Konsultmiljardären som jagar byten utanför börsen
Morgonsolen färgar fjällhimlen gul och fyra renar går i sakta mak i morgondiset, mitt på den lilla snötäckta skogsbilvägen. Vi har för länge sedan tappat täckning i både GPS och mobil. På en liten höjd får vi ett svagt streck i displayen som räddning och ringer till fastighetsskötaren Micke, som vi fått numret till ”om ni får problem”.
”Jaha ni är väl fel förstås. De flesta som ska till Dan hamnar på anner’ sia sjön”, säger han och ger en inte helt lättförståelig beskrivning av hur vi ska ta oss till Kälapannsjön.
Om man googlar Kälapannsjön så får man upp en bild av den färgstarke IT-entreprenören och miljardären Dan Olofsson. Det är nämligen bara han – och Zlatan – som har hus vid den lilla sjön, långt ute i Offerdalsfjällen i Jämtland.
Här har Dan Olofsson 2 500 hektar mark med hus, badhus, golfbana, stall, tennisbana och padelbana, för sig och familjen.
Dan Olofsson
Född: 24 september 1950.
Gör: Styrelseordförande och storägare i Danir.
Bor: Malmö. Har även en våning i Stockholm, hus i Cannes och lodge i Jämtland. Äger ett safari i Sydafrika och en privat ö utanför Tanzanias kust.
Familj: Frun Christin, barnen Johan Glennmo, Andreas Olofsson Tarantino och Hanna Olofsson, tio barnbarn.
Kuriosa: Har haft audiens hos påven Franciskus för sitt filantropiska arbete och bjudit med en zulukung hem till Offerdal. Tycker att mötet med Nelson Mandela är det som imponerat mest och att Johan Torgeby på SEB är en av Stockholmsbörsens bästa VD:ar.
En skoter möter oss och vinkar in oss på en ännu mindre väg, förbi en hage med hästar och några barn som är i färd med att ta på sig skidor. Vi parkerar mellan ett gäng skotrar och en jeep när Dan Olofsson slår upp dörren till det skifferklädda huset vid sjön som är täckt av fluffig snö.
”Äntligen”, säger han med ett välkomnande skratt, avslappnat iförd rutig skjorta och skidbyxor.
Det sprakar i den stora eldstaden mitt i det ljusa vardagsrummet. Bredvid Steinway-flygeln har ett lodjur fryst fast i jakten på en flyende orre.
”Min son Johan är med också, det är ju han som driver företaget nu”, säger Dan Olofsson i ett försök att kuppa in sin efterträdare i intervjun.
Vi slår oss ner i fåtöljerna framför panoramafönstren med storslagen vy över sjön och fjällen. Kaffe, ost och hembakt tunnbröd är framdukat.
KUNDE FÅTT LEVA PÅ EXISTENSMINIMUM
Dan Olofsson är grundare och storägare av IT-konsultkoncernen Danir. Grunden till sin förmögenhet lade han mitt i 90-talets finanskris, vid sitt livs viktigaste affär.
”Den affären var helt avgörande, annars hade jag suttit med 15 miljoner i skuld och hade förmodligen fått leva på existensminimum i nån förort till Malmö”, säger han och ser eftertänksam ut.
Från början civilingenjör sadlade han efter några år på VBB (nuvarande Sweco) om till konsult. 1986 startade han tillsammans med två andra konsultföretaget Sapia, som snabbt växte via förvärv.
1990 kom finanskrisen och Dan Olofsson var högt belånad. Hösten 1992 rusade räntorna till 500% och de nya huvudägarna gav honom ett treårigt optionsavtal på att köpa ut den då olönsamma teknikdelen av företaget. I november släpptes kronan fri, exporten kom igång och han såg sin möjlighet.
”Jag visste att om jag fick köpa ut bolaget så skulle jag kunna amortera av skulderna.”
Lånade pengar från vänner
Men allt kunde gått om intet, då han en sen kväll fick ett samtal från en god vän om att styrelsen ville häva optionsavtalet. Dan Olofsson skyndade till kontoret tidigt nästa morgon, i sällskap av en advokat och påkallade lösen av optionen, för att hinna genskjuta beslutet på morgonens styrelsemöte.
