Kommentar: Tempen stiger IT-branschen
Något har hänt i den vildvuxna IT- och internetbranschen på Stockholmsbörsen. Efter en höst där vi sett flera märkliga krumbukter i krisens spår (exempelvis ”räddningen” av M2S och Icon Medialabs numera tillbakadragna bud på den egna verksamheten) och ett par mindre utköp (KF Medias köp av Vision Park och Trios bud på Netwise) verkar de riktigt stora affärerna åter vara möjliga.
Med Eniros köp av Scandinavia online och Telecas bud på AU-system har dörren definitivt öppnats för större bolagsaffärer på börsen. Prislappen på AU-system är enligt veckans bud 1,3 miljarder kronor. Det var ett bra tag sedan vi såg köp med en liknande prislapp bland de svenska noterade IT- och internetbolagen.
I sammanhanget ska också nämnas att Telia och Elisa för snart två veckor sedan lyckades hitta köpare till sina aktier i Eniro, en utförsäljning värd över 4 miljarder kronor. ”Katalogbolaget” Eniro är en av de största aktörerna inom webbannonsering i Sverige och har också en rad e-handelsprojekt i olika utvecklingsfaser.
Det är givetvis fel att säga att bolag som Scandinavia online och AU-system befinner sig i samma bransch. Men med IT- och internet som förtecken har de precis som många andra noterade bolag i samma kategori varit handlingsförlamade alternativt försedda med varningsflagg det senaste året.
Skillnaden mot tidigare är att börskurserna har stabiliserats för hela sektorn och i många fall också gått upp kraftigt de senaste månaderna. Förväntningarna på bolagen kan heller inte bli mycket lägre. Detta är de två viktigaste orsakerna till att budtrenden fått livskraft.
Att genomföra bolagsköp eller börsnoteringar när värderingen befinner sig på ett sluttande plan slutar ofta med fiasko. Men med bara en gnutta fast mark under fötterna är saken en helt annan.
Behovet av strukturaffärer är stort och de modigaste köparna som vill gå i första ledet bedömer uppenbarligen att risken är hanterbar i dagsläget. Bakom de två aktuella storaffärerna finns välkänt köphungriga personer som Eniros VD Lars Gullstrand, Telecas ordförande och storägare Dan Olofsson och Bures VD Peter Sandberg (Bure går in som storägare i Teleca).
I kulisserna i AU-system finns Permira (tidigare Schroder Ventures) som varit en mycket aktiv storägare sedan inträdet våren 1999. Permira har kramat värden ur AU-system genom att både stycka av verksamhetsgrenar och notera huvudbolaget på börsen.
I takt med att den här typen av aggressiva branschaktörer åter börjar samlas runt förhandlingsborden måste också mer försiktiga spelare agera.
Under det senaste året har vi sett en lång rad börsbolag i IT-sektorn som satt sig i väntläge för att ta sig igenom det bistra klimatet på marknaden. I gruppen internetkonsulter har de största bolagen tillsammans dragit in nästan 1 miljard kronor till kassorna i år men det är uppenbart att det bara har rört sig om småslattar från investerarna i väntan på att något större ska hända.
Ett liknande tänkande är tydligt även i bolag i andra delar av branschen. Att bolagen dragit ner på verksamheten och varit minst sagt försiktiga är naturligt men kan i längden leda till undergång. Man kan inte vänta hur länge som helst. Är förväntningarna körda i botten finns det heller inte speciellt mycket att riskera.
Att ha en sammanslagning mellan två bolag att hantera kan snarast vara en fördel i väntan på att marknaden ska ta fart. I en ny konstellation kan man skapa nya förväntningar. Historiskt har IT-branschen varit bra på detta och många bolag har idag behov av ett ”nytt” namn och sammanhang för att återfå förtroendet på marknaden.
Till antalet är det konsultbolagen som utgör majoriteten av IT-företagen på börsen. Det är här som konsolideringsbehovet är som störst och godbitarna eller vrakdelarna kan bli riktigt billiga.
Men Telecas bud på AU-system är en affär mellan två starka bolag jämfört med många konkurrenter. I de verkliga krisbolagen kan man inte räkna med några prestigeaffärer, däremot fortsatta krumbukter i stil med Icons misslyckade räddningsförsök.
Det finns dock ett par starka spelare som kan agera ledande i mer aggressiva tillväxtaffärer. Bland dessa finns exempelvis Tietoenator, Hiq och Cybercom.
Hiq får klassas som extremt försiktiga i förvärvssammanhang men kan överraska. Tietoenator har under hela året köpt på sig mindre bolag vilket visar att de aktivt sonderar terrängen. I fallet Cybercom har grundarna Pekka Seitola och Per Bergström redan tagit en delägarhörna och styrelseplats i Knowit vilket för tankarna i en speciell riktning.
Bakom de tidigare stängda dörrarna finns det många som är sugna på att vara först ut på slagfältet när öppningen väl kommer. Sätter inte den allmänna börsutvecklingen käppar i hjulet är därför fler affärer att vänta bland börsens IT- och internetföretag.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.