Kommentar: Nokia – ett högt värderat verkstadsföretag
Med både en prognosuppdatering 11 juni och en kapitalmarknadsdag så sent som 20 juni hade Nokia inga problem att komma inom de prognosintervall som mobiljätten angivit för det andra kvartalet.
Ändå föll aktien med 7 kronor till 127 kronor.
Kursfallet är delvis ett pris Nokia får betala för att ha betingat placerarna till att tro bolaget alltid kommer att överträffa både sina och analytikernas förväntningar. Några positiva överraskningar var det inte denna gång.
Jo, för den som verkligen letar efter positiva avvikelser går det att hitta en i Nokias nätverkssida.
Verksamheten fortsätter att tjäna pengar och hade en rörelsemarginal på 11,6 procent i kvartalet. Det var något bättre än analytikerna förväntat sig när de tog fasta på att Nokia vid prognosuppdateringen 11 juni sade att marginalerna skulle vara i nivå med första kvartalets dryga 10 procent.
Det trista i rapporten är att osäkerheten om framtiden består. Av de besked och prognoser Nokia gav fanns det inget som tyder på att det blivit lättare att spå utvecklingen.
Tvärtom så har Nokia ökat spannen i prognosintervallen.
Helårsprognosen för vinsten per aktie var tidigare 0,83 euro, nu anges den bli 0,79-0,84 euro. Marknaden trodde inför rapporten på 0,80 euro. Även prognosen för andra halvårets omsättningstillväxt, som 20 juni angavs som ”upp till 10 procent”, spås nu i ett intervall på 3-10 procent.
Ett annat riskmoment är att Nokia har varit sparsammare än vanligt med prognoser på affärsområdesnivå. Mobiltelefonerna bedöms ha fortsatta rörelsemarginaler på runt 20 procent och nätverken behålla sina 10 procent. Men några omsättningsprognoser ges inte alls. Det ökar utrymmet för spekulationer.
Därmed gav Nokia inte heller någon större hjälp till att reda ut läget inför Ericssons rapport på fredag. Till och med går det att säga att Nokia var extremt korthugget och nöjde sig med att säga att både GSM-marknaden och hela infrastrukturmarknaden kommer att sjunka i år.
Är osäkerheten så stor eller vill man kanske inte underlätta för Ericsson, som nu får dra hela prognoslasset inför den planerade nyemissionen? Ericsson har tidigare sagt att de tror att systemmarknaden i år kommer att minska med mer än 10 procent utan att ge någon undre gräns.
Ytterligare prognosneddragningar från Nokia går inte heller att uteslutna. För att ro helårsprognosen i hamn krävs ett mycket starkt fjärde kvartal. Första halvåret tjänade Nokia 0,36 euro per aktie.
Tredje kvartalet tros det bli 0,15-0,17 euro per aktie. För att nå helårsprognosen på 0,79-0,84 euro krävs såldes en rejäl vinstökning på 0,26-0,33 euro i det säsongsmässigt starka fjärde kvartalet.
Tillväxt har varit Nokias problem de senaste två åren. Och inget i rapporten gjorde något för att återupprätta Nokias status som tillväxtbolag. Den 20 juni sänktes det tidigare mycket ambitiösa långsiktiga tillväxtmålet för omsättningen på 25-35 procent per år drastiskt till 10 procent.
I rapporten följde Nokia upp med att sänka sin tillväxtprognos för 2002.
Den nya synen på Nokia märks i allt lägre värderingar. På Nokias egna prognoser värderas årets förväntade vinst till 17-18 gånger. Det är nivå med ett lågt värderat läkemedelsbolag eller ett högt värderat verkstadsföretag.
Tala om nya tider.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.