”Ja, det var nära. Det var dramatiskt. Det var också nära att jag inte kunde finansiera köpet tack vare problem med en schweizisk bank. De sista fem miljonerna som fattades fick jag låna ihop från vänner och de kom fram bara en timme innan affären skulle avslutas”, minns han.
Dagen innan julafton 1993, lagom till paketinslagningen, gick Dan Olofsson från att ha skulder på 15 miljoner till att vara värd 60 miljoner kronor och äga ett företag med 400 anställda, som tjänade 10 miljoner.
”Det var första gången i mitt liv som jag kände mig förmögen”, säger han.
Idag är han mångmiljardär men vill inte säga vad han är god för.
”Vi har en konsultrörelse som gjorde ett resultat på ungefär en miljard före skatt så du får räkna själv.”
Enligt Affärsvärldens bedömning är Danirkoncernen värd minst 10 miljarder kronor.
Danirkoncernen
Danir består av sex dotterkoncerner: konsultbolagen Sigma, Nexer, A Society, Pion Group, Aptio och turismföretaget Thanda.
Bland övriga innehav finns allt från parkeringsföretaget Hub Park till influencerföretaget United Influencers, gruvbolaget Kaunis Iron, den afrikanska techfonden Norrsken 22, energibolaget Cindrigo och Radinn som gör elektriska surfbrädor.
2022 omsatte koncernen 12,6 miljarder kronor och har närmare 12 000 anställda med verksamhet i 25 länder.
Bland kunderna finns Ericsson och Volvo, Microsoft och Facebook. De främsta konkurrenterna är Knowit, Tieto Evry, HiQ och till viss del Afry.
Projektengagemangen innefattar bland annat Star For Life, Swedes for Ukraine, Motivationslyftet, FC Rosengård, Uppstart Malmö, Thanda Foundation Trust, Robert F Kennedy Human Rights, Entreprenörsforum och Emerging Cooking Solutions.
Sapia blev Sigma och börsnoterades 1997, för att senare delas upp i tre olika konsultbolag som ett efter ett köptes upp i ganska lönsamma affärer. 2013 köpte Dan Olofsson ut den sista delen av Sigma från börsen, efter ett tämligen rejält kursfall.
”Det var ett rätt schysst pris då. Börsvärdet var nere kring en halv miljard”, säger han.
Idag är konsultgruppen Sigma en av dotterkoncernerna i Danir, som förra året omsatte 12,6 miljarder kronor.
TRIVS BÄST ONOTERAD
Danirkoncernen är onoterad – den miljö som Dan Olofsson trivs bäst i.
”Du kan bara fokusera på verksamheten och slipper kvartalsrapporter, media och mycket annat, men det bygger på att du klarar av att finansiera din verksamhet förstås.”
Trots att han verkar vilja hålla låg profil så är Olofsson lite av en rubrikernas man. Han har flitigt figurerat i media i strider om allt från bygglov till vindkraftfrågan och en dom för röjande av insiderinformation.
Att Danir växt från 400 anställda till 12 500 tror han inte varit möjligt om de varit börsnoterade.
”Nej, nej, det hade det inte. Sigma hade gått i stå några år som börsbolag och det var ingen större tillväxt. Att vi köpte ut det och införde ett system där ledningspersoner får bli delägare har varit oerhört värdefullt.”
Systemet innebär att ledningspersoner får bli delägare i nystartade bolag inom koncernen. 2022 startades 25 stycken. I befintliga bolag får de köpa aktier till marknadspris – och låna pengar av Bank-Olofsson om det behövs.
”Sen måste de skapa tillväxt och värdeökning, annars har det inget plusvärde, så den modellen har varit väldigt bra. Den ger stabilitet i ledningsstrukturen”, fortsätter han.
Dan Olofsson vurmar för familjeägande, som han menar ger en kontinuitet i livet.
”Jag har kommit till slutsatsen att kan du driva och finansiera ett familjebolag och sen lämna över till nästa generation, så skapar det ett mervärde. Johan har ju tagit över stora delar och sen har jag tio barnbarn runt om här ute i backarna”, konstaterar han förhoppningsfullt.
