KONJUNKTUREN: Strålande konkurrenskraft

Förbättrad konkurrenskraft tycks ha gett ännu ett lyft åt densvenska exporten. Exportorderingången ökar nu lika snabbt somefter kronans fall 1992.

Det är inget tvivel om att den svenska konkurrenskraften ärstrålande. Enligt Konjunkturinstitutets (KI) månadsbarometerökade exporten i juli i år lika snabbt som under 1994, närexportboomen efter kronans fall kulminerade.

Under det senaste året har KI successivt dragit upp sinexportprognos för hela 1997, från knappt sex procent i mars tillåtta procent i juni och nu ytterligare till över nio procent.Men frågan är om inte KI kommer att få revidera upp prognosenännu mer så småningom. Enligt nationalräkenskaperna för andrakvartalet ökade exporten med nästan tolv procent från andrakvartalet 1996. Under första halvåret var uppgången 9,7 procentfrån första halvåret förra året. KI:s bedömning är alltså attexporten fortsätter att öka i ungefär samma takt som underförsta halvåret.

Men både KI:s julibarometer och Statistiska Centralbyråns (SCB)utrikeshandelsstatistik ger intryck av att exporten är på vägatt börja öka ännu snabbare. I juli uppgick exporten till 44,4miljarder kronor i löpande priser, 18 procent mer än samma månadförra året.

Bo Dahlérus, som gör KI:s exportprognoser, framhåller i och försig att juli 1996 var en dålig exportmånad och att den kraftigauppgången i juli i år därför ger en överdrivet positiv bild. Menäven om man tittar några månader bakåt ser det väldigt positivtut för exporten. Som diagrammet härintill visar ser trenden utatt ha vänt uppåt i år. Även enligt SCB:s statistik ser vinästan ut att vara på väg in i en lika expansiv period som 1994.Att det skulle bli fråga om en så kraftig uppgång är ändå svårtatt tro, konkurrenskraften stärktes ju med nästan trettioprocent från 1992 till 1993. Den internationella konjunkturenvar dessutom starkare då. Enligt KI var marknadstillväxten försvensk export 11,5 procent 1994. Enligt KI:s nya prognos blirmarknadstillväxten ungefär sju procent både i år och nästa år.Bo Dahlérus håller med om att prognosen för i år är försiktig.Det tycker han dock inte att man har någon grund för att säga omprognosen för nästa år, som ligger på en uppgång på knappt sjuprocent.

Men frågan är vad som skall dämpa exporten. Enligt KI:s egenprognos blir ju marknadstillväxten nästa år lika hög som i år.Försvagningen av kronan i slutet av förra året och början av iår innebar tillsammans med snabbt ökande produktivitet attkonkurrenskraften stärks med i genomsnitt 6,5 procent från 1996till 1997. Från i år till nästa år räknar KI med attkonkurrenskraften blir ungefär oförändrad.

Bortsett från en viss svacka efter att kronan stärktes under1995 har exporten haft en lysande utveckling ända sedan kronanföll i slutet av 1992. Att den skulle få ny fart uppåt låterlitet för bra. Men de senaste månadernas statistik får enonekligen att börja undra om det inte är det som håller på atthända i alla fall.

Flertalet prognosmakare tycks dock vara eniga om att exportenknappast kommer att öka med mer än sex-sju procent nästa år.Hagströmer & Qviberg (H&Q) presenterade också en ny prognos förden svenska ekonomin i måndags och de gör samma bedömning som KI.H&Q räknar med att exporten ökar med 8,5 procent i år och drygtsju procent nästa år. Det innebär att exporten till och meddämpas en aning redan i år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF