Stockholmsbörsen
Konsumentbolagen vinstvarnar – till blankarnas glädje: ”En perfekt storm”
Osäker marknadssituation, minskad efterfrågan och svagare köpkraft hos konsumenterna anges som anledning för vinstvarningarna. För både Thule och Mips var föregående år starkt med hög efterfrågan på både cyklar och hjälmar. Något som nu minskat rejält.
“Cykelhandlare världen runt har i nuvarande läge med mycket höga lager och en allmän oro bland konsumenter, valt att vara extremt återhållsamma med nya beställningar”, säger Thules vd Magnus Welander i ett pressmeddelande.
Vitvarubolaget Electrolux har dessutom drabbats av obalanser i leveranskedjan, vilket resulterat i “betydande ineffektivitet i produktionen” och ökade kostnader. Därför inför man nu ett kostnadsbesparingsprogram. Även engångskostnaden för att lämna den ryska marknaden lyfts fram som en betungande post.
“Det är problemsektorn”
“Det är ju problemsektorn, konsumentvarusektorn, för de får ju smällar från alla håll. Man lider dels av högre insatskostnader, varor ska fraktas, de köper råvaror och inte sällan i dollar, kombinerat med vikande konsumentförtroende. Det är verkligen en storm för konsumentvarubolagen, vi ser inte alls samma signaler i verkstadsbolagen”, säger Robert Oldstrand, aktiestrateg på Swedbank.
“Det här är en whiplasheffekt när efterfrågan viker efter rekordhöga lagernivåer som byggdes upp i samband med pandemin. Det var inte oväntat att vi skulle få de här signalerna från konsumentvarubolagen, vi har ju sett estimat och riktkurser komma ner ordentligt redan innan. Några av dem är ju dessutom de mest blankade bolagen”, säger han.
SER PARALLELLER TILL THULE
Enligt Holdings är aktier motsvarande 11% av kapitalet blankade i Thule, motsvarande siffra för Mips är 12,6%. Electrolux är det näst mest blankade bolaget i Sverige med 15,4% av aktierna.
DE MEST BLANKADE SVENSKA BOLAGEN
1) SBB 15,77% av kapitalet är blankat
2) Electrolux, 15,46%
3) Scandic, 14,43%
4) Mips, 12,26%
5) Sinch, 11,93%
6) Thule, 10,64%
7) Elekta, 10,49%
8) Fingerprint, 10,32%
9) SKF, 10%
10) Securitas, 8,88%
“Vi ska inte utesluta att det kommer fler vinstvarningar från andra bolag, relaterat till vikande efterfrågan, exempelvis bland e-handlarna och bygghemma-bolagen. De ligger nog i farans riktning. Husqvarna har inte direkt högsäsong framför sig och kan också hamna där med höga lager och en kommande lageravvecklingsperiod för kunderna”, säger Oldstrand.
Han fortsätter:
“Även Dometic ligger nära till hands med sina husbilar som är ‘big ticket items’ och mera ‘nice to have än need to have’. De har ju också likande exponering som Thule”.
Nedgången speglas också i aktiekurserna: Thule är -58% hittills i år, Mips -65% och Electrolux -41%.
“För den långsiktige med sittfläsk så kan det börja finnas köpläge i vissa av bolagen. Vi har Electrolux i vår fokusportfölj och tror att de kan bli en oväntad vinnare när råvarupriserna sjunker nästa år. Thule behöver man inte stressa in i då det nog blir motvind ett tag till med potentiellt mer nedsida”, säger Robert Oldstrand.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.