Konstbedrägeri som förbryllar

Att tänja på konstbegreppet har länge varit en drivkraft hos konstnärer, emellanåt hela poängen. Är det konst att slå sönder en tunnelbanevagn om det filmas och visas i rätt sammanhang? Att stjäla parkbänkar? Att slänga en skinnjacka i hörnet på ett galleri?

En som behärskade provokationskonsten till fullo var Andy Warhol. Han gjorde konst av läskburkar, soppkonserver – och stålullspaket. De senare, Brillolådorna, var banbrytande 1964 när ett stort antal exakta trärepliker visades i New York. Men det var bara början.

Brillolådorna blev 43 år senare epicentrum i en konstskandal, avslöjad av Expressen. När en av lådorna, värderad till 800 000 kronor skulle säljas på Stockholms Auktionsverk 2007, visade den sig vara en kopia tillverkad i Malmö 1990, tre år efter Warhols död. Och det var Pontus Hultén, en internationellt högt aktad museiman och konstkännare och bland annat chef för Moderna museet i Stockholm 1960-1973, som hade beställt lådorna till en utställning. Han hade också senare sålt lådor försedda med falska äkthetsintyg och felaktiga dateringar till gallerister. Konstvärlden samlades i ett enda stort: Varför?

Kulturskribenten Thomas Anderberg diskuterar i sin färska bok Den Stora Konstsvindeln flera möjliga teorier. En är att Hultén trodde sig ha Warhols godkännande att tillverka kopiorna. Hultén kan också ha varit förvirrad (han dog 82 år gammal strax innan skandalen avslöjades).

Ytterligare en teori, som författaren verkar luta åt, är att Hultén ville spela konstvärlden ett spratt. Priserna på konstmarknaden, inte minst för Warhol-verk, hade skenat på ett sätt som äcklade honom. Eller var hela proceduren ett konstverk i sig, en idéinstallation i sann Warholsk anda? (Han hade ju också kopierat lådorna.)

Anderberg avfärdar i stort sett hypotesen att det rörde sig om simpelt bedrägeri. Hultén var redan rik. Men han tjänade miljoner på tilltaget – och behöll dem. Brillo-skandalen är en komplex och fascinerande historia i sig. Författaren gör dessutom vida svängar in i konstfilosofin och konsthistorien som är intressanta även för en läsare som inte är konstkännare.

Någon thriller är det inte, vilket baksidestexten antyder, men ett nog så intrikat mysterium. Dessvärre lär det förbli olöst.

Den stora

konstsvindeln

av Thomas Anderberg.

Förlag: Atlas.

Antal sidor: 223.

Cirkapris: 195 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.