Kommentar: IT-vintern blir iskall
Det är sällan en bransch har få eller inga förväntningar alls på sig att visa tillväxt eller plusresultat. För de börsnoterade bolag som ingår i gruppen internetkonsulter är detta dock den krassa verkligheten. Följden är givetvis värderingar som ligger på bottennivå.
Mind, som tagit in nytt kapital under sommaren, har tidigare lovat ett svagt positivt resultat för andra halvåret. Dagens vinstvarning är en blåkopia på det senaste årets budskap från konkurrenter som Framfab, Adcore och Icon, för att inte tala om Mind själva.
Den bransch som upplevde en sällan skådad tillväxt i slutet av 90-talet och början av 2000 har milt uttryckt haft svårt att anpassa sig till de nya förutsättningar som rått det senaste året. Resultatet blir allt oftare rent skrattretande.
Redan i början av november förra året meddelade Mind att bolaget skulle bli mer fokuserat, kostnadsmedvetet och inte minst lönsamt. Metoden var hårda personalneddragningar och kontorsnedläggningar. Idag kablas precis samma budskap ut, med den skillnad att Mind sedan dess har tvingats överge vinstlöftet både för första och andra halvåret. Idag vill bolaget inte ens tala om vinstprognoser.
Att ett bolag gör klavertramp och missar prognoser händer titt som tätt men för internetkonsulterna är fiaskot branschtäckande. Lågt förtroende är bara förnamnet. Mind har nu öppnat för ytterligare negativa överraskningar från övriga bolag i branschen.
Den ihållande krisen för internetkonsulterna är nu varken en nyhet eller något speciellt överraskande. För IT-konsultbranschen som helhet är däremot den senaste tidens utveckling betydligt mer oroande.
Det magiska fjärde kvartalet har av historiska skäl även detta år av många setts som tidpunkten då det ska vända, eller åtminstone bli lite lättare, på marknaden. Fjärde kvartalet är vanligtvis störst omsättningsmässigt och den period då organisationen ska gå på högvarv.
För den svenska IT-konsultbranschen kan verkligheten i år bli något helt annat. Den allmänna avmattningen i efterfrågan har fått extra skjuts av de drastiska konsultbesparingarna hos Ericsson som blev verklighet under våren. Till detta ska läggas USA:s helt nya prioriteringar efter terrorattacken för en dryg månad sedan som ytterligare spär på osäkerheten på markanden.
Ericsson har under flera års tid varit en födkrok för många svenska konsultbolag och kommer att vara det även i framtiden. Men inget talar för att marknaden har kunnat suga upp de tusentals konsulter som Ericsson sparkat ut i år. Konsekvensen stavas överetablering och prispress som spiller över långt in på nästa år.
Risken för att de stora och tidigare så solida bolagen i branschen därmed börjar vackla på allvar är överhängande. När nu tredje kvartalets resultat kan sammanfattas ökar också risken för vinstvarningar inför rapporterna.
På fredagen drog franska Cap Gemini Ernst & Young tillbaka tidigare prognoser och meddelade att efterfrågan under det tredje kvartalet visat sig vara ”betydligt under våra tidigare förväntningar”.
Cap Gemini är en av Sveriges största leverantörer av IT-konsulttjänster med över 3000 anställda i landet. Bolaget är noterat på Parisbörsen och har över 60 000 anställda totalt i världen.
Även om bolaget har en geogragisk exponering som inte liknar de svenska konkurrenternas är budskapet oroande. Cap konkurrerar i Norden direkt med våra inhemska storspelare WM-data och Tietoenator.
Det är heller inte direkt förtroendeskapande att Cap Gemini väljer att inte ens lämna några nya prognoser för resten av året och nästa år. Tidpunkten när marknaden väntas återhämta sig skjuts på framtiden ytterligare ett eller två kvartal, främst som en konsekvens av terrorattackerna i USA, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Det är främst de framskjutna löftena om en vändning som oroar. Det gäller både Mind och Cap Gemini även om det finns få direkta likheter mellan bolagen. Allt talar för att också de andra spelarna i branschen har problem med dålig “visibilitet”. Ett uttryck som blivit allt vanligare i pressmeddelanden och VD-uttalanden de senaste månaderna och inte kan tolkas som annat än att “vi har inte en aning om vad som kommer att hända”.
Mycket lite talar därför för att det fjärde kvartalet, som vi redan befinner oss i, kommer att bjuda på de positiva överraskningar som branschen så väl behöver. De bolag som sedan våren gått in i “övervintringsläge” ser ut att få stanna där också när vintern kommer på riktigt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.