Kör upp hästar för barnen
Just den här helgen är alla barnen och barnbarnen samlade tillsammans med honom och hans fru Christin i fjäll-meckat.
”Vi är 18 stycken här nu så 10 av oss flög i privatplan från Malmö och resten reguljärt. Den typen av grejer får man unna sig, för man vill ändå leva ett behagligt liv.”
Tidigare levde han ännu mer behagligt och flög helikopter sista biten, men nu när han inte har så stressiga dagar längre så tar han jeepen som alltid står parkerad vid Frösö Flygplats.
Ute i förmiddagssolen förbereder kocken Linda Frost lunch på renskav vid den stora Murikka-grillen. Renfällarna är utlagda på terrassen i väntan på att barnen ska komma tillbaka från skidåkning och ridning.
”Vi kör hit hästar när barnbarnen är här, från en kusin några mil härifrån”, berättar Dan Olofsson som också byggt ett litet badhus med både barn- och vuxenpool, där barnen badat under morgonen.
”Jamen det är ju så kallt här uppe ibland och så tycker jag om att simma några längder på morgnarna”, svarar han med ett skratt på frågan varför han byggt ett badhus, mitt här ute i obygden.
”Övergrepp på befolkningen”
Förutom badhus har han också byggt en hel by, som vi passerar på vägen upp.
Projekt Kaxås är miljardärens senaste filantropiska projekt. Ett 30-tal nybyggda hus där fertila, skötsamma unga familjer från hela Sverige ska flytta in. Syftet är att motverka avfolkning av den lilla byn Kaxås där Dan Olofssons föräldrar växte upp och familjen hade sitt sommarställe.
Han är lite av en bygdens starke man och erbjöd pengar för att inte byskolan skulle stängas. Han fick också Krokoms kommun att byta fot i vindkraftfrågan, efter att ha hotat med att inte bygga husen om utbyggnaden av vindkraft fortsatte. Så politikerna beslutade att ta en ”vindkraftspaus”.
”Nej, det var inte jag utan det var bygdens folk men ja, jag var också engagerad”, säger han gestikulerande och fortsätter:
”Jag tycker att det är fruktansvärt. Ta de här unga familjerna som flyttar från Göteborg och Helsingborg till fantastiskt naturskön miljö och så ska de bo framför de här 300 meter höga vindkraftverken som blinkar och låter. Det är ett övergrepp på befolkningen.”
Frågan har också ruskat om i släktträdet avslöjar han.
”Jag har kusiner på båda sidorna – för och emot vindkraft – så tragiskt nog har det splittrat släkten. Några pratar knappt med varandra längre.”
Kanske kan de hitta tillbaka till varandra i Kusinbyn, som han kallar den. För i Kaxås har Dan Olofsson också hjälpt till med 15 hus till syskonbarnen, inspirerat av familjen Kennedys ställe i Hyannis Port, USA.
”Ibland får man lite idéer när man ser saker. Kusinbyn är mitt Hyannis Port, där vi kan samlas på somrarna så barnen får leka med varandra och vi kan hålla ihop släkten”, säger han.
Jagades av lejon
Dan Olofsson klev av som VD för Danir 2001, för att kunna fokusera på familjen och sina livskvalitetsprojekt, som han kallar dem.
”När man fyller 50 ser man livet i lite större cykler och jag hade varit VD i 17 år. Om du gör samma sak för länge så får du inte kontur på livet”, säger han.
”Jag var ju fortfarande största ägare och ordförande men fick tid över för andra saker, som ger andra värden i livet. Det består av så mycket mer än hårt arbete”, tillägger han med skorrande skånska R.
Livskvalitetsprojekten är många och riktar sig både till fattiga – och rika.
Det kanske mest påkostade är Thanda Safari i Sydafrika, som utsetts till World’s Leading Luxury Lodge flera år i rad.
Från början tänkt som en semestervilla för familjen och ett ställe att jaga, men som växte och istället blev en 14 000 hektar stor exklusiv safarianläggning, med 5 000 djur och 250 heltidsanställda.
