Kommentar: Staten måste minska vid Telia/Teledanmark-fusion

Statens fortsatta ägande i Telia kan bli en riksdagsfråga redan under senhösten. Det är spekulationer om pågående förhandlingar mellan Telia och Teledanmarks huvudägare amerikanska SBC Communications som kan aktualisera en minskning av svenska statens ägande, skriver Ekonomi24:s Sophie Nachemson-Ekwall i en kommentar.

En fusion mellan Telia och Teledanmark där SBC går in som storägare i ett sammanslaget Telia-Teledanmark skulle minska svenska statens ägarandel från nuvarande 70,6 procent till cirka 40 procent. Samtidigt skulle SBC segla upp som storägare med drygt 17 procent av kapitalet.

Telias börsvärde är 200 miljarder kronor medan Teledanmark har ett börsvärde på cirka 140 miljarder kronor. I samband med svenska statens utförsäljning av Telia i juni fick staten mandat av riksdagen att dra ner sitt ägande till 51 procent.

Både statsminister Göran Persson och näringsminister Björn Rosengren uttalade sig då öppet om att de kunde tänka sig att gå ner ytterligare i ägande, men den socialdemokratiska riksdagsgruppen, tillsammans med vänstern och miljöpartiet, satte sig emot ett sådant förslag.

Enligt uppgifter i den amerikanska tidningen USA Today för SBC Communications långt gångna samtal om en försäljning av bolaget 42-procentiga ägarandel i Teledanmark med Telia. Spekulationen kommer knappt två veckor efter det att Telias Mobilchef Kenneth Karlberg i en intervju med Ekonomi24 öppet talat om att Telia gärna skulle köpa Teledanmarks mobilverksamhet, om den visade sig vara till salu.

Kenneth Karlbergs utspel dementerades då omedelbart av Telia. De nya uppgifterna från USA Today väljer Telia inte att kommentera alls. Det gör inte SBC eller Teledanmark heller. Uppgifterna fick dock SBC att stiga under handelmn i New York. En affär mellan de två nordiska telebolagen utpekas av telekomanalytiker som den mest logiska affären i Norden.

Fokus för en affär är mobilverksamheterna i respektive bolag. Telias mobilverksamhet är stark i Sverige, efter förvärvet av Netcom ASA även stark i Norge samt de baltiska staterna. I Finland växer Telia snabbt. I Danmark är närvaron däremot marginell med 200 000 kunder. Teledanmark har samtidigt 1,5 miljoner mobilkunder i Danmark samtidigt som bolaget helt saknar verksamhet i övriga Norden. Nyligen såldes ägarandelen i det svenska. Teledanmark äger dessutom aktier i några europeiska mobiloperatörer, något som Telia saknar idag.

Teoretiskt skulle det vara möjligt för Telia att köpa SBC:s aktiepost i Teledanmark utan ett riksdagsbeslut. Detta om Telia kan tänka sig att finansiera en del av aktieköpet med kontakter. I praktiken är det dock inte möjligt. Köper Telia SBC:s 42-procentiga aktiepost måste Telia lägga ett bud på resten av aktierna, allt enligt danska börsregler.

Ett alternativ för Telia skulle vara att bara köpa mobildelen, som är just den del som Telia sagt sig vara mest intresserat av. Problemet är att mobilverksamheten står för lejonparten av Teledanmarks värde. Det är därför svårt att se vad SBC ska göra med de kvarvarande delarna av Teledanmark om mobildelen säljs av.

Senfärdigheten med att börsnotera Telia har gjort att Telia hittills missat en rad europeiska telekomaffärer. När det gäller Teledanmark kan Telia komma att ha tur. Enligt ett avtal mellan SBC och den danska staten måste SBC få ett godkännande av den danska staten om en försäljning av aktieposten i Teledanmark sker före den 12 januari 2001. Det ger frist för frågan att diskuteras bland svenska politiker åtminstone ett tag till.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase