Kommentar: Glöm 2002 för IT-konsulterna
Ingen av IT-konsulterna vågar se ljuset i tunneln. ”Marknadsutvecklingen är svårbedömd”, ”uppskjutna investeringsprojekt”, “förlängda besluts- och avtalsprocesser”, ”överkapacitet”, ”prispress” och ”fler fastprisuppdrag” är marknadsbeskrivningarna i IT-konsulternas bokslut.
De har hörts förut men det är likväl en dyster bild av marknaden som IT-konsulterna levererar. Speciellt i Stockholm har marknaden varit kärv. Buden på när totalmarknaden ska vända upp igen sträcker sig allt från sommaren till att det kommer att vara tufft under hela 2002.
Först idag torsdag, då de båda jättarna Tietoenator och WM-data presenterar sin syn går det att sammanfatta läget. Men sannolikt avviker de inte nämnvärt från de övriga IT-konsulterna med tanke på hur samstämmiga de varit.
Universalkuren för att återvända till vinst eller åtminstone minimera förlusterna har varit att bromsa upp, krympa och anpassa verksamheten till den vikande efterfrågan. Yxan har gått varm under 2001 och jämfört med förra årsskiftet har totalt fyra av tio anställda bantats bort i de elva bolagen.
Utan konkurrens har Framfab kört det tuffaste slimningsprogrammet. Den avgående VDn Johan Wall har klippt ned personalstyrkan från 2 700 personer i fjol till knappt 700 i årets bokslut. Det har givit resultat. Internetkonsulten visade vinst i fjärde kvartalet och Wall säger att det finns goda förutsättningar för att visa vinst även i det första.
Mörkare ser det ut för MSC. Pyttekonsulten gjorde i sista kvartalet en förlust som bara marginellt var mindre än hela omsättningen. Detta trots att personalen minskats från 100 till 68 personer.
Sannolikt väntar ytterligare neddragningarna för att konsulterna ska komma upp i högre beläggning och mer hälsosamma intäktsnivåer per konsult. I det fjäre kvartalet dök nämligen omsättningen i snabbare rakt än personalneddragningarna.
Framfab förrycker siffrorna men exklusive internetkonsulten stannar fjolårets personalminskning vid var femte anställd. De samlade intäkterna i det fjärde kvartalet föll med drygt en fjärdedel. Majoriteten av företagen är också mitt inne i olika nedskärningsprogram som de rullat över till 2002.
Trots stora kursfall och en allt svagare marknad för telekommunikation är telekomkonsulterna fortfarande placerarnas favoriter. Både Hiq och Cyber Com visar vinst. Dock kunde inte Hiq stå emot den svaga telekommarknaden och tvingades redovisa en omsättningsminskning med 15 procent i det fjärde kvartalet. Bolaget måste förlita sig på att 3G investeringarna tar fart under året vilket tycks vara ett riskfyllt vad.
Ännu värre är det för de små- och medelstora konsulterna. De dömdes ut redan när marknaden var stark i slutet på 90-talet med argumentet att kunderna efterfrågar konsulter som kan ta större åtaganden. I det hårda klimatet med trögare processer och fler centralt tagna kundbeslut tros trenden nu accelerera. Redan idag mår de sämst och värderas lägst av aktiemarknaden.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.