Konsumenterna sänkte börsen

Oroväckande svag statistik över de amerikanska konsumenternas framtidstro fick börserna att backa under tisdagseftermiddagen. I Stockholm fortsatte Ericsson nedåt och hade dessutom Nordea till god hjälp att sänka SAX-index 3,2 procent.

Inledningen på veckans digra statistikskörd från USA kunde ha börjat betydligt bättre än tisdagens konfidensindikator för konsumenterna. Oktobersiffran väntades ha fallit från septembers nivå på 97 till 95,5. Därför blev siffran 85,5 en riktig kalldusch för aktiemarknaden. Det är den lägsta nivån på över 7 år och speglar riktigt mörka framtidsutsikter hos de amerikanska konsumenterna.

Börserna både i USA och Europa vände brant nedåt när statistiken publicerades och Nasdaq Composite index noterades 2,6 procent lägre medan Dow Jones index backat 1,7 procent. Redan imorgon kommer mer statistik över BNP-utvecklingen och inköpschefsindex.

Telekomaktierna tillhörde förlorarna runt om i Europa under tisdagen. I Stockholm fortsatte Ericsson sin nedgång från i måndags med ytterligare 2,50 till 43,60 samtidigt som Nokia föll 10,50 till 212,50. Tillsammans med tyska Siemens ska dessa bolag vara med och dela på uppdraget att konvertera stora delar av amerikanska Cingulars nätverk till GSM. Affären lär vara värd cirka 3 miljarder dollar.

På rapportfronten var det upp till bevis för tungviktarna SCA, Nordea och Scania på tisdagen. Av dem var det SCA som klarade sig bäst. Skogsjättens vinst blev bättre än väntat och både marginaler och förvärv har utvecklats väl. Aktien klarade inte av att gå mot strömmen under dagen men tappade bara 50 öre till 238,50.

Betydligt sämre gick det för Nordea och Scania. Nordea missade förväntningarna på sitt resultat och redovisade kraftigt ökade kreditförluster. Banken ska nu skära i kostnaderna och räknar inte med att marknaden förbättras förrän i slutet av nästa år. Nordea föll 9 procent till 46,80.

Scania räknar för sin del inte med att marknaderna kommer att förbättras förrän i början av 2003 och att efterfrågan ännu inte nått botten. Bolaget har tappat marknadsandelar i Västeuropa och funderar på strukturåtgärder i Latinamerika. Aktien föll 5 kronor till 161 efter rapporten.

Framfab presenterade också sin rapport på tisdagen och står fast vid sin prognos om att nå lönsamhet i det fjärde kvartalet. Antalet anställda ska minskas ytterligare och bolaget räknar med att ha 650 anställda vid årsskiftet. Aktien tillhörde dagens vinnare då den steg 9 procent till 81 öre. Ännu bättre gick det för Icon Medialab som rusade upp 25 procent.

Bland de mest omsatta aktierna utgjorde läkemedelsbolagen ett ljus i mörkret. Astra Zeneca steg 4,50 till 472,50 medan Pharmacia backade 50 öre till 417,50.

H&M bidrog däremot till nedgången under dagen genom att backa 8,50 till 183,50. Merrill Lynch har sänkt sin rekommendation för aktien till Neutral på medellång sikt. Orsaken är bland annat en mild inledning på hösten vilket spås sänka försäljningen. JP Morgan ryckte dock ut till aktiens försvar och upprepade sin köprekommendation.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.