KONJUNKTUR: Felräkning blev missräkning
Under det senaste halvåret har prognosmakarna reviderat uppprognoserna kraftigt och konsensussynen var åtminstone fram tilli måndags att BNP skulle växa med mellan 3,5 och 4,0 procent iår. Tillväxttalen har stadigt reviderats uppåt.Föreningssparbanken, som kom med en ny prognos i förra veckan,lade sig på en tillväxt på hela fyra procent för i år.Men nu har ny statistik plötsligt förändrat bilden och det finnsanledning att fråga sig om inte prognoserna ligger väl högt. Tvåstora exportföretag har nämligen under hela första halvåretrapporterat in felaktiga uppgifter till Statistiska centralbyrån(SCB). Enligt de felaktiga uppgifterna skulle lastbilsexportenha ökat med 137 procent i volym under januari till maj frånsamma period förra året. Det var uppenbart orimligt och efterupprepade påstötningar upptäckte det aktuella företaget att dethade rapporterat in felaktiga uppgifter.
En ny bild
Man kan tycka att det ändå inte borde förändra bilden av helaSveriges tillväxt, men det gör det. Exporten har nämligen enligtde reviderade uppgifterna bara ökat med tre procent i värdeunder perioden januari till september från samma period förraåret. I augusti rapporterades en ökning på fem procent underjanuari till augusti. (I volym blir ökningstalen något högreeftersom exportpriserna har fallit en del under förstahalvåret.) Och eftersom varuexporten svarar för så mycket som 36procent av BNP gör det ganska stor skillnad. Grovt uppskattatdrar det ner tillväxten i år med drygt en halv procentenhet.Enligt Bo Dahlérus, ansvarig för Konjunkturinstitutets (KI)exportprognoser, innebär nedrevideringen av exportstatistikenatt helårsprognosen för exporten, allt annat lika, också drasner med ungefär två procentenheter. KI:s prognos från i augustiskulle alltså behöva sänkas från ungefär fem procent till baratre procent.
Ljusare utomlands
Men nu är inte allt annat lika – det finns en del annat sommotiverar en högre prognos än i augusti. Bo Dahlérus pekar påatt det nu ser ljusare ut i både Europa och Japan. Dessutom harden amerikanska ekonomin ännu en gång visat sig förvånansvärtuthållig. Det som har försämrat utsikterna är att räntorna harstigit mer än väntat, men totalt sett menar Bo Dahlérus attutsikterna framöver ändå ser ljusare ut än i augusti.Att företagen själva har blivit allt mer optimistiska talarockså för att exporten kan stärkas framöver. Enligt KI:sbarometer för tredje kvartalet tror över fyrtio procent attorderingången från exportmarknaderna ska bli ännu högre underfjärde kvartalet. Bara fyra procent tror att efterfrågan kommeratt bli svagare. Efterfrågan på hemmamarknaden väntas ocksåfortsätta uppåt och sammantaget är företagen inställda på attefterfrågan ska öka i snabb takt. Optimismen är tillbaka påsamma nivåer som innan Asienkrisen bröt ut.Det innebär dock inte att det finns anledning att vänta sigsamma tillväxttal för exporten som då. Under 1994 och 1995 ökadeexporten nämligen med över tio procent per år och företagen togmarknadsandelar i snabb takt. Så är det inte nu. En exportökningpå tre-fyra procent i volym hittills i år innebär att exportenökar ungefär i takt med marknaden.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.