”Ska du ha ett bra safari så kan du inte hålla på och jaga djur, då sticker de när bilen kommer. Du vill ju att de ska se jeepen som ett annat djur”, säger safariägaren.
Han bevisade tesen genom att själv bli jagad av ett lejon, när han mot sin frus vilja valde en öppen jeep för en tur på ägorna.
”Christin skrek till när lejonet hoppade, hon hade nästan kunnat ta tag i manen på den. Jag fick köpa en ny jeep dagen efter, med tak och dörrar. Man lär sig”, säger han förnuftigt.
En halv miljon per natt
Familjens privata ö Thanda Island utanför Tanzanias kust kostar närmare en halv miljon kronor per natt att hyra – men då ingår både helikoptertransport från Dar es Salaam och en lyxyacht.
”Det är bara för ett sällskap men det är ju nio rum och du kan ställa in extrasängar också om du har barn”, tillägger han som lite priskompensation.
”Det går inte att ha personal året runt på ön och komma dit kanske tre gånger om år, så därför hyr vi ut, men vi ska faktiskt åka dit på tisdag”, säger han med en solbränna som inte hunnit blekna från senaste resan.
Hur ser de på dig som rik västerlänning som kommer dit och bygger lyxprojekt?
”Du kan inte sitta i en sån fattig miljö och bara ha en lyxlodge, även om den drar in inkomster till byn. Det blir rätt naturligt att man hjälper till, annars skulle det upplevas som konstigt.”
Ett av Dan Olofssons bidrag, och också det filantropiska projekt som han är mest stolt över, är Star for Life foundation. En organisation med 100 anställda vid 130 skolor i södra Afrika.
Mer än en halv miljon ungdomar har hittills genomgått programmet, som ska stärka både hälsa och motivation. Ett annat är Thanda Foundation Trust som hjälper stamsamhällen utanför safarianläggningen och arbetar för att minska tjuvjakt på noshörningar.
Är det ett måste när man har sådana här anläggningar tror du?
”Ja jag tror det är viktigt. Det har ju varit en monumental orättvisa där för de svarta. Om företag gör den här typen av projekt så får de poäng i en poängskala. Staten där driver på så att företag engagerar sig.”
Kommer de filantropiska projekten ur ett intresse eller är det en kompensation för att man blivit rik?
”Ja, det ligger nog något i det. När man skapat ekonomiska resurser, då skapar det ju tankar. Vad tusan ska jag göra med pengarna? Ska jag bara springa i tävlingen om att ha mest pengar när jag dör? Eller ska jag göra något annat? Sen tror jag också att förståndet växer, även om det växer lite långsammare på män”, säger han och brister ut i ett nytt skratt.
BJÖRNEN SOVER
Han visar oss runt på ägorna, förbi barnens olika hus, stallet och den snötäckta golfbanan. Vi stannar till vid den amerikanskinspirerade ladan som han byggde efter att dottern Hanna sett en bild i en tidning.
Här finns matsal för 45 personer, ett komplett restaurangkök och personalbostäder. Där finns ytterligare en flygel och han slår sig ner och spelar lite medan han tittar ut över sjön.
En 30-taggare och en tjäder vakar över björnen som ligger utfläkt framför den öppna spisen.
”Där lekte jag björnen sover med de minsta barnen i morse”, säger han och pekar på björnen som han skjutit på Kamchatka-halvön i Ryssland.
En jaktresa som hade kunnat sluta i fängelse, då han blev stoppad i den ryska säkerhetskontrollen med två patroner i jaktbyxorna och intagen på förhör. Efter ett samtal till en chef på ett nyförvärvat bolag i Nizhny Novgorod var dock saken löst.
”Men det är tur att vi inte har nån verksamhet i Ryssland idag, då vet jag inte vad vi skulle ha gjort”, säger han eftertänksamt.
JAGAR PÅ ANDRA SIDAN STAKETET
Jakt är ett av Dan Olofssons stora intressen och i Sydafrika jagar han på rancher strax utanför den egna safarianläggningen. Kanske är noshörningsprojektet en kompensation för att han jagar på andra sidan sitt 10 mil långa staket.
”Jakt för mig är att åka med kompisar och sitta vid lägerleden på kvällarna. Det är ett trevligt sätt att umgås”, säger han och för snarare tankarna till en westernfilm.
Här i fjällen jagar han älg och ripa på marker som han delar med Zlatan Ibrahimović.
”Han och Helena (Seger, reds. anm.) bodde här hos mig några gånger och sen fick de köpa en tomt för att bygga hus en bit upp på fjället. Nu har Zlatan köpt ännu mer skog av Bob Persson, strax utanför mina marker, så nu jagar Zlatan på min mark och jag på hans.”
Jag frågar om Zlatan brukar komma förbi på elvakaffe, men de är inte här så ofta samtidigt säger han.
”Vi har också en stuga uppe på fjället, men den har vi mest som gäststuga. Det är fantastiskt där, du ser sju mil i alla riktningar – ända in i Norge”, beskriver han och slår ut med armarna.
Norrländsk skog har blivit hårdvaluta på senare tid och en annan filantrop har också hittat hit.
”Ja, Roger Akelius köper mycket mark här i Jämtland”, säger han och berättar hur fastighetsmiljardären såg börsraset komma:
”Jag käkade lunch med honom hösten 2021 och alla var optimistiska för pandemin var över, men han sa ’Du Dan, ser du de svarta svanarna?’. Sen sålde han hela sitt bestånd på 90 miljarder innan nedgången. Det var skickligt. Att se det, då får man lyfta på hatten”, säger Dan Olofsson imponerat.
Själv så agerade han inte alls under förra årets börsnedgång.
”Nej, privat så bygger jag bara på våra ställen. Jag håller inte på med börsen och gör inga investeringar utanför Danir. Däremot så investerar vi i koncernen, Johan och jag”, säger han och tittar på sonen i soffan bredvid.
SNART PÅ TREDJE GENERATIONEN
Av hans tre barn så är Johan Glennmo den som är mest aktiv i företaget i sin roll som VD. Andreas Olofsson Tarantino är engagerad på deltid och Hanna Olofsson jobbar som designer på H&M.
“Hon gör ungdomskläder”, säger han på klassiskt pappamanér.
Johan Glennmo fick gå den långa vägen i företaget och arbeta sig upp inom IT-support och som IT-tekniker på 90-talet innan han senare tog över som VD 2012. Men Danir var inte ett självklart val från början.
”Nja, jag var ju intresserad av teknik och datorer så det blev naturligt att jag blev konsult efter att jag pluggat programmering i USA. Men jag jobbade ute hos kund på Ericsson, så vi jobbade inte nära varandra”, säger Johan Glennmo med förmiddagssolen i ögonen.
Även om sonen är VD för ägarbolaget så är nog pappa fortfarande frontfiguren för Danir.
”Alltså, jag följer det löpande men jag är sällan på kontoret. Jag har inte haft ett rum där på många år för då kan jag få för mig att jag arbetar där och det gör jag ju inte. Men jag är med i de stora grejerna och om vi ska göra förvärv så diskuterar vi det ju såklart gemensamt”, säger Dan Olofsson och nickar mot sonen.
Ett gäng barn i olika åldrar stormar in i huset för att äta pizza och Johan Glenmo pekar ut näst-nästa generationen i företaget.
”Min äldsta son som är 21 har precis börjat i företaget också, han som står där borta i pälsmössa.”
Dan Olofsson medger att han skämmer bort barnbarnen, men att de måste kunna försörja sig själva.
”Utbildning och bostäder kommer vi att hjälpa dem med, men sen ska de inte ha allt gratis.”
SLIPAD FÖRHANDLARE
Koncernen består av 130 dotterbolag men är ingen förvärvsmaskin. 2022 växte bolaget 30%, varav 27% organiskt.
”Under pandemin 2020 köpte vi Poolia (nuvarande Pion Group, reds. anm.) och förra året gjorde vi några mindre förvärv. Men vi har inte så stort fokus på det då vi vill vara skuldfria.”
Dan Olofsson har gjort många förvärv genom åren och har auran av en slipad förhandlare med en räv bakom örat, kanske bakom båda. Helst vill han sitta helt själv med motparten, utan advokater och andra.
”Man ska vara så få som möjligt, helst bara två personer och skapa en relation först, sen brukar jag laborera fram en lösning på whiteboard”, beskriver han och är en ivrig förespråkare av tilläggsköpeskilling.
En affär som han tackade nej till, räknar han också som sitt livs sämsta affär.
”Det var när Erik Paulsson på Peab tyckte att jag skulle köpa 10% i fastighetsbolaget Wihlborgs för 500 miljoner år 2000. Mina Sigma-aktier var värderade till 4–5 miljarder då, men jag ville inte sälja av något, för då såg jag rubrikerna framför mig och hur kursen skulle gå ner. Det hade varit en bra affär, men man kan inte alltid göra allt rätt”, säger han fundersamt, men utan att verka gräma sig allt för mycket.
VARNING FÖR ISBJÖRN
En skylt på dörren till badhuset varnar för isbjörn och en ångande värme slår emot oss när vi kliver in. Leksaker är utspridda på det fortfarande blöta golvet och en stor isbjörn tronar i ett hörn.
”Den där köpte jag på Svalbard, den stod i en butik som sålde kläder”, säger han lite ursäktande.
Jag föreslår att vi ska ta en bild och börjar snabbt knuffa runt isbjörnen för att få den i rätt läge. Precis när jag är klar, svettig och nöjd så säger han bestämt nej till att vara med.
”Nej, nej då kommer folk tro att jag skjutit den, det blir inte bra.”
Han är lite av en rubrikernas man, men även Olofsson har en gräns.
INSIDERDOM
En affär som fick stora rubriker var tyska Vonovias uppköp av fastighetsbolaget Victoria Park 2019, där Dan Olofsson var storägare.
I samband med uppköpet skickade han ett sms till en annan ägare, finansmannen Percy Nilsson, för att informera om budprocessen. Ett sms som ledde till villkorlig dom och dagsböter på 90 000 kronor för röjande av insiderinformation.
”Det tyckte jag var fel så då får man överklaga och inte bara acceptera sådana dumheter. Det kommer upp i hovrätten i april”, säger han med en rynka mellan de yviga ögonbrynen.
Kan du förstå om folk tycker att det var konstigt att du skickade sms:et?
”Näe, de är konstigt om folk inte förstår det”, säger han och betonar inte.
“Jag hade suttit i tre dagar och förhandlat fram en stor deal med Vonovia, som var värd en miljard mer för aktieägarna. Det som är viktigt sen är ju att affären går igenom, att du får med dig tillräckligt många aktieägare, så jag skrev till Percy Nilsson att det kommer ett bud och klargjorde min inställning till budet”, berättar han med eftertryck.
“Sen tolkade åklagaren det som att jag uppmanade till insiderhandel, vilket är helt åt pipan, det är ett påhitt. Men det kommer att lösa sig”, säger han bestämt och förklarar:
”Om syftet är att någon ska insiderhandla så är det ju kriminellt, men om syftet är att du vill påverka en ägare att ta ett bud, då är det legitimt. Och det var ju det som var mitt syfte.”
röding och rödbetor
Solen börjar gå ner och han tittar längtansfullt ut genom fönstret. Att åka längd i nyspårade spår uppe på myren är det lyxigaste han vet, säger mannen med en egen ö.
På väg ut möter vi kocken Linda Frost, som har jobbat för Dan Olofsson i 17 år och även gästspelat i köket hos Zlatan. Hon har packat ihop resterna av ute-lunchen i stora rostfria bleck och lastar i bilen för att åka upp till ‘Ladan’ för att börja förbereda middagen.
”Det blir röding från Börtnan och rödbetor, han gillar rödbetor Dan. Annars blir det en hel del pizza när alla barnen är här”, säger hon med ett uppgivet kock-skratt.
”Nej, nu får det vara bra, nu vill jag ut och åka skidor på myren innan det blir för mörkt”, avslutar Dan Olofsson och stegar iväg i eftermiddagsdiset.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.