Konkursad svensksponsrar Giro d´Italia

För två år sedan var den den svenska affärsmannen David Fält försatt i personlig konkurs. Nu har han startat på ny kula i Schweiz och säger sig driva ett storbolag i telekombranschen som bland annat ska sponsra ett cykelstall i nästa års Giro d´Italia.

Den svenske affärsmannen David Fält, som för 15 år sedan startade sin karriär som politisk rådgivare åt dåvarande statsrådet Bo Lundgren, har på senare tid gjort sig känd i svensk press som den som genom en israelisk bank har stämt ett amerikanskt telekombolag, xG Technology. I potten ligger fyra miljoner aktier, tillsammans värda cirka 200 miljoner kronor.

Nu kan Affärsvärlden avslöja en annan sida av David Fält, nämligen i rollen som miljonsponsor och grundare av ett påstått världsföretag i telekomsektorn. Eller?

Cykelhistorien börjar i slutet av maj i år när den 36-årige Fält låter fotografera sig tillsammans med Gianni Savio. Denne är chef för det italienska Pro Continental-stallet Selle Italia-Serramenti Diquigiovanni.
Fält ser sprudlande glad ut på fotografiet som togs i samband med att sponsorkontraktet undertecknades. I Selle Italia-stallet återfinns bland andra den den svenske cyklisten Nicklas Axelsson.

Enligt en artikel i tidningen Cyclingnews.com berättar David Fält att han grundat bolaget, Long Reach Communication, under 2005. Nu ska Long Reach stötta racingstallet under Giro d’Italia under åren 2008-2010. I avtalet ingår också stöd till cykelverksamhet för barn i Brasilien.

Några summor nämns inte i texten men Long Reach Communication ska vara andrasponsor med option på att bli förstasponsor. Bedömare Affärsvärlden talat med säger att det krävs miljonbelopp för att slå sig in på denna nivå i den italienska cykelvärlden. Det är inte ovanligt att sponsringsbeloppet uppgår till 500 000 euro per år i tre år.

Påstådd global verksamhet
Enligt Cyclingnews.com verkar Long Reach redan ha byggt upp en verksamhet i en rad länder i Afrika, Mellanöstern och Östeuropa. Affärsidén är att erbjuda “trådlösa nätverk”. Fält påtalar särskilt hur bra det är att Gianni Savios team kommer att bära LRC-tröjor eftersom marknadsföringen i Sydamerika, en prioriterad marknad uppenbarligen, då kan underlättas.

Uppgifterna om miljonsponsringen och det nya företaget är uppseendeväckande. David Fälts personliga konkurs i Sverige blev klar så sent som 2005. Då uppgick skulderna till 1,7 miljoner kronor.

Frågan är nu om det finns några sponsorpengar? Mycket talar för motsatsen. För det är, firmanamnet till trots, omöjligt, att nå fram till företaget Long Reach Communications. Hemsidan är bortplockad från internet men sökmotorn Google har kvar en cachad version. Enligt denna ska bolaget ägna sig åt att bygga bland annat internetlösningar och trådlösa nätverk, så kallade Wimax-system, i hela världen. Men efter några samtal med svenska leverantörer av just trådlösa Wimaxsystem för bredbands- och teleuppkoppling visar det sig att ingen känner till Long Reach Communication.

Enligt uppgifter till Affärsvärlden ska flera svenska telekomveteraner vara knutna till Long Reach. En av dessa är Bengt Strenge, med bakgrund på Telia och mångårig erfarenhet från telekomverksamheter i utvecklingsländer. Han var fram till nyligen vd i Namibias mobiloperatör MTC.

Telekomveteraner inkopplade?
Men Bengt Strenge vill inledningsvis inte ens bekräfta att han känner till Long Reach Communications.

– Om det var ett projekt och om det havererat får framtiden utvisa, skriver han i ett e-postbrev från Windhoek i Namibia.

Några dagar senare, när Affärsvärlden frågar honom om han är tänkt som blivande rådgivare till LRC, väljer han ändå att bekräfta att han har kontakt med Long Reach Communication och att han känner till att bolaget finns inregistrerat i Panama. Han dementerar dock sin egen inblandning:

– Jag har inte varit och kommer inte att vara knuten till LRC. Jag har träffat David Fält några gånger men han valde att gå sin egen väg och jag vet inte var han finns eller vad han gör idag. Vad jag vet finns inte LRC S.A. registrerat som bolag i Schweiz. Det finns ett bolag med samma namn registrerat i Panama som ägs av någon som jag inte känner, skriver Bengt Strenge.

Ytterligare en svensk med lång telekomerfarenhet är knuten till Long Reach. Det är Thomas Svalstedt som arbetat i en rad europeiska telekombolag, bland annat Unisource och Deutsche telekom.

Han bekräftar att han är ordförande i Long Reach men säger att han inte kan kommentera verksamheten och de framtida planerna just nu.

Brokig historia
Affärsvärlden har försökt nå David Fält på en rad olika sätt men har inte lyckats. Enligt grannar har flyttbilar tömt hans lägenhet och hans olika telefon- och mailanslutningar är avstängda.

David Fält har en brokig historia i svenskt näringsliv. 2001 stämdes han av ett bolag med koppling till Henrik Stigell, tidigare corpchef på Erik Penser, som under senare år figurerat i flera ekobrottsutredningar.

Enligt stämningen ska David Fält ha lurat Stigells bolag på aktier i nätbolaget Jobline. Det var denna tvist som låg bakom David Fälts personliga konkurs som avslutades 2005.

David Fält har tidigare också arbetat tillsammans med Castro Khatib, den omstridde vd:n för danska Europeinvestment, som är indragen i en polisutredning om misstänkt ekobrott.

David Fält bor sedan flera år i Schweiz. Han flyttade till Geneve där han jobbade i ledningen för det svenskanknutna finansföretaget ACH Securites. ACH Securities svartlistades för några år sedan av börsen i Stockholm för att företaget vägrade släppa ifrån sig avräkningsnotor till en insiderutredning och ungefär samtidigt fick David Fält lämna firman.

David Fält satt också en tid i styrelsen för det omstridda amerikanska telekombolaget xG Technology. Det är i efterspelet från detta uppdrag som tvisten om rätten till xG-aktier har uppstått.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.