Kompisarnas miljardaffär

Telia Soneras överraskande investering i Spotify har en intressant bakgrund.

I mitten av 1990-talet påbörjade Johan Dennelind sin karriär. Första jobbet efter ekonomistudierna vid universitetet i Örebro blev en traineeplats på Telia. Där stötte han på den energiske och jämnårige ingenjören Martin Lorentzon, också han trainee.

De båda blev goda vänner och jobbade ihop några år innan deras vägar skildes. 1998 drog Lorentzon vidare och grundade nätannonsbolaget Tradedoubler, som börsnoterades 2005. Han sålde sin andel 2007, men hade då redan grundat musiktjänsten Spotify tillsammans med Daniel Ek. Det blev Lorentzons nya, stora projekt. Men han släppte inte kontakterna med sin första arbetsgivare helt och i början av april 2013 valdes han in i Telia Soneras styrelse, efter den stora utrensningen i spåren av Uzbekistan-skandalen.

Efter Telias misslyckade fusion med Telenor kring millennieskiftet blev Johan Dennelind kvar i det norska bolaget. Han gjorde en internationell telekomkarriär och arbetade i Malaysia och för Vodafone i Afrika innan han återvände till Sverige i juni 2013. Nu var det jobbet som koncernchef i Telia Sonera, där hans gamle traineekompis Martin Lorentzon just hade trätt in i styrelsen, som lockade. Och det dröjde inte särskilt länge innan de båda vännerna började prata nya affärsmöjligheter.

–Vi vill inte bara leverera bits, bytes och minuter i näten, utan leverera mer värde till kunden på toppen av nättjänsterna. Det ska vi göra genom olika partnerskap. Vi har till exempel gjort det med Spotify i Sverige. Men vi har bara börjat snudda vid det, sade Johan Dennelind i en intervju med Affärsvärlden sommaren 2014.

Onsdagens affär där Telia Sonera köper 1,4 procent av Spotify för närmare 1 miljard kronor är alltså den logiska fortsättningen på det. Den nio år gamla musiktjänsten Spotify värderas därmed till cirka 70 miljarder kronor. Det motsvarar en tredjedel av vad det gamla televerket är värt på börsen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG