Kommerskollegium: Då blir Kinas exportstopp ett problem för industrin

Kinas nya exportstopp av flera sällsynta jordartsmetaller kan bli kännbara för svenska industribolag inom kort. Det varnar Kommerskollegium för. "Resten av världen har gjort sig beroende, och nu använder Kina det som en hävstång i handelskonflikten", säger utredaren Hannes Lenk till Affärsvärlden.
Kommerskollegium: Då blir Kinas exportstopp ett problem för industrin -
Sällsynta jordartsmetaller är avgörande för tekniken bakom solceller och vindkraftverk. Foto: Henrik Montgomery/TT och Fredrik Sandberg/TT.

Den 11 april införde Kina ett nytt regelverk som begränsar exporten av sällsynta jordartsmetaller. Åtgärden är ett svar på USA:s kraftigt höjda tullar, vilket New York Times var först med att rapportera.

“Det är en tydlig markering från Kina. De vill visa att de har ett övertag i det globala beroendeförhållandet”, säger Hannes Lenk, utredare på Kommerskollegium, till Affärsvärlden.

Används i vindkraftverk

Enligt myndigheten är åtgärden en del av en långsiktig strategi där Kina använder sitt grepp om kritiska råvaror som ett verktyg i handelspolitiken.

Kinas nya regelverk innebär att det nu krävs en särskild exportlicens för sju jordartsmetaller. I praktiken innebär det ett exportstopp som inte bara drabbar USA, men även Sverige.

Bland de berörda metallerna finns samarium, terbium och dysprosium. De används bland annat i starka magneter för elbilar, vindkraftverk och avancerad elektronik.

Hannes Lenk bedömer att flera industrier kommer att känna praktiska konsekvenser inom veckor om handelsstoppet inte hävs. Andra verksamheter är bättre förberedda och har byggt upp lager i förväg för att klara ett avbrott i leveranserna.

Metallerna är avgörande för produktionen av teknik som solceller, halvledare och försvarssystem.

Hela kedjan i egna händer – Kina styr både brytning och export av kritiska råvaror. Foto: Foto: AP Photo/Agustin Herrera

Del av Kinas långsiktiga strategi

Kina har länge strävat efter att kontrollera hela värdekedjan – från gruvbrytning till tillverkning av avancerade komponenter. Genom statliga subventioner och låga miljökrav har landet pressat priserna. Det har gjort det olönsamt för andra länder att konkurrera. Så sent som 2021 importerade EU hela 98% av sina sällsynta jordartsmetaller från Kina.

“De insåg tidigt att det här handlar om nyckelråvaror för framtidens teknologi. De har både säkrat tillgången för sin egen industri och skapat möjligheter att använda exporten som ett påtryckningsmedel mot andra länder”, säger Hannes Lenk.

Det är inte första gången Kina stoppar export av mineraler till Sverige. I perioder har de stoppat exporten av grafit, som är en viktig komponent i elbilsbatterier.

“Det nya beskedet är visserligen abrupt, men inte förvånande. Det följer en strategi som pågått länge. Resten av världen har gjort sig beroende, och nu använder Kina det som en hävstång i handelskonflikten.”

Tryck på EU att säkra egna resurser

Kinas drag kan ge bränsle åt EU:s ambitioner att minska beroendet. I mars klubbades EU:s förordning om kritiska råvaror, under namnet Critical Raw Materials Act. Den syftar till att säkra tillgången på strategiska material.

Hannes Lenk tror att Kinas senaste exportstopp kan påskynda arbetet.

“Man vill bygga bort beroendet av Kina. Trots namnet är sällsynta jordartsmetaller inte särskilt ovanliga, men det har inte varit lönsamt att bryta dem i Europa. Nu förändras den kalkylen allt mer.”

Läs också:

Kina stryper metallexport – kan drabba Saab: ”För tidigt att spekulera”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.