Kommentar: Institutionernas kupp i Perstorp
Styrelsen, med ordförande Urban Jansson i spetsen, är inte involverad. Inte heller Perstorps VD Åke Fredriksson verkar ha engagerats. Av ett pressmeddelande från Perstorp bekräftas bara att diskussioner pågår mellan ägarna och Industrikapital.
Att spekulanter på ett bolag för förhandlingarna med enbart de stora aktieägarna över huvudet på styrelsen är mycket ovanligt och förstärker bilden av att Perstorp idag saknar en fungerande styrelse.
Förra gången när Industrikapital planerade bud på Perstorp var det styrelsen som ensam som höll i trådarna.
”Vi vill bevaka andelsägarnas intresse och tänker förklara hur vi agerar när vi har något konkret att säga”, säger Peter Rudman, ansvarig för ägarfrågor på Nordea Fonder.
Peter Rudman har haft det samordnande ansvaret för den planerade stämningen av Industrikapital. Idag vill han inte kommentera hur arbetet med stämningen går över huvudtaget. För några veckor sedan stod det även klart att Custos planerade en stämning.
Chansen till ett sockrat bud fick aktiemarknaden att handla upp Perstorp-aktien med över 15 procent under måndageftermiddagen till 89 kronor, motsvarande ett börsvärde på cirka 6 miljarder kronor. Inkluderas kurslyftet från i fredags är ökningen 25 procent. Detta trots att ingen vet vilken nivå ett eventuellt bud kan hamna på. Det är fortfarande en bra bit under det bud som Industrikapital la förra våren. Då värderades hela Perstorp till drygt 9 miljarder kronor.
Pressen på Custos och de institutionella ägarna att förhandla fram ett bra pris är stor.
Ingen av ägarna har någon större glädje av en eventuell stämning mot Industrikapital som ska dras i långbänk, även om det talas om miljardbelopp. Chansen att få pengar torde vara ganska små även om det skulle visa sig att Industrikapital gjorde fel som drog tillbaka budet. Industrikapital la budet på Perstorp via ett skuldfinansierat budbolag Perstorp Intressenter och där finns inga pengar att hämta.
Lika graverande är dock att hotet om stämning under resans gång även kan ha utsträckt sig till att istället innefatta enskilda individer. Det gäller personerna bakom Industrikapital, Björn Savén och Harald Mix. Därtill har det även talats om att hot även kan komma att riktas mot Perstorps styrelse, då i samband med vårens bolagsstämma. Det är sannolikt anledningen till att styrelsen nu hålls utanför de pågående diskussionerna.
Å andra sidan verkar styrelsen i Perstorp redan ha kapitulerat. När golvdivisionen Pergo delas ut till aktieägarna senare i vår följer bara två styrelsemedlemmar från Perstorp med, Christer Gardell som blir ordförande och Gunnar Brock.
För Industrikapital är ett förvärv av Perstorps kemidivision lika industriellt intressant som för ett år sedan. Industrikapital äger sedan tidigare delar av finska Neste och norska Dyno som tillsammans med Perstorp skulle kunna bilda en nordisk kemijätte. Ett gemensamt bolag får en världsledande position inom formalinbaserad kemi såsom trä-och industriellla bindemedel samt polyoler och beräknas få en omsättning på cirka 16 miljarder kronor.
Möjligheten till synergivinster gör att Industrikapital sannolikt också är den aktör som kan betala det högsta priset för Perstorps kemidel. Detta även om priset blir lägre än förra gången.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.