Konjunkturinstitutet: Lagom stark krona
Det har talats länge om att den svenska kronan är undervärderad och borde bli starkare. Trots det höll den sig länge nästan förvånansvärt stabil. Ända sedan i mitten av förra året och fram tills för någon månad sedan höll den sig omkring ett TCW-index på 124. Men under de senaste veckorna har den börjat stärkas och verkar nu ha stabiliserats på en ny nivå omkring 121, en förstärkning med 2,5 procent.
Det är nästan precis lagom just nu, i alla fall om man ska tro Konjunkturinstitutets (KI) beräkningar i den rapport som presenterades för ett par veckor sedan. Där finner KI att jämviktsnivån för kronan ligger på ett TCW-index på 120, en aning starkare än dagens nivå.
Kan stärkas ytterligare
På litet längre sikt är det rimligt att tänka sig att jämviktsväxelkursen blir litet starkare. Beräkningarna bygger nämligen på en modell där den reala växelkursen långsiktigt bestäms av Sveriges så kallade terms-of-trade (exportpriser i förhållande till importpriser), produktivitetstillväxten jämfört med omvärlden och utlandsskulden. På något kortare sikt antas även skillnader i realränta och statsskuld jämfört med omvärlden ha betydelse för jämviktsväxelkursen. Beräkningarna baseras på data från 1984 till 1998.
Enligt KI visar alla dessa faktorer, utom skillnaden i realränta, ett statistiskt säkerställt samband med växelkursen. Resultaten visar också att den reala effektiva växelkursen ganska snabbt brukar närma sig jämviktskursen.
Dollarn försvagas
Att kronan är lagom stark just nu betyder dock inte att man kan vänta sig att den ska ligga stilla mot de stora valutorna. Det betyder egentligen bara att det är den genomsnittliga nivå som kronan behöver ligga på om ekonomin ska utvecklas balanserat med dagens förutsättningar. Och KI liksom många andra bedömer att dollarn kommer att försvagas och euron att stärkas under de närmaste åren. I slutet av 2001 väntas en dollar kosta en hel krona mindre än dagens 8,65 kronor per dollar. Mot euron väntas kronan i stället bli svagare och dagens nivå strax under 8,30 bör stiga till 8,60 kronor. Totalt sett skulle det innebära att kronan stärks ytterligare en aning till ett TCW-index på ungefär 120.
Svårt välja EMU-nivå
KI:s slutsats av dessa beräkningar är att en nivå på 8,50 till 8,60 kronor per euro skulle vara en lämplig kurs vid ett eventuellt EMU-inträde.
Var kursen verkligen hamnar vid ett eventuellt EMU-inträde är dock en helt annan sak. Det skulle vara svårt att välja någon annan kurs än just den som råder när det är aktuellt att gå med, eller egentligen när det skulle bli aktuellt att knyta kronan till ERM2. Kanske är det egentligen det som är grunden för både den svenska och den brittiska regeringens litet konstiga villkor om att konjunkturen måste vara någorlunda i fas med EMU-ländernas. Om konjunkturen är i fas är det ju större sannolikhet att även växelkursen befinner sig på en rimlig nivå i förhållande till euron. För övrigt är det ju svårt att förstå varför det skulle vara så viktigt att konjunkturen är i fas med EMU-länderna just när vi går med i EMU. Det viktiga måste ju vara om vi på lång sikt brukar följa de olika ländernas konjunkturer och inte om vi befinner oss i fas just när vi går med.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.