Konjunktur: Mjuklandning enligt OECD

Enligt OECD:s nya prognos är världskonjunkturen nu i bottenmed en tillväxt på två procent i år och nästa år.Sedan vänder det uppåt igen.

Om OECD får rätt klarar sig de västliga industriländerna ganskabra under de närmaste åren. Effekterna av Asienkrisen ärvisserligen tydliga i många länder. Exporten till krisdrabbadeländer har fallit kraftigt och industrikonjunkturen harförsvagats. Men de negativa effekterna har uppvägts av ökandeinhemsk efterfrågan. Och prognoserna för årets tillväxt harfaktiskt till och med reviderats upp en del.Det gäller särskilt den amerikanska ekonomin där OECD nu troratt tillväxten i år når upp till 3,5 procent. Det är nästan enprocentenhet högre än vad man trodde så sent som i våras, närden förra prognosen presenterades. Prognosen för EU-ländernastillväxt har reviderats upp marginellt till 2,8 procent.

Viss avmattning

Men under nästa år tror OECD ändå att det blir en vissavmattning i de västliga industriländerna. Den blir särskilttydlig i USA där tillväxten bara väntas bli 1,5 procent. Detberor på att även inhemsk efterfrågan mattas av. De amerikanskahushållen kan inte gärna fortsätta att konsumera i samma taktsom hittills. Sparandet har ju redan fallit till rekordlåganivåer och även om börsoron inte har fått så stora effekterhittills tror OECD att det kommer en reaktion så småningom.Sämre vinstutsikter och svagare industrikonjunktur slår ocksåmot investeringarna som har ökat med omkring åtta procent underflera år. Nästa år tror OECD att investeringarna bara ökarmarginellt. Samtidigt fortsätter utrikeshandeln att dra nertillväxten.I Europa blir förloppet betydligt jämnare. I de blivandeEMU-länderna väntas tillväxten gå ner från 2,9 procent i år till2,5 procent nästa år. Överhuvudtaget får EMU-länderna enligtOECD en extremt stabil utveckling. Den privata konsumtionen ökarmed 2,5 procent och investeringarna ökar med 4,5 procent per årtill och med år 2000. Exporten fortsätter att öka ganskalångsamt och totalt sett ger utrikeshandeln inget bidrag allstill utrikeshandeln under åren 1998-2000.Hur blir det i Sverige? Prognosen för Sverige ligger lägre änden prognos som regeringen hade i höstbudgeten och det stämmersäkert att det har bidragit till att regeringen nu håller medsina kritiker om att den låg väl högt. Enligt OECD fallertillväxten från 2,8 procent i år till 2,2 procent nästa år. Detär knappt en procentenhet mindre än regeringens prognos ihöstbudgeten.

Privat konsumtion, investeringar och export antas öka litetlångsammare än vad regeringen trodde i höstas. Skillnaden ärdock inte så stor att regeringens prognos framstår som enuppenbar glädjekalkyl. I förra veckan presenterade ocksåMerita-Nordbanken (MNB) en ny prognos och den ligger mittemellan OECD:s och regeringens.Hur blir det i värsta fall? OECD bedömer att det finns en klarrisk att oron på de finansiella marknaderna tar fart igen.Krisen i tillväxtländerna kan förvärras så att deras efterfråganminskar ännu mer samtidigt som deras valutor faller ytterligare.Om börserna i västvärlden dessutom börjar rasa igen så kantillväxten bli betydligt sämre än enligt huvudscenariot. OECD:suppskattning är att USA då får recession nästa år. I EU-ländernaskulle tillväxten dras ner till mindre än en procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase