Kommentar: Lex Icon hotar bolagets framtid

Icon Medialabs skatteplanering får rött kort av regeringen. Bolaget tvingas skrota planerna på att sälja förlustavdragen för att istället leta nytt kapital på annat håll. Icon har inte lång tid på sig att lösa finansieringen innan situationen blir verkligt akut. Handlingsalternativen är få.

Regeringens förslag att begränsa avdragsmöjligheterna för kapitalförluster är ett hårt slag mot Icon Medialab som är mitt uppe i försäljningen av förlustavdrag i storleksordningen 2,5 miljarder kronor. Mindre än två veckor innan det planerade slutdatumet för rekonstruktionen av koncernen måste Icon avbryta processen.

Utvecklingen gör att Icon får backa flera steg men grundproblemet är det samma: bolaget måste snabbt hitta nytt kapital för att kunna driva verksamheten vidare.

Den sista september fanns det 108 Mkr i kassan och kundfordringar på 224 Mkr. De kortfristiga skulderna uppgick samtidigt till 313 Mkr. Om man till det lägger att rörelsen fortsätter att gå med förlust innebär det att kassan tar slut någon gång i början på nästa år.

Det har heller inte varit gratis att arbeta fram det avancerade skatteupplägget. I prospektet till aktieägarna beräknade Icon att kostnaderna för skatteaffären skulle uppgå till 20 Mkr. Det är oklart hur stor del av detta belopp som bolaget inte behöver betala när processen avbryts.

Icon har tidigare flaggat för att man börjat undersöka alternativa finansieringsformer men var pengarna ska komma från är oklart.

”Vi har jobbat hårt parallellt med ett mindre antal spår. Nu ska vi genomföra ett av dessa. Vi säger inte vad det blir men det inbegriper någon form av finansiering”, säger Icon-grundaren Jesper Jos Olsson.

”Innan årsskiftet kommer vi att presentera en lösning.”

Att fylla på kassan utan att det skulle innebära en utspädning för aktieägarna har varit den viktigaste orsaken till skatteaffären. Upplägget har samtidigt varit mycket ovanligt och komplicerat för att ske i ett börsnoterat bolag, ett tecken på att Icon haft få andra framkomliga vägar för att få in nytt kapital.

En lyckad försäljning av förlustavdragen hade troligen gett Icon mellan 150 och 200 Mkr. Styrelsens bedömning var att detta skulle räcka för att säkra bolagets framtida kapitalbehov. Ett motsvarande belopp måste nu säkras på annat sätt för att bolaget ska överleva.

Att genomföra en nyemission riktad till samtliga aktieägare får i dagsläget anses som mycket svårt. Inte minst då Icons aktiekurs varit minst sagt instabil de senaste veckorna. Storägarna Red Valley och IPG har också svårt att själva ta en större del i en nyemission.

Red Valley, vars ägare fortfarande är okända liksom deras finansiella muskler, skulle med all sannolikhet passera gränsen för budplikt om de tog en större del i en nyemission. Reklamjätten IPG, som brottas med egna lönsamhetsproblem, får troligen också svårt att motivera ytterligare en investering i Icon.

Pengarna skulle kunna skjutas till genom ett konvertibellån men även en sådan lösning är problematisk eftersom investerarna skulle få en så dominant ställning i bolaget. Går det att hitta en finansiär med is i magen som tror på bolaget så är givetvis uppsidan god med tanke på nuvarande kursnivåer. Övriga aktieägare kan dock räkna med att köras över rejält.

Ett sista finansieringsscenario är någon form av bryggfinansiering som en tillfällig lösning i väntan på att en nyemission ska gå att genomföra någon gång nästa år. Även detta kräver dock en finansiär med kyla som tror på en stabil börsuppgång de närmaste månaderna. Inte det lättaste att hitta idag.

Att risken och osäkerheten i Icon på bara ett dygn ökat avsevärt är ingen överdrift. En sak kan dock slås fast. Med tanke på Icons tidigare förehavanden på finansieringsfronten, där den stoppade skatteaffären var kronan på verket, bör Icons aktieägare inte bli överraskade om nästa lösning blir både kreativ och fantasifull och inte minst rejält utmanande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.