Kommentar: Stoppa moralpaniken!

Webbtjänsten Lunarstorm är en enorm framgång och en ljuspunkt i ett annars kompakt internetmörker. Efter en veckas nyhetsjakt i svensk media håller detta på att raseras. Skenhelig moralpanik är minst lika destruktiv som någonsin uppblåsta dotcom-bubblor.

Lunarstorm har mer eller mindre i det tysta på ett par års tid blivit en av de mest populära webbtjänsterna bland svenska ungdomar. Varje dag umgås tusentals personer via Lunarstorms servrar.

Företaget bakom tjänsten är med internetmått mätt blygsamt. Utan att tala om världsherravälde och expansion i femtielva länder har man satsat på att utveckla en tjänst som visat sig tilltala många ungdomar. Visst har man tagit in lite riskkapital men många av konkurrenterna med betydligt stinnare kassor har för länge sedan kört i diket.

Under 2001 gjorde Lunarstorm en förlust på drygt 4 miljoner kronor, också det blygsamt med internetmått mätt. Den viktiga trenden var att omsättningen ökade kraftigt samtidigt som förlusten sjönk jämfört med tidigare år.

Men det spirande bolaget, som hittills överlevt i snålblåsten på marknaden, hotas nu av moralpanik av klassiskt svenskt snitt. För allmänheten i Sverige är Lunarstorm efter en kort men intensiv mediabevakning synonymt med en plats där ungdomar dras in i sexuell omoral och pedofiler kan välja och vraka mellan sina offer.

Det är inget annat än skitsnack.

Att ungdomar anspelar på och pratar om sex är inget nytt. Motsatsen hade snarast varit onaturlig. Att sexuellt kriminella personer använder olika metoder för att begå brott är tyvärr heller ingen nyhet. Men det är inte mediet som är problemet, pedofiler fanns före internet.

Den sanningen har man i den senaste veckans mediebevakning hoppat över. Kvällstidningarnas hårda bevakning är en intressant studie i redaktionella prioriteringar och krumbukter.

När Expressen berättade att svenska ungdomar viker ut sig på internet valde man att illustrera det hela med rikligt med bildexempel. De personer som med eller mot sin vilja valt att lägga ut bilderna på internet hade med stor sannolikhet inte valt att få dem publicerade på papper och spridda i varenda svensk kiosk. Men förmodligen sålde det bra.

Åtalet mot den svenska man som värvat unga flickor till porrfilmsinspelningar via Lunarstorm blev därefter löpsedelsstoff. Expressen talade dock tyst om att “nyheten” var en nyhet i samma tidning redan i februari i år.

Samma dag som Aftonbladets hemsida skrev om utvikningsbilderna på Lunarstorm gav man stort utrymme åt den unga skådespelaren Alexander Skarsgård som fick förklara varför han valt att vika ut sig i en amerikansk tidning tillsammans med andra svenskar. Läsarna uppmanades att rösta på vem som var sexigast. Inga moralproblem där inte.

Samtidigt som tidningen skrev om Lunarstorm granskades också Aftonbladets egen chatt i TV4:s Kalla Fakta på torsdagen. Jo, även där hade vuxna försökt ta kontakt med ungdomar. Aftonbladets chatt var på fredagsmorgonen lämpligt nog avstängd med hänvisning till “överbelastning”.

Det bra med den senaste veckans rapportering om Lunarstorm och andra internettjänster är att svenska åklagare, tjänsteleverantörer och olika intresseorganisationer uppenbarligen inte blundar för kriminella beteenden på internet. Det är i och för sig ingen nyhet.

Det dåliga med mediedrevet är att moralpaniken snabbt fått konkreta konsekvenser. Lunarstorm skärper kraven på medlemsregistering och rensar bland bilderna. Enligt medieuppgifter kommer användarna inte heller längre få välja smeknamn som innehåller ordet “sex”. Framtvingade och uppenbart förvirrade förmyndarmetoder brukar inte tilltala ungdomar som dessutom inte har gjort något fel från början.

Ett annat hot mot Lunarstorm är de föräldrar som hakat på drevet och dragit ur sladden till modemet till datorn där hemma istället för att lära barnen enkelt vardagsvett, som faktiskt inte är speciellt annorlunda på internet jämfört med vad som gäller på vägen hem från skolan.

Den verkligt tråkiga nyheten är att censurivrarna fått nytt vatten på sin kvarn. I en annan del av nyhetsflödet berättade Telia på torsdagen att man stängt en rad diskussionsforum på den del av internet som kallas Usenet newsgroups. Förklaringen som gavs var att Usenet används till att sprida oönskat material.

Med samma argument kan man förbjuda både e-post eller för den delen vanlig snigelpost. Det exemplet visar bara att om det är något som behöver censureras så är det den svenska moralpaniken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.