Konjunktur: Tudelat i Japan
I förra veckan kom en ny så kallad Tankan-rapport (den japanska motsvarigheten till konjunkturbarometern) som ger en god belysning av läget i Japans ekonomi. Enligt denna är tudelningen av ekonomin fortsatt tydlig, med en betydande tillväxt för stora exportföretag samtidigt som hemmamarknaden utvecklas svagt. Dessutom kommer årets underskott i statsbudgeten sannolikt att bli dryga 10 procent av BNP och den totala statsskulden är nu uppe i drygt 120 procent av BNP. Trots detta aviseras nya stimulanspaket, även om omfattningen är något lägre än vid tidigare insatser.
Bankbråk
I den japanska politiken pågår också ett ordkrig mellan företrädare för regeringen respektive centralbanken (Bank of Japan, BoJ). När chefen för BoJ, Masaru Hayami gick ut och sade att japansk ekonomi för första gången på flera år växte av egen kraft, utan stöd av statliga stimulanspaket, fick han genast mothugg av såväl finansministern Kiichi Miyazawa som av chefen för det ekonomiska planeringsinstitutet (EPA), Taichi Sakaiya. Båda dessa hävdade att centralbankschefen överskattade återhämtningen av den privata konsumtionen, vilken står för drygt 60 procent av BNP. Till saken hör att centralbankschefen utsattes för omfattande kritik när banken på sensommaren höjde räntan från 0,10 till 0,25 procent med hänvisning till förbättrade utsikter för den japanska ekonomin. Nu har Hayami, även om han skulle vilja, svårt att backa från tidigare optimistiska uttalanden, samtidigt som regeringsföreträdarna knappast har förlåtit honom för räntehöjningen och nu tar alla chanser att kritisera sin tidigare meningsmotståndare.
Försiktiga hushåll
Otvetydigt är det dock så att Tankan-rapporten redovisar en viss ljusning av läget i japansk ekonomi. Framför allt gäller detta den japanska exportindustrin som numera växer kraftigt, buren av en stark konjunktur både i västvärlden och det tidigare krisdrabbade Asien. De stora japanska tillverkningsföretagen har till exempel reviderat upp sina vinstprognoser betydligt jämfört med juni, och en stor del av dessa vinster ska dessutom plöjas ner i investeringar för ytterligare expansion framöver.
För hemmamarknadsorienterade företag är bilden däremot betydligt mörkare. Vad gäller dessa pekar Tankan-rapporten mer mot att situationen i bästa fall inte försämras ytterligare. Fortfarande är det dock en övervägande del av företagen som bedömer sitt efterfrågeläge som svagt. Hushållens förväntningar har visserligen förbättrats under de senaste månaderna, men fortfarande håller japanerna hårt i penningpåsen, och den privata konsumtionen fortsätter att minska. Arbetslösheten är dessutom fortfarande enligt japanska mått hög, och visar inte några tecken på att sjunka. Innan detta sker är det svårt att se något som skulle kunna övertyga japanska konsumenter att sätta sprätt på det stora sparkapital som de trots allt förfogar över.
Stimulanspaket på gång
För att bland annat stimulera den inhemska efterfrågan har den japanska regeringen aviserat ännu ett stimulanspaket – nu på 37 miljarder dollar – som ska sjösättas i slutet av detta år. Den exakta utformningen av paketet är ännu inte känt, men tidigare paket har inte lyckats öka den privata konsumtionen i önskvärd omfattning. Dessutom torde de japanska hushållen vara tillräckligt insiktsfulla för att förstå att det i realiteten är de själva som står för fiolerna i slutändan, något som skulle kunna öka sparbenägenheten ytterligare när de ser det stora skuldberg som den japanska staten dragit på sig.
En nyhet som enligt bedömare kan påverka hushållens förtroende för ekonomin negativt, är måndagens konkursbeslut för ett av de största försäkringsbolagen, Chiyoda Mutual Life Insurance Company. Det är den största företagskonkursen i Japan någonsin, och en som kan komma att följas av flera då japanska finansiella institutioner fortfarande dras med stora skulder efter finanskrisen i början av 1990-talet. Det är skulder som dessutom till stor del måste backas upp av statliga garantier och direkta hjälpinsatser.
Nej, hoppet om en mer stabil japansk återhämtning står för närvarande till exportindustrin. Om vinstutvecklingen blir fortsatt positiv och dessutom leder till nyanställningar och höjda löner, kan det i slutändan leda till en positiv spiral för den sargade japanska ekonomin. Denna process kan dock väntas ta tid och av allt att döma blir den japanska BNP-tillväxten betydligt lägre än för ett genomsnitt av övriga OECD-länder de närmaste åren.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.