetande att i vår bransch så har det under lång, lång tid förekommit att man flyttar från både Kanada och USA till Mexiko av uppenbara skäl”, säger Stefan Andersson, och tror inte att trenden kommer att ändras.
Lönekostnaderna i Mexiko ligger på en tiondel av USA:s och Kanadas.
Måste finnas trovärdighet
Om det blir effekter från tullarna kan det komma att märkas först om flera år, berättar han. Byten av produktionsanläggningar tar mellan 12 och 18 månader.
“Man måste i alla fall ha någon form av trovärdighet att det över lång, lång tid ska vara betydligt högre tullar än det är idag.”
Det skulle få genomslag först när nya affärer planeras, genom att bolag snarare skulle välja USA framför Mexiko och Kanada.
“Men min tro är att slutkund fortsatt kommer att vilja montera sina komponenter i länderna där de har lägre kostnader. På lång sikt vinner det som är industriellt rätt, det vill säga det som är mest effektivt. Och det kan inga tullar ändra på. Så jag tror för det första inte att det här kommer att fungera, och det kommer inte att fungera långsiktigt.”
Läs mer:
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.