Kommentar: Trist år väntar Ericsson-aktien

Ericssons rapport för helåret 2000 har fått aktiemarknadens aktörer att revidera ner vinstutsikterna ordentligt. Slutsatsen som allt fler dragit är lika enkel som trist: Stockholmsbörsens lokomotiv Ericsson har tvärnitat. På ett års sikt är det svårt att se vad som skulle kunna få aktien att lyfta på egna meriter.

Med Ericssons nya policy för att guida marknaden hamnar rörelseresultatet för i år på 20-25 miljarder kronor. För 2002 hamnar det på 30-35 miljarder. Det är höga vinster i absoluta tal. Problemet är att det är 30 procent lägre än vad analytikernas trodde på före rapporten.

Bakom nedrevideringen står varningar från Ericsson om flera år med både lägre rörelsemarginaler och lägre nivå på försäljningstillväxten. Inte underligt att nedgraderingarna haglade som spön i backen på fredageftermiddagen. Icke att förglömma är att analytikerna redan ägnat det senaste halvåret åt att skruva ner prognoserna för vinsten och försäljnigstillväxten.

Fyra saker är viktiga att ta fasta på i rapporten:

1.Mobiltelefonerna går sämre än väntat. Reserveringarna för fjolåret plussades i rapporten på med åtta miljarder kronor till 24 miljarder kronor. Det må vara väldigt mycket pengar men kan förpassas till historien. Det nya är att Ericsson räknar med oförändrad mobiltelefonförsäljning under 2001 med tapp i marknadsandelar som följd. Därtill förutskickar Ericsson kraftiga förluster under det första halvåret. När Ericsson spår ett rörelseresultat kring nollstrecket för det första kvartalet betyder det att mobiltelefonerna kommer att ge förluster på kanske sex miljarder kronor. På helåret kan förlusten mycket väl hamna kring 10 miljarder kronor. Det är ungefär 50 procent högre än vad analytikerna räknade med inför rapporten.

2.Systemförsäljningen går bättre än väntat. Det är bra besked eftersom system som helhet står för 75 procent av Ericssons försäljning. Den trådlösa mobildelen står för lejonparten av den här verksamheten idag och växer snabbt samtidigt som Ericsson numera även kan skryta med att lyckas bra med sin satsning på trådbunden kommunikation, Edge.

På telefonkonferensen för analytiker påminde Ericssons finanschef Sten Fornell om att bolagets ursprungliga mål var att behålla en marknadsandel på nästa generation mobilsystem och då ta uppemot hälften av alla orders. I själva verket har bolaget hittills tagit 66 procent av alla orders. Det är detta som gett Ericsson råg i ryggen att höja kostnadskostymen med ett antal miljarder kronor för att kunna investera i utveckling, produktion och marknadssatsningar. Problemet är att intäkterna från 3G kommer först om några år, kring 2002 och framåt. Till det kommer en osäkerhet kring vilka rörelsemarginaler Ericsson får på den nya 3G affären. Frågan om Ericsson återigen når upp till marginaler kring 18-20 procent besvarades inte på fredagen. I år räknar flera analytiker med en rörelsemarginal på 13-14 procent.

3. Ericsson står fast vid att mobiltelefonerna har betydelse för Ericsson. Samtidigt talar numera ledningen öppet om partnerskap. Det har de inte gjort tidigare och det kan tyda på att ryktesfloran kring ett japanskt samarbete inte ä helt gripna ur luften. Framförallt Sony har pekats ut de senaste dagarna. Beskedet från Flextronicschefen på Ekonomi24 att förhandlingarna gått snabbt kan tyda på att en eventuell japansk partner krävt att få komma till ett väldukat bord för att vilja diskutera design och distribution.

4. Ericsson fortsätter att ha problem med sin balansräkning. Att finanshefen Sten Fornell gör ett trovärdigt intryck när han presenterar siffror över växande lager och ett negativt kassaflöde från rörelsen hjälper föga när alla siffror pekar åt fel håll. Ericsson kommer även framöver tvingas leta i gömmorna för att frigöra kapital. Samtidigt pekar mycket mot att Ericsson på sikt ändå tvingas be aktiemarknaden om nytt kapital för att inte missa att ta affärer inom 3G.

Ericsson-aktien föll med 11 procent på Stockholmsbörsen under fredagen. Slutkursen blev 105 kronor. Med en förväntad vinst per aktie på cirka 2 kronor, utifrån Ericssons- guidning, ger det ett P/e-tal på nära 53. Under torsdagen handlades aktien som jämförelse till 118 kronor. Med utgångspunkt från de förväntningar som analytikerna hade då om en vinst per aktie på cirka 2,7 kronor för 2001 gav det ett P/e-tal på 43. För 2002 ser relationen likadan ut. Med samma P/e-relation borde Ericsson-aktien sjunkit under 90-strecket.

Det verkar onekligen som om aktiemarknaden redan nu har ingått ett ordentligt vad på 3G om två år. Färden dit kan bli om inte skumpig så åtminstone svagt nedåtlutande. Det är inte säkert att positiva besked om samarbeten på mobiltelefonerna kommer att kompensera för nya förluster för mobiltelefonerna och skenande investeringar på systemsidan.

Den som köper Ericsson-aktier idag spekulerar mer i att telekomaktier kommer att vara i fokus framöver, kanske understödda av ytterligare amerikanska räntesänkningar. På ett års sikt är det dock svårt att se vad som skulle kunna få Ericsson att lyfta på egna meriter. Lokomotivet på Stockholmsbörsen har tvärnitat.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.