Kommentar: Styrkebesked i skogen

Hur har skogsbolagen klarat den vikande konjunkturen? Jo, riktigt bra. När fyrklövern av rapporter från de stora noterade skogsbolagen blev komplett med SCA och Assidomän på tisdagen kan läget sammanfattas som fortsatt starkt. Bolagen tjänar bra med pengar och de tjänar mer än väntat. Men med stigande konjunkturoro tycks det inte spela någon roll, aktierna faller ändå.

Skogsaktierna har varit en riktigt bra placeringar det senaste året. Veckans Affärers skogsindex har stigit med 30 procent samtidigt som Stockholmsbörsen har fallit med lika mycket. Ett frågetecken inför rapporterna var hur bolagen hade klarat konjunkturen. Utifrån rapporterna är svaret utmärkt. Tre av fyra var klart bättre än väntat.

För den som är lagd åt att vara orolig finns det ändå en hel del att suga i sig i rapporterna. De flesta marknader har försvagats. Det gäller allt från finpapper, tidningspapper, journalpapper till wellpapp och kartong. Positivt är dock att nedgången för massapriset har avstannat och vissa prishöjningar har annonserats. Dessutom har skogsbolagen, jämfört med många andra industrier, bibehållet marginaler och lönsamhet.

I den ligan lirar Holmen i en klass för sig. Det var också Lundbergsbolaget som svarade för den största positiva överraskningen i den här rapportvändan. Resultatet var hela 28 procent bättre än analytikerna enligt SME hade räknat med.

Framför allt är tidnings- och journalpappersbolaget Holmen Paper som kört med fulla spjäll och hade en rörelsemarginal på hela 33 procent. Redan 27 procents marginal i det andra kvartalet var imponerande. Bolaget förklarar uppgången med prishöjningar, valutaeffekter och ett positivt resultat från det spanska tidningspappersbruket som förvärvades förra sommaren. Holmen har varit flitigast att dela ut medel till sina aktieägare. Det ser man ut att kunna fortsätta med.

SCA:s rapport var också en glad surpris. Hygien- och wellpappföretaget har dragit nytta av de låga massapriserna och redovisade ett resultat som var 10 procent bättre än förväntat. Integrationen av de amerikanska förvärven under första halvåret tycks också gå enligt plan. Orosmomenten gäller konjunkturen, efterfrågan på wellpapp är starkt cyklisk. Den svaga marknaden för mjukpapper till storförbrukare I USA tros också bestå en tid. Än så länge finns det inga skäl att ändra synen på SCA som en bra förvärvare och det stabilaste av skogsbolagen.

Stora Enso med störst andel konjunkturkänsliga produkter på paletten redovisade, till skillnad från Holmen och SCA, en något lägre försäljning än förväntat. Till stor del berodde det på tagna produktionsstopp. Bolaget körde bara med fyra femtedelar av kapaciteten. Resultat var ändå bättre än väntat. Sämst av de fyra i förhållande till vinstförväntningarna men ändå bättre än väntat var uppköpsaktuella Assidomän med sin rapport.

Sedan rapporterna släppts har skogsaktierna åkt med det allmänna börsfallet nedåt. På tisdagen föll SCA trots den starka rapporten. Holmenaktien har också fallit sedan bolaget släppte sin förra veckan. Den konjunkturoro som fanns före rapporterna tycks alltså inte ha släppt.

Så här kan läget för de olika produktkategorierna sammanfattas: Massa: Prisnedgången har avstannat och de första prishöjningarna har annonserats. På tisdagen föll finska PIX-indexet något.

Finpapper: Det stora massainnehållet gör produkten till den konjunkturkänsligaste papperskvaliteten. Stora Enso tror på en allmän försvagning.

Tidnings- och journalpapper: Den vikande annonskonjunkturen har fått den starka tidningspappers- och journalpappersmarknaderna att vika. Stora Enso räknar med att efterfrågan förväntas bli svag i Europa och Nordamerika.

Kartong: Holmen beskriver marknaden som oförändrat svag. Stora Enso ser ingen tydlig förbättring före våren 2002.

Wellpapp: Successiv försvagning till följd av den fallande konjunkturen.

Hygien: SCA tror på en fortsatt god marknad för konsumentprodukter. Däremot görs bedömningen att det svaga läget för mjukpapper till storförbrukare består en tid.

Trävaror: Fortsatt svagt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.