Kommentar: Upplagt för nya besparingar i Ericsson
Så lyder en möjlig tolkning av den rundringning Ekonomi24 gjort till tiotalet telekomanalytiker som följer Ericsson från Sverige. Att flertalet svenska analytiker köprekommenderar aktien tyder sannolikt just på en övertygelse om att Ericssons resultat kan förbättras ytterligare genom interna åtgärder. Det rör allt från fler utförsäljningar till fortsatta vardagsrationaliseringar. Med 700 000 svenskar som direkta aktieägare, varav över 100 000 köpt aktier det senaste halvåret, ökar pressen ytterligare. Flertalet torde idag ligga med förluster i portföljen.
För att nå fram kan Kurt Hellström även tvingas göra en översyn av forskningsbudgeten för det nya tredje generationens mobilsystem. Här har Ericssons ingenjörskultur fortfarande i storts sett tillåtits härja fritt, trots det pågående besparingsprogrammet.
FoÚ-kostnaderna låg under det andra kvartalet på nära 20 procent av faktureringen, en ökning med 4,5 procentenheter jämfört med året innan. Det betyder nära 3 miljarder kronor under kvartalet varav i stort sett allt härrör från 3G. Med tanke på att uoperatörernas nättbyggnad försenats och flertalet av Ericssons konkurrenter dras med problem borde även Ericsson våga dra ner på tempot. Prispressen på mobilsystem tyder ju på att operatörerna inte vill betala en premie för Ericssons alla forskningsmiljarder.
Ekonomi24s enkät visar att pressen på Ericssons ledning och styrelse att städa upp ordentligt efter sig fortfarande är lika stor som i våras, även om tonfallet blivit väsentligt hövligare.
Orsaken är enkel. En Ericsson-aktie kring femtiolappen är trots kursfallet långt ifrån billig. Ett räkneexempel visar vad det handlar om. Med en försäljning på 250 miljarder kronor, en tillväxt på 15 procent per år och en rörelsemarginal på 10 procent så är det lätt att räkna fram en vinst per aktie som om några år hamnar på både tre, fyra eller fem kronor per aktie. Men där är vi inte idag.
Ericssons aktiekurs kan istället sägas återspegla det höga betyg som aktiemarknaden ger Kurt Hellström för att han lyckats få Ericsson att ta en ledande roll på marknaden för tredje generationens mobilsystem. Ericsson sitter därmed i förarsätet när marknaden för systemförsäljningen åter tar fart. All branschexpertis är enigt om att den kommer tillbaka när väl operatörerna städat up i sina balansräkningar.
Problemet för Ericsson är istället den just nu obefintliga rörelsemarginalen, liksom osäkerheten kring om Ericsson lyckas återskapa en marginal på 10 procent. Brian Knox, Ericsson-analytiker på tyska Commerzbank tror att Ericsson bara kommer att realisera hälften av besparingarna från det pågående arbetet med att sänka kostnaderna med 15 miljarder kronor på systemen. Commerzbank befarar att Ericssons rörelsemarginal bara når 6-7 procent för 2003 för att långsiktigt etableras på en nivå under 10 procent.
”Prispressen från operatörerna kommer att tvinga fram ytterligare åtgärder för att rörelsemarginalen på 10 procent ska återskapas”, säger Brian Knox.
Tvivlet är välspritt, även om de svenska analytikerna generellt sett är mer optimimistiska än de utländska. Det är dock svårt att se att det skulle komma ett bättre tillfälle än nu för Ericssons ledning och styrelse att höja ribban ytterligare.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.