Kommentar: Kusligt låg värdering av ABB
Den senaste månaden har ABB-aktien fallit över 30 procent. Det är dubbelt så mycket som välskötta verkstadsföretag som Sandvik och Atlas Copco. Kring lunch på tisdagen handlades ABB till 84 kronor.
ABBs aktiekurs är nästan kusligt låg. Börsvärdet ligger på nästan exakt 100 miljarder kronor. Varje försäljningskrona värderas till 40 öre, vilket ger ett så kallat P/s-tal på 0,4. Sandvik och Atlas Copco har P/s-tal kring 1. Spekulationer om styckning, försäljning och fientliga bud på ABB kommr som ett brev på posten.
En titt på P/e-talet ger en liknande bild. Enligt IBES handlas ABB till en vinstmultipel på 14 för 2001 och 10 för 2002. Det är i nivå med Atlas Copco. Till saken hör att ABBs VD Jörgen Centerman utlovat väsentligt högre vinster. Även om vinsterna inte ska levereras än på några år är misstroendet påtagligt. Ingen investerare vågar idag räkna med dessa vinster förrän de ser några signaler på att de faktiskt kommer att realiseras.
På tisdagmorgonen publicerade ABB reviderade räkenskaper som speglar den nya organisationen som ska gälla från och med det tredje kvartalet i år. Två saker åskådliggörs:
1. ABB väljer att särredovisa finansverksamheten och då framgår det att ABBs finansiella ställning är inte så svag som befarats. I själva rörelsen uppgår soliditeten till knappt 16 procent och det finns en nettokassa. För koncernen som helhet, inklusive finansrörelsen, är soliditeten låga 10 procent. Men visst är nivån onödigt låg när konjunkturen förblir svag. Med facit i hand är det svårt att förstå hur styrelsen kunde genomföra vårens omfattande återköp av aktier.
2. Den nya organisationen förstärker bilden av ABBs sårbarhet för ett sämre konjunkturscenario. Utvecklingen för affärsområdet kraft, som innehåller en stor del av det som tidigare var kraftdistribution och kraftgenerering, visar vad det handlar om. Här sjönk orderingången under det första halvåret i år samtidigt som resultatet halverades. Och då är verksamheten inte att betrakta som konjunkturkänslig. Frågan analytikerna ställer sig är hur det snart kommer att se ut för resten av ABB, inklusive flaggskeppet Automation.
Av ABBs fakturering förra året gick 8 procent till Mellanöstern och Afrika, 25 procent gick till Amerika.
Investmentbanken CSFB drog redan för två veckor sedan ned riktkursen för ABB-aktien till mellan 75 och 90 kronor på ett års sikt.
För ABBs skapare Percy Barnevik och bolagets storägare, schweizaren Martin Ebner, är katastrofen i ABB redan ett faktum. Den senare äger direkt 10 procent av aktierna i ABB. Men pressen på den schweiziska finansmannen är större än så. Den brittiska finanstidningen Financial Times skriver i en kritisk ABB-artikel i tisdagens utgåva att schweiziska intressen nära Martin Ebner äger ytterligare 15 procent av aktierna i ABB. Andra uppgifter som cirkulerat på finansmarknaden har talat om 20 procent.
I morgon onsdag skulle ABB egentligen ha påbörjat en väl emotsedd kapitalmarknadsdag. Den har efter terrordådet i USA skjutits upp till mitten av oktober. Därmed förlorar Jörgen Centerman ett tillfälle att lugna investerarna. Än värre, även ABBs egen ledningskonferens med 400 chefer har skjutits upp för att ABB-anställda ska slippa flyga jorden runt.
Aktiemarknadens förtroendekris för ABB ser ut att bli en följetong med många kapitel.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.