”Konkurrenterna borde vara lite impade”

Ericsson lanserar ytterligare en produkt som tar operatörerna mot 5G. Första halvåret 2018 börjar pengarna trilla in.

Ericsson har lanserat sin fjärde radioprodukt för att hjälpa operatörerna att erbjuda 5G. Det rör sig om en, AIR 3246, som ska effektivera kundernas 4G nät framför allt i tätortsområden. Den gör det också möjligt för operatörerna att erbjuda både 4G och 5G i dagens spektrum, vilket har stor betydelse då spektrum är en knapp resurs. Thomas Noren är ansvarig för affärsutrullningen av 5G och han menar att den nya produkten gör kundernas befintliga nät mycket bättre.

– Man får tre gånger högre kapacitet och upp till fem gånger hastigheten i områden där  behovet är som störst. Det är ofta det som är utmaningen. Produkten kommer att finnas på band i väldigt många delar av världen – Europa, USA och Asien.

Med AIR 3246 behöver man inte bygga nytt. Istället kan man uppgradera befintliga 4G nät, så att hastighet och kapacitet förbättras.

– En annan fin sak med produkten är att den inte är beroende av en 5G-telefon, säger Thomas Noren.

Man kan därmed få högre hastighet i sina nät innan 5G telefonerna finns på marknaden. 

AIR 3246 stödjer Massive MIMO, det vill säga den teknik som hjälper radiosignalen att bli mer koncentrerad och hålla sig kvar hos användaren. Thomas Norén liknar det vid att en ganska bred strålkastare blir mer som en spotlight. En funktion som är viktig för att tillhandahålla den hastighet och säkerhet i näten som behövs exempelvis för självkörande bilar.

– Det är näten som säkerställer att radiosignalen följer med telefonen. Telefonen ska inte anpassa sig. För att fixa det måste man uppgradera nätet, säger Ericssons Thomas Noren.

Hur långt konkurrenterna har kommit med liknande produkter är det ingen som riktigt vet.

– Konkurrenterna borde vara lite imponerade, säger Noren.

Ericsson skriver också i pressmeddelandet att bolaget har den ”mest kompletta 5G-portföljen i industrin” och att de därmed kan tillfredsställa behoven för de kunder som ligger i framkant.

– Det här en produkt för de band som är bland de mest använda. Det finns ingen som har en motsvarande produkt på de banden, säger Noren.

En invändning vad gäller investeringar i 5G har varit att operatörerna inte skulle få igen tillräckligt med pengar på de investeringar i nya nät som måste göras. Norén tror tvärtom att det kommer blir lönsamt för operatörerna.

– Man kan säga så här. Om man tittar på vad kostnaden per byte har varit har den gått ner för användarna. Då blir det viktigt för operatörerna att hitta kostnadseffektiva lösningar. Att få ut mer per investerad krona. Samtidigt ökar konsumtionen av data per användare kraftig. Det håller uppe intäkterna. Om operatörerna kan använda pengarna till att investera i sånt som generar bits och bytes så konverteras det till  i slutändan till kronor och ören. Det är bättre än om operatörerna lägger pengar på modern utrustning än höga elräkningar eller platshyror.

Thomas Norén menar att Ericssons nya produkter ser till att fixa just det. För operatörerna är det bättre att hänga upp en energisnål radio som generar tre gånger så hög kapacitet i en befintlig mast, än att bygga en helt ny. Det blir både billigare och effektivare för operatören. Att det finns behov av att uppgradera näten råder inget tvivel om, menar han.

– Behoven är stora redan nu, operatörerna har jättetillväxt i näten. Man har en trafiktillväxt på mer än 50 procent per år. Om operatörerna lyckas hantera mer trafik med våra produkter, då är det bra.

Noren slår också ett slag för servicen som Ericsson tillhandahåller.

– För att införa tekniken så behöver man kanske planera om näten, installera, integrera och optimera produkten. Det gör vi åt våra kunder. Nu har vi ett tjänstepaket, som vi rullar ut.

Intäkterna från AIR 3246 kommer att börja komma under första halvåret 2018. Men hur stora de kan tänkas bli ligger man från Ericssons sida lågt med.

– Nu ska vi rulla ut de här, men jag vill inte dra upp förväntningarna genom att spekulera. Vi har utvecklat det här med några kunder. Exakt hur många som kommer att köpa är svårt att säga i dag, säger Thomas Noren.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET