Konkurshotad vindkraftspark får förlängd rekonstruktion

Umeå tingsrätt ger Markbygden Ett tre månader till på sig att rekonstruera verksamheten. I sina skäl för att bevilja ytterligare en rekonstruktion skriver tingsrätten att "det finns synnerliga skäl." Skatteverket har dock motsatt sig ännu en förlängning.
Konkurshotad vindkraftspark får förlängd rekonstruktion - WEB_INRIKES
Vindkraftsnurror ses på vägen mot byn Koler i Markbygden, Norrbotten. Europas största vindkraftspark på land. Foto: Helena Landstedt / TT

Markbygden Etts rekonstruktion förlängs ytterligare av Umeå tingsrätt. Denna gång med tre månader som betyder att parterna har till den 14 november på sig att komma överens.

Vid den tidpunkten är det ett år sedan den förlusttyngda vindkraftsparken lämnade in en begäran om ett första försök att lösa den finansiella härva man satt sig i.

Komplicerat fall

Rekonstruktören Mikael Kubu uppger för Affärsvärlden att det inte ovanligt med så här långa rekonstruktionsperioder om det rör stora komplicerade fall.

Skatteverket motsätter sig

Markbygden Ett har gjort miljardförluster på ett elhandelsavtal med Norska Hydro som sträcker sig flera år fram i tiden. I den pågående rekonstruktionsprocessen har Skatteverket motsatt sig en rekonstruktion. Det är en sak för de kinesiska ägarna menar man.

Markbygden Ett ägs av det statliga kinesiska företaget CGN. Affärsvärlden har tidigare visat att de svenska CNG-ägda vindkraftsparkerna har skulder på 15 miljarder kronor.

Läs också: Kinesiska vindkraftsjättens svenska skuldberg: 15 miljarder kronor

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.