Inflation
Konkurrensverket utreder matpriserna som ökat mer i Sverige än övriga Norden

“Få aktörer är en riskfaktor, säger Martin Bäckström, enhetschef på Konkurrensverket”, i SVT Morgonstudion.
Maten har blivit dyrare och på ett år är prisökningen på mat i Sverige över 20%, mer än i övriga nordiska länder.
I Sverige dominerar några få stora kedjor dagligvaruhandeln, en så kallad oligopolmarknad. Det ökar risken för att priserna hålls uppe, enligt Konkurrensverket.
Konkurrensverket vill ta reda på hur fördelningen av kostnader ser ut i de olika leden i livsmedelkedjan, och om kunderna har dragit ett för tungt lass.
Kunderna i landets matbutiker ser inte ut att kunna räkna med sjunkande matpriser framöver, priserna lär i stället fortsätta stiga, bekräftar ICA, Coop och Axfood för Dagens Nyheter.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.