Kommentar: När ska Wallenbergarna vakna?

Inför dagens bolagsstämma i ABB har galenskapen kring ersättningsnivåerna som delats ut till Percy Barnevik och Göran Lindahl helt tappat proportion. Det blir alltmer tydligt att Investormännen Peter Wallenberg, Claes Dahlbäck och Björn Svedberg, samtliga tidigare ledamöter i ABB, måste förklara sin del i katastrofen.

Totalt har Percy Barnevik fram till och med 1996 fått 1,5 miljarder kronor från ABB i form av lön, bonus, och pension från Asea respektive ABB. Till det kommer förstås de 10 Mkr han fått per år som ordförande i ABB.

Hur mycket pengar är det egentligen? Placerat amerikanska 30-åriga statsobligation till 6 procents ränta betyder det cirka 75 Mkr per år. Det ska jämföras med Barneviks sista årslön som ABB-chef på 10 Mkr.

Placerat på Stockholmsbörsen hade Barneviks pengar å andra sidan vuxit till cirka 3,1 miljard kronor. Återbetalningen av 90 miljoner CHF eller 550 Mkr är pinsamt låg hur man än räknar.

Göran Lindahl har sammantaget fått cirka 800 Mkr, men eftersom han inte hunnit plocka ut pengarna så har han inte lyckats placera dem heller. Återbetalningen av 47 miljoner CHF är å andra sidan inte i överkant här heller. Lindahl fick faktisk sparken från ABB.

Den forna Börschefen Bengt Rydén är fortfarande ganska ensam om att våga tala om moralisk självransakan i näringslivet. Ändå är det vad frågan handlar om. Direktörer är tjänstemän som får förtroendet att förvalta och utveckla vad andra människor skapat.

ABBs miljardvinst var helt enkelt aldrig avsedd som Barnevik & Lindahls privata egendom. Att styrelsen dessutom sedan slutet av 1980-talet granskat bokslut vars vinster var uppblåsta i bästa Enron-klass samtidigt som vinsten i sin tur utgjort beräkningsgrunden för direktörernas bonusavtal är ofartbart. Det tyder på pyramidal inkomptens. Frågan är om ens ABB:s revisorer skulle överleva en granskning.

Peter Wallenberg, Claes Dahlbäck och Björn Svedberg har hittills inte gjort något för att förklara hur de under alla år i ABBs styrelse duckat från att ställa relevanta frågor. Deras tystlåtenhet blir än mer betänksam mot bakgrund att de själva berikat sig väl under sina år i tjänst hos Investor och Wallenbergsfären.

Det går också att göra en återkoppling till Ericsson, det svenska flaggskeppet vars styrelses arbete under de senaste åren låg under all kritik och sannolikt bidrog till den kris bolaget hamnat i.

Det är möjligt att arbetet fungerar bättre när ordförande Lars Ramqvist byts ut till Michael Trechow. Säkert är det absolut inte.

Kurt Hellström får en lön på 17 Mkr kronor för 2001, oförändrat jämfört med året innan. Är det verkligen självklart? I årsredovisningen för 2000 står det att 9 Mkr avsåg kompensation för skatt, eftersom han hastighet flyttade från lågskattelandet Hong Kong till högskattelandet Sverige. Året därpå har det blivit vanlig lön. Undrar om skattkompensationen är pensionsgrundande också. Företrädaren Sven Christer Nilsson fick 7 Mkr i lön under 1999 och 2000.

Att styrelsearbetet försvagas när ledamöter sitter i varandras styrelser eller står på varandras lönelistor torde efter alla affärer vara ett ganska okontroversiellt påstående.

Icke desto mindre har Ericssons nomineringskommittée till årets stämma plockat in Sir Peter Bondfield, den sparkade chefen för British Telecom. Han sitter även med i Astra Zenecas styrelse.

Även Investors VD Marcus Wallenberg sitter i båda styrelserna. Sannolikheten att Bondfield och Wallenberg ska företräda olika ståndpunkter är därmed noll.

Det finns som sagt var mycket kvar att göra.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.