Konsumentvaror lockar

SCA har förvandlats till ett modernt konsumentvaru­företag. Mycket återstår dock att göra och fler affärer ­är att vänta. Aktien är köpvärd.

Strukturaffärer och besparingsprogram har kantat SCA:s väg sedan lång tid tillbaka. Redan i mitten av 1990-talet skulle bolaget styckas drivet av maktbolaget Custos med Christer Gardell i spetsen. Den gången satte sig Industrivärden på tvären.

20 år senare har tankarna kring ett mer konsumentinriktat SCA materialiserats. Men att detta skulle symbolisera något slut på resan är långt från sanningen. Bolaget har varit tydligt med att de aktivt letar efter förvärv. Nyligen sprack dock en affär i USA när priset på Johnson & Johnsons intimhygienverksamhet blev för högt.

SCA har länge haft som ambition att bli den ledande aktören inom mjukpapper i Europa. Denna förändringsresa torg fart i och med köpet av Procter & Gambles europeiska mjukpappersverksamhet 2007. Genom detta förvärv fick SCA tillgång till ett antal starka varumärken som sedan kompletterats med den europeiska mjukpappersverksamheten från amerikanska Georgia-Pacific förra året. Med starka varumärken som Tork och Lotus har SCA befäst en stark position i Europa där bolaget nu är marknadsledare.

Renodlingen blev också mer påtaglig i och med att SCA vid samma tidpunkt sålde ut sin förpackningsverksamhet. Därmed vänder sig 83 procent av SCA:s verksamhet nu till konsumentmarknaden. Förutom nämnda mjukpapper säljs även hygienprodukter till konsumenter. Resterande 17 procent är en blandning av traditionell skogsindustri och skogsägande.

Bolagets paradgren, mjukpapper, står nu för drygt 50 procent av den totala omsättningen. Toalett- och hushållspapper är tillsammans med näsdukar största produktkategorierna. Cirka 40 procent säljs till storförbrukare och övrig andel till konsumenter. För mjukpapper uppgår tillväxten till 3–4 procent årligen och globalt har SCA en marknadsandel på cirka 12 procent. Marknaden i Europa är relativt mogen, men drivs av ökad livslängd och högre disponibel inkomst.

Hygienverksamheten består till största delen av inkontinensprodukter. Denna marknadsförs genom varumärket Tena, som har en globalt stark position. Inom barnblöjor och kvinnohygien är positionen något svagare, här finns möjligheten att stärka positionen framför allt på tillväxtmarknader. Målsättningen för hygien är att växa med 5–7 procent. Det är i linje med eller något bättre än vad marknaden växer med.

Det borde finnas bra möjligheter att växa inom hygienområdet. Den demografiska bilden med en allt äldre befolkning talar för ökad försäljning av inkontinensprodukter. Nuvarande marknadsandel uppgår endast till en tiondel av den totala marknaden, vilket ger utrymme för att växa.

Inom affärsområdet skogsprodukter samlas ett antal verksamheter som anknyter till traditionell skogsindustri. Trots utmaningar har lönsamheten varit riktigt anständig och i linje med övrig verksamhet.

Framtida tillväxt kommer till stor del bero av utvecklingen på nya marknader, inte minst i Asien. SCA har därför valt att öka sin närvaro i både Kina och Indien. Gemensamt för tillväxtmarknader är en stor befolkningsmängd och ett lågt användande av hygienprodukter. Med en allt större och växande medelklass väntas denna kategori öka. Tillväxtmarknader står i dag för cirka 20 procent av den totala omsättningen.

En av de mest intressanta investeringarna som gjorts på senare tid är intåget i Kina. Här har SCA numera ett majoritetsägande i Vinda, som är Kinas tredje största mjukpappersbolag. En etablering har även gjorts i Indien där en ny anläggning för tillverkning av hygienprodukter är tänkt att stå klar 2015.

Kostnadsbesparingar är en annan gren som SCA visat sig behärska väl. Bolaget såg tidigt den strukturella nedgången inom skogsindustrin. Sedan 2003 har också olika former av besparings- och effektivitetsåtgärder genomsyrat verksamheten. Dessa åtgärder har bidragit till att marginalerna kunnat hållas på en klart acceptabel nivå på över 7 procent i snitt under en tioårsperiod.

För tillfället pågår tre större besparingsprogram. Dessa lanserades 2012 och har löpt enligt plan. Synergier finns bland annat att hämta hem efter köpet av Georgia-Pacifics verksamhet. Under fjolåret uppgick besparingarna till cirka 2 miljarder. Med full effekt från 2015 och framåt ska dessa uppgå till 2,7 miljarder kronor årligen.

Sparprogrammen talar för att SCA:s rörelsemarginal rör sig uppåt. De 10 procent som bolaget uppvisat under 2013 väntas kunna lyftas till 12 procent på sikt. Det är en nivå som ledande konsumentvarubolag ligger på och fullt rimlig att nå.

SCA:s alltmer konsumentrelaterade verksamhet har förändrat synen på bolaget. Konsumentprodukter har en stabilare lönsamhet och högre tillväxt, vilket medför att en högre värdering går att motivera. De amerikanska bolagen Kimberly Clark och Procter & Gamble ligger nära till hands att jämföra med.

Vid en sådan jämförelse värderas SCA fortsatt med rabatt även om den minskat på senare år. Med sparprogram och fortsatt tillväxt bör SCA:s rabatt minska. Med ett p/e-tal på 15,7 för 2015 handlas SCA-aktien med en rabatt på 12 procent jämfört med Procter & Gamble. Jämfört med Kimberly Clark uppgår den till 6 procent. Det visar att det finns utrymme för högre värdering.

Ur ett aktieägarperspektiv kan dock utdelningspolicyn uppfattas som snål. SCA sällar sig inte till skaran högutdelare. Direktavkastningen baserat på vårens utdelning uppgick till beskedliga 2,4 procent. Utdelningstillväxten har däremot varit mycket stabil. Med undantag för en sänkning under 2008 har bolaget ökat utdelningen varje år. Under den senaste femårsperioden har den ökat med 6,3 procent per år.

Men kanske blir det ändring på det. Bolagets nettoskuld om 33 miljarder kronor har minskat betydligt och är nu den lägsta på tio år. Kanske finns utrymme för en högre utdelningsandel.

Affärsvärlden ser goda tillväxtmöjligheter för det mer renodlade SCA. Ett kraftfullt besparingsprogram utgör även en stark drivkraft för högre aktiekurs framöver. Köp med riktkurs 225 kronor.

SCA:s vd Jan Johanssons strategi är att minska konjunkturkänsligheten och lyfta lönsamheten genom att växa inom hygienverksamheten.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF