Nya KI-prognosen: BNP faller och arbetslösheten stiger

Många faktorer pekar i negativ riktning för svensk ekonomi: Detaljhandeln väntas krympa, bostadsbyggandet har tvärnitat och räntan stiger ytterligare. Konjunkturinstitutets nedreviderar nu sin prognos för BNP-tillväxen och får medhåll från andra ekonomer.
Konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén Westerdahl.
Konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén Westerdahl. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Höga räntor och hög inflation, tillsammans med en inbromsning i exporten, gör att BNP minskar med nära 1% i år, skriver Konjunkturinstitutet (KI) i en ny konjunkturprognos på onsdagen.

Jämfört med prognosen som lämnades i slutet av juni har KI sänkt förväntad BNP med 0,5 procentenheter till -0,9%. Utsikterna inför nästa år har sänks med 0,2 procentenheter, till 1,2% förväntad tillväxt.

”Vi blev överraskade över att den senaste BNP-siffran var så pass svag. Exporten är svagare än vad vi hade förväntat oss”, sa Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på KI nyligen i en intervju med Afv.

Arbetslösheten över 8% nästa år

“Lågkonjunkturen har ännu inte slagit igenom på arbetsmarknaden, men antalet sysselsatta kommer att minska de närmaste kvartalen och arbetslösheten ökar till 8,4% nästa år”, enligt KI. Det är en ökning med 0,3 procentenheter jämfört med den prognos man gjorde i juni.

2022 2023 Diff mot juni-prognos) 2024 Diff mot juni-prognosen
BNP, marknadspris 2,8 –0,9 –0,5 1,2 –0,2
Arbetslöshet 7,5 7,7 0,2 8,4 0,3
Timlön 2,7 3,9 0,1 3,9 0,0
KPI 8,4 8,7 0,0 2,7 0,0
KPIF 7,7 6,1 0,0 1,8 0,0
Styrränta 2,5 4,0 0,3 2,8 0,5

Även andra ekonomer pekar på arbetslösheten som en viktig makrosiffra. Den har redan stigit mer än väntat, från 7,2% i maj till 7,9% i juni (säsongsrensat), jämfört med EU:s snitt på 6,4% i juni.

Liksom KI:s aktuella rapport bedömde Nordeas chefsanalytiker, Torbjörn Isaksson, i en nylig intervju med Afv att arbetsmarknaden kommer att fortsätta försvagas under andra halvåret, men är inte alltigenom pessemistisk:

“Men inte så snabbt som den här junisiffran skulle indikera. Arbetsmarknaden är överraskande motståndskraftig”, anser han.

Oro för exporten framåt

Räntepressen på hushållen sätter avtryck i detaljhandeln som väntas minska med 4,8% i år, inköpsindex för både industrin och tjänstesektorn ligger lågt och inte minst har byggindustrin tvärnitat. Antalet påbörjade bostäder i år förväntas minska med 55%, enligt Boverket, och med 20% under 2024.

BNP-prognoser

Institution BNP 2023 BNP 2024
Riksbanken -0,5 0
Konjunkturinsitutet -0,9 1,4
SEB -1 0,6
Nordea -1,4 0,4
Handelsbanken -0,7 0,4
Swedbank -1,3 0,3
Danske bank 0,3 1,9
Regeringen -0,4 0,8

 

Men även vikande export påverkar BNP negativt. Isaksson sa att den svaga kronan inte har så stor effekt på exportvolymerna:

“Det är ett globalt fenomen att exporten gått svagare. Det var en enorm boom efter pandemin som nu är över och vi ser att världshandeln av varor har fallit ganska mycket i år. Det är snarare förvånande att svensk export inte har fallit mer givet vad vi ser i omvärlden.”

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson

Olle Holmgren, chefsstrateg på SEB, ser även han i en nylig intervju med Afv anledning att oroa sig för exporten framåt, och underströk att mycket ännu inte har slagit igenom i statistiken:

“Industrin i Europa ser ut att backa en del. Det märks inte så mycket i faktiska siffror än men PMI i Europa, och framför allt i Tyskland, har kommit ned på nivåer som tyder på ganska stora fall.”

Lågkonjunktur enligt KI

I februari kom EU-kommissionen med en tillväxtprognos för alla EU-länder. Sverige pekades ut som det enda landet i unionen där ekonomin väntas krympa.

“Vår bedömning är att Sverige är i en lågkonjunktur. Men lågkonjunkturen syns mest i företagen, för arbetsmarknaden håller emot överraskande väl. Vi ser dock att arbetslösheten kommer att stiga under hösten och nästa år”, sa Hedhén Westerdahl kort före den bekräftande rapport som publicerats idag.

KI tror dock att dippen blir relativt kortvarig och främst kommer att märkas genom lägre produktivitet i företagen.

I dagens rapport spår KI att KPIF-inflationen fortsätter att sjunka framöver så att den under andra halvåret 2024 ligger tydligt under Riksbankens inflationsmål.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET