Kommentar: Placerarna har tagit ut segern i förskott

Det är mycket vilja i den senaste börsuppgången. Placerarna har tagit ut en seger i förskott. Nu krävs det att de fundamentala faktorerna som vinster och räntor hinner i kapp för att den positiva kursutvecklingen ska bestå. Annars är risken stor för bakslag.

Sedan början av april har placerarna givit svenska aktier en ny chans att bevisa sin storhet och handlat upp Stockholmsbörsens SAX-index med drygt 20 procent. Nokia och Ericsson har varit särskilt populära. Utifrån förändringar av fundamentala faktorer såsom vinster och räntor är det svårt att motivera den kraftiga börsuppgången.

Tvärtom har den tioåriga obligationsräntan, som konkurrerar med aktier om kapitalet, stigit från 4,7 till 5,3 procent. Analytikernas vinstprognoser för 2001 har också skruvats ned ett par varv och enligt SME kommer de 50 största svenska börsföretagen att redovisa 15 procents lägre vinster i år jämfört med i fjol. Även om fjolårets vinstsiffra inkluderar en hel del reavinster är det en ändå en vinstminskning.

Den som ger sig in i det psykologiska spelet bakom börskurserna kan ändå hitta en hel som varit positivt de två senaste månaderna och som kan försvara uppgången.

Delårsrapporterna överraskade positivt Inför den svenska rapportsäsongen befann sig både analytiker och investerare i en ond spiral av vinstvarningar, nedjusterade prognoser, nya vinstvarningar och kursfall. Men i rapportomgången var det fler av de stora bolagen som levde upp till analytikernas prognoser än som inte gjorde det.

Nokia överraskade med starka marginaler. Astra Zeneca, Handelsbanken, Atlas Copco, Sandvik och Stora Enso serverade alla imponerande rapporter. Ericsson däremot gjorde aktiemarknaden besviken och orolig. Byggjätten Skanska kom också in långt under förväntan men målade samtidigt en ljus bild av framtiden och lyckades undvika kraftiga kursfall. Av de totalt 55 bolag SME får in prognoser för var 30 bolags resultat bättre än prognoserna.

Möjligen har förväntningarna nu skruvats ned och kommit i fas med företagens utveckling. För det talar att frekvensen av vinstvarningar, något som är vanligare i Nordamerika, inte smattrar lika ihärdigt längre.

Större fokus på vinsterna 2002 och 2003 I takt med att 2001 fortskrider skjuter de framåtblickande placerarna helt naturligt sitt intresse till vinstutvecklingen 2002 och 2003. Det är något alla som sysslar med att analysera, marknadsföra och sälja aktier jublar över. I år kommer majoriteten av företagen att visa goda marginaler och hyfsad lönsamhet. Men utifrån de tillväxttal som aktieplacerarna bakat in i dagens kurser duger årets vinster inte långt för att sätta fart för aktiekurserna. Nästa år räknar analytikerna med att de 50 största bolagen däremot kommer att öka sina vinster med 32 procent. Det är ett betydligt bättre köpcase.

Centralbankerna vitaliserar börserna Den amerikanska centralbankens två räntesänkningar den senaste månaden på en halv plus en halv procentenhet var kanske inte helt överraskande. Men sänkningarna var ändå inte helt givna och inför det senaste räntekommittémötet låg vissa aktörers förväntningar på bara en kvarts procentenhets sänkning.

Hur logisk, transparent och förtroendeskapande den europeiska centralbankens (ECBs) lappkast och plötsliga sänkning av styrräntan var kan diskuteras. Men för aktiemarknaden visar ECB att euroländernas aktivitetsnivå är viktigare än inflationshotet. På kort sikt är det positivt för vinst- och kursutvecklingen.

Sammantaget har faktorerna gjort att placerarna medvetet eller omedvetet sänkt sitt krav på kompensation för osäkerheten med aktieplaceringar och mer blickar framåt än studerar nuet. I den här uppgången har aktiemarknaden sprungit före de fundamentala faktorerna. Nu måste signaler visa att nästa års vinstökningar blir i den storlek analytikerna spår och att konjunkturen mjuklandar och vänder upp i höst. Annars kan vi snart vara tillbaka där allt började